Microsoft'un YouTube'u Soapbox açıldı

Microsoft, uzun süredir denemekte olduğu video paylaşım platformunu Soapbox adı altında duyurdu.

MSN-Tube

MSN Soapbox adı altındaki servis, YouTube veya MyVideo gibi web sitelerine rakip olarak açıldı.

Uzunca bir süredir kapalı beta olarak denenen Soapbox, artık isteyen herkese soapbox.msn.com adresinden hizmet vermeye başladı.

Soapbox'un diğer özellikleri ise, diğer video servisleriyle aynı denebilir:

  • Video Yükleme: 100 mb'a kadar video veya kameradan direk gönderme özelliğine sahip
  • Gömülü video fonkisyonları: Her video kendine özgü bir web sayfasına çevirilebiliyor.
  • Arama ve izleme: Ayrı pencere yapısıyla, bir yandan diğer videoları ararken, diğer videoları izlemeye devam edebiliyorsunuz

Örnek video olarak da, ülkemizde de değişik yönleriyle gösterilen bir reklam filmini ve BumpTop 3D Desktop'u seçtik:

YouTube vs. Soapbox testi

YouTube ve Soapbox'a aynı video'yu upload ettik. Video seçimimizde Everquest II isimli devasa online oyunun çıkış videosunu kullandık. Keza video gerek renk ve çözünürlük, gerek hızlı görüntü geçişleri ve ses kalitesi olarak video render testleri için oldukça uygundu (41.7 MB, 640x480, 29 kare/saniye, 3924 kbit/saniye):

YouTube


SoapBox

CHIP Online Test Sonucu:

Soapbox, videoyu stereo sesle ve daha iyi bir framerate ve keskin hatlar ile yayınlıyor. YouTube ise mono sese çeviriyor ve görüntü kalitesi çok daha düşük. Bunun avantajı ise YouTube dosyayı daha küçük boyutlarda yayınlıyor ve kotalı internet dostu haline çeviriyor ama kotasızlar için Soapbox çok daha kaliteli bir izleme keyfi sunuyor.

Oynatıcılara gelince, YouTube bu konuda daha deneyimli. Özellikle buffer zamanı yüksek tutulmuş, böylelikle yüklerken videonuz takılsa bile bir süre sessiz kalıyor ve 1-2 kesintiyle videonuzu oynatıyor. Ama Soapbox'un oynatıcısı buffer zamanı oldukça küçük olduğundan dolayı sanki daha çok takılıyormuş gibi bir izlenim veriyor. Bu arada Soapbox'un henüz beta olduğunu da düşünürsek buffer zamanını düzelteceklerini düşünebiliriz.

Öte yandan, YouTube'un asıl kitlesi olan online bloglarda görüntü ve stereo sesin ne derecede önemli olduğu da tartışılabilir. Ama video kalitesinda şimdilik SoapBox, yaşlı kurtu devirmiş görünüyor.

Okuyucu Yorumları