Microsoft ve Sun işbirliği yapmayı planlıyor

Yazılım üreticileri Microsoft ve Sun seneler süren kavgadan sonra artık beraber ürün geliştirmeyi planlıyorlar. Özellikle Sun’ın Java ve Microsoft’un “.NET” teknolojisi bu işbirliğinin önemli bir parçasını teşkil edecekler.

Microsoft ve Sun işbirliği yapmayı planlıyor

Sun’dan yapılan açıklamaya göre ortak çalışma sonucunda Microsoft’la yaşanan şiddetli patent ve rekabet tartışmaları da sona erecek. Dünyanın en büyük yazılım üreticisi, Sun’a patent lisansları için 900 Milyon Amerikan Doları ve rekabet için de 700 Milyon Amerikan Doları ödeyeceğini duyurdu.

Sun şefi Scott McNealy’nin açıklamalarına göre hem kendi müşterileri hem de Microsoft müşterileri bu ortak çalışmadan karlı çıkacaklar. Microsoft şefi Steve Ballmer ise yapılan işbirliğine rağmen halen Sun ile rakip olacaklarını açıkladı.

Bu işbirliği, Sun ve Microsoft arasında Sun’ın Java’sının Windows XP’ye entegrasyonu konusunda yaşanan tartışmanın da sona ereceği anlamına geliyor. Firmalardan yapılan açıklamaya göre Microsoft, kendi Java Virtual Machine’ini destekleyecek. Yazılım devinin bunu yapması geçen sene Amerikan mahkemeleri tarafından yasaklanmıştı. O zaman ki davası ise Sun’dı.

Okuyucu Yorumları