Microsoft, Win 8 ile ne kadar riske giriyor?

MS Windows 8 fırtınasını estirmeye başladı; her kafadan bir ses gelmeye de başladı. İşte söylenenler

Microsoft'un Win 8 kumarı!

Windows 8'in tabletlerde ortaya çıkmasının ardından bazı analizciler Microsoft'un bir bahis oynadığını söylerken bazıları ise şirketin en doğru hamleyi yaptığını düşünüyor.

Directions analizcisi ve 2000 ile 2004 yılları arasında Windows takımında çaışan Wes Miller'a göre bu, 'Microsoft için .NET'den daha büyük bir sıçrayış.' Windows 8'de bulunacak 'touch first' ara yüzü, hızla büyüyen tablet piyasasında onu rekabete taşıyacak, ancak arka tarafta daha geleneksel bir Windows stili masaüstü de sunulacak. Tanıtımlarda dokunma temelli Windows 8 başlangıç ekranından simge temelli sisteme nasıl geçiş yapılacağı Microsoft tarafından gösterilmişti.

Microsoft, bu hepsi bir arada işletim sisteminin hem dokunmaya hem de klavye ve fare girişlerine tepki vereceğini ve tabletlerden büyük masaüstü sistemlere geniş bir cihaz desteğinin olacağını söylüyor.

Sorunlar

Sorunlar
"İş kullanımından çok tüketicilerin dikkatini çekecek"

Sorunlar

IDC analisti Al Gillen'a göre Microsoft, eski Windows'u tabletlere getirerek geleneksel masaüstü alanında hasar alabilir: 'Windows 8 sadece tabletler için. Bence iş kullanıcıları için ölü bir işletim sistemi.'

Gartner'dan Michael Silver'a göre de Microsoft bu alanda bir risk alıyor: '(Windows 8) muhtemelen iş kullanımından çok tüketicilerin dikkatini çekecek.' Miller'da benzer görüşlere sahip: 'Windows 8 tamamen tüketicilere yönelik.' 'Tüm konu şu: iPad sorunuyla nasıl başaca çıkacağız?'

Silver'a göre bu kötü birşey anlamına gelmeyebilir de: 'Şirketler Windows 8'de zor anlar yaşayabilir, ancak Windows 7 kurulumlarından da yoruldular.'

Silver'a göre kurumlar Windows 8'i, aynı Vista'da olduğu gibi atlayacaklar ve Windows 7'de kalacaklar.

Akıllıca bir hamle

Akıllıca bir hamle

Akıllıca bir hamle

Ancak Silver bile Windows 8'in şirket tarafından yapılan akıllıca bir hamle olduğunu söylüyor ve şunları ekliyor:

'Microsoft'un Windows'da daha modüler bir yaklaşıma ihtiyacı var. Yani farklı cihazlarda farklı bileşenler kullanılabilmeli.' Silver'a göre Microsoft radikal değişikliklere gitmezse ve Windows'u modüler bir hale getirmeye çalışmazsa, işletim sisteminin geleceği tehlikeye girebilir.

Silver'a göre Microsoft, yeni jenerasyon hafif bir işletim sistemine ihtiyaç duyuyor ve HTML5 desteği, Java uygulama modeli bunun bir işareti.

Windows 8, Windows 7'de geleneksel 32 bit ve 64 bit uygulamaları çalıştıracak olsa da Microsoft, geliştiricileri HTML5, JavaScript ve diğer web standartı teknolojileriyle uygulama geliştirmeye özendirecek.

Bazı analistlere göre ise Microsoft'un bu geçişi bir kumar değil yapabileceği en iyi hamle.

Windows 8'in ARM işlemcilerle çalışan sürümünün geneleksel uygulamaları çalıştırıp çalıştırmayacağı, eğer çalıştırırsa bunun nasıl olacağı da akıllara takılan en önemli soru işaretlerinden.

Okuyucu Yorumları