Microsoft Windows 7 ile risk mi alıyor?

XP ile netbook'ları fetheden MS, Windows 7 ile de aynı hedefin peşinde. Ama ufak bir de risk alıyor.

Windows 7 ve ufak bir risk

Önceki haberlerimizde Microsoft'un Windows XP'yi netbook üreticilerine 15$ (hatta içeriden gelen bir duyuma göre indirimlerden sonra daha da düşük bir miktara) satarak netbook piyasasını ele geçirdiğini söylemiştik. Yeni gelen haberler Microsoft'un bu taktiği Windows 7 için de uygulayacağını doğrular nitelikte, ama "ufak" bir farkla.

Windows 7 Starter, Microsoft'un Windows 7 için planladığı altı farklı sürümden biri. Bütün sürümleri netbook'larda çalışabilecek şekilde tasarlayan Microsoft'un, Starter sürümü için yaptığı plan satacağı farklı kitle ile ortaya çıkıyor: Starter sürümünün sadece OEM üreticilerine satılacağı belirtiliyor. Yine 15$ seviyelerinde satılacak Starter ile Microsoft yeni netbook'ların Linux, Android, hatta XP yerine Windows 7 ile kullanıcılara ulaşmasını hedefliyor. Ucuz netbook'ları ellerine Windows 7 Starter sürümü ile gelen kullanıcıların ise isterlerse bilgisayarlarını satın aldıkları mağazalardan, isterlerse de internetten üst sürümlere geçebilecekleri belirtiliyor.


Microsoft Windows 7 Starter ile risk mi alıyor?


Buraya kadar her şey normal. Ama Microsoft'un aldığı risk Starter sürümündeki ufak bir özellikte yatıyor: Starter'de aynı anda çalıştırılabilen uygulamaların sayısı sadece üç. Yetkililer bunun sistemin stabilitesini artırmak için koyulmuş bir sınır olduğunu ve standart Windows işlemlerinin ve sistem tepsisindeki uygulamaların bu sayıya dâhil olmadığını söyleseler de limite çarpan kullanıcıların bundan hoşlanmayacakları kesin. Ama netbook'unu sadece internette gezinmek ve sohbet etmek için kullanacak birçok kullanıcının bu sınırdan haberlerinin bile olmayacağı da bir gerçek. Yani Microsoft ufak netbook'ların olduğu bu piyasada gerçekten de "ufak" bir risk alıyor.

Kısıtlamalı Windows mu yoksa Linux mu?

Kısıtlamalı Windows mu yoksa Linux mu?

Microsoft'un bu atağı aslında Linux'a da bir şans tanıyor, hem de tamamen kontrolsüzce. Seçim ise OEM üreticilerinin elinde. Starter sürümünün bu kısıtlamasından haberdar edilen kullanıcıların büyük çoğunluğu Linuxişletim sistemine sahip ve hatta daha düşük fiyatlı eş değer bilgisayarlara yönelebilir. Microsoft'un güvendiği ise Windowsortamına ve yazılımlarına alışmış olan kullanıcılar. Alıştıkları yazılımları terk etmek istemeyen kullanıcılar Windows 7 Starter'lı bilgisayarları almak isteyecek ve büyük olasılıkla çoğu Starter'i üst sürümlere güncellemek zorunda kalacak.

Öyle ya da böyle, Microsoft'un 15$'lık Windows 7 Starter sürümü ile üreticilerden destek alacağı ve ucuz netbook piyasasında yer bulacağı kesin. Önemli olan is kullanıcıların memnuniyeti. Microsoft bunu başarır ve üzerine kullanıcılarının üst sürümlere yükseltmelerini sağlarsa kazanır. Aksi halde Microsoft'a karşı olan sesler daha da yükselebilir.

Okuyucu Yorumları