Microsoft'un güzel günleri geri de mi kaldı?

Microsoft ile ilgili son finansal rakamları firmanın üzerine kara bulutların dolaştığını gösteriyor.

Microsoft'ta işler kötü

Geçtiğimiz günlerde sizlere Apple'ın son derece parlak finansal tablosunu iletmiştik. Microsoft tarafından gelen rakamlar ise pek iç açıcı değil. Microsoft, 2009'un ilk çeyreğinde toplam 13,65 milyar dolarlık gelir elde ettiğini açıkladı. Bu bir önceki yılın aynı dönemine göre %6'lık bir düşüş anlamına geliyor. Hisse başına dağıtılan kar payı ise %30 düşmüş durumda.

Ekonomi uzmanları bunun sebebini araştırdı ve ortaya birkaç sebep çıkarttılar. İlk sebep tahmin edebileceğiniz gibi var olan küresel ekonomik kriz. Red Hat dışındaki işletim sistemleri büyük oranda krizden etkilendiler.

Uzmanların bir kısmı bu durumda Steve Ballmer'ı da sorumlu tutuyorlar. Uzmanlar Ballmer'ın satış ve pazarlama konusunda çok yetenekli olduğunu kabul etmenin dışında, Bill Gates'in yokluğunda Microsoft çapında bir firmanın tüm sorunlarına çözüm üretemediği düşüncesindeler.

Microsoft'un kârı neden düşüyor?

Microsoft'un kârı neden düşüyor?
Microsoft'ta işler pek de iyi değil

Üçüncü sebep olarak ise netbook'ların önlenemez yükselişi gösteriliyor. Her ne kadar Windows işletim sistemi netbook piyasasına hakim olsa da, bunu başarabilmek için çok ciddi fiyat indirimlerine gitmek zorunda kalması, firmanın karlılığını doğrudan etkilediğini söyleyenlerin sayısı az değil.

Bazı uzmanlar dördüncü sebep olarak Apple'ın yükselişini gösteriyorlar. Her ne kadar Windows yüklü bilgisayarlar daha ucuz olsa da, uygun fiyatlar kriz döneminde satışların düşmesine engel olamadı. Mac'lerin satışları krizden daha az etkilendi ve daha yüksek kar marjı ile satıldığı için Apple'ın karlılığını etkilenmedi. Fakat Microsoft, Apple'a oranla daha çok sürümden kazanmak zorunda ve satışlardaki her düşüş firma içerisinde daha net hissediliyor.

Bakalım, Microsoft bu durumu tersine çevirmek için önümüzdeki günlerde ne gibi önlemler alacak.

Okuyucu Yorumları