Microsoft'un kaybettiği ve kazandığı 9 yer!

Microsoft dendiğinde aklınıza hep kazanan bir dev mi geliyor? Öyleyse bu haberi mutlaka okuyun...

Microsoft gerçekleri...

Microsoft, son aylarda popüler bazı ürünlerin de yardımıyla iyi bir ritm yakaladı. Internet Explorer 9, hızı ve HTML5 desteği ile öne çıkarken WP7 çok ünlü olmasa da olumlu eleştiriler alıyor. Nokia ve Microsoft'un Windows Phone 7 üzerindeki anlaşması ise WP7 için önemli bir fırsat olabilir. Windows 7 ise ilk 18 ayda Vista'ya göre yaklaşık iki kat daha fazla satış yaptı. Peki Microsoft, Vista, IE7 ve Live Search gibi başarısızlıkların ardından nasıl bugüne geldi? İsterseniz bunu beraber inceleyelim.

Internet Explorer 9: Tarayıcının yıllardır devamlı olarak düşen pazar payı ve güvenlik sorunlarının ardından Microsoft, Internet Explorer 9 ile başarayı yakaladı. IE9, hızlı, bellek kullanımı düşük ve önceki sürümlere göre daha iyi HTML standartları desteğine sahip.

Windows Phone 7: iOS ve Android'in akıllı cep piyasasındaki rekabetini izleyen Microsoft, sonunda WP7 ile bu yarışa katılmaya karar verdi. Yeni işletim sistemi, akıcı ara yüzü, fotoğraflar gibi içerikleri tek bir alanda toplaması ve hızıyla olumlu yorumlar alıyor. Gartner'a göre WP7, 2015'de ikinci en çok kullanılan mobil işletim sistemi olacak.

Kazandığı diğer yerler

Kazandığı diğer yerler
Pazar payını yavaşça artırıyor

Windows 7 ve belki Windows 8: Microsoft, yakın zamanda Windows 7'nin 2009'un sonlarında çıkışından itibaren 350 milyon lisans sattığını açıkladı. Windows 8'in de böyle bir başarıya ulaşabileceği umuluyor.

Kinect: Microsoft'un Xbox denetim cihazı Kinect satışları oldukça iyi gidiyor ve son zamanlarda adeta Xbox satışlarıyla yarışıyor

Bing: Microsoft'un arama motoru, pazar payını yavaşça artırıyor. Experian Hitwise'a göre Bing, ABD'de tüm aramaların yüzde 30'unu oluşturuyor. Bing'in 2010'un başlarında ABD aramalarının sadece yüzde 10'unu oluşturduğunu düşündüğümüzde bu şüphesiz çok önemli bir sıçrama.

Microsoft'un kaybettiği yerler

Microsoft'un kaybettiği yerler
Haziran'da Windows 8'li bir tablet tanıtmayı planlıyor

Microsoft'un kaybettiği yerler

Bing: Kazananlar listesinde kendine yer bulan Bing, kaybedenler listesine de giriyor aslında... Hiç olmadığı kadar popüler olabilir ancak Microsoft, arkadaş edinmek için çok para harcıyor. Microsoft'un son çeyrek rakamlarına göre Bing'den elde edilen gelirler 84 milyon dolar. Ancak Business Insider'a göre çevrim içi hizmet giderleri 292 milyon dolara ulaşıyor.

Tabletler: Xoom veya iPad gibi tabletler, Windows'lu cihazlar kadar çok satılmıyor ancak giderek ünleniyor. Apple, iPad'i çıkardığından beri 19 milyon iPad sattı.

Windows Phone 7: Yine iki listede de yer alan bir isim... Microsoft, Aralık'ta 1.5 milyon WP7 cihazını sevk ettiğini açıkladığından bu yana işletim sistemi hakkında hiçbir şey söylemedi. Microsoft'un düşük satış rakamları ve donanım bug'larıyla başının dertte olduğu açık.

Gelirler: Yaklaşık 20 yıldır Microsoft, gelirlerinde Apple'ın önündeydi. Ancak Apple, Microsoft'un bu gidişatına yakın zamanda son verdi ve Mayıs 2010'da toplam hisselerde Microsoft'u geçti.

Okuyucu Yorumları