Microsoft, Windows Lite Üzerinde Çalışıyor

Microsoft hakkında ortaya çıkan raporlar, yazılım devinin Chrome OS karşısındaki planını gün yüzüne çıkardı!

Windows'un çift ekran planı!

Ortaya çıkan yeni raporlar, Microsoft'un çift ekranlı cihazlarla ilgili planlarını ortaya koydu. Yazılım devi, Windows'un arayüzünü sadeleştirerek birçok üreticinin üzerinde çalıştığı ve yakın zamanda tanıtılması beklenen çift ekranlı cihazlara uygun bir işletim sistemi deneyimi oluşturacak ve bu sayede Windows; Google'ın Chromebook cihazları ile birden çok kategoride rekabet edecek.

Microsoft'a yakın kaynaklar tarafından iletilen raporlara göre Microsoft, Windows işletim sistemini hafifleştirerek birçok üretici tarafından tanıtılması beklenen çift ekranlı modellerde Chrome OS karşısında güçlü bir alternatif yaratmayı amaçlıyor. Microsoft'un geliştirdiği yeni Windows versiyonu, "Windows Lite" kod adına sahip. Microsoft, Windows deneymindeki birçok unsuru da Lite OS bünyesinde sunmayarak sistemi daha düşük seviyedeki donanımlarla çalışmaya uygun hale getirmei amaçlıyor.

Eğer tüm bunlar size tanıdık geliyorsa, daha önce Microsoft Courier projesini duymuş olma ihtimaliniz yüksek. 2010 yılında tekrar duyurulan bu konsept o zaman için sadece bir kağıt üzerinde kalmış olsa da bu teknolojiye yatırım yapan Intel için aynı durum söz konusu değildi. Öyle ki, Intel çift ekranlı ürün kategorisini açıkça desteklemenin yanı sıra bu teknoloji için iki ayrı prototip modeli tasarladı.

Microsoft, uzun bir süredir C-Shell (Composable Shell) üzerinde çalışıyor ve C-Shell'in yeni versiyonunun yanı sıra Windows Shell'in hafifleştirilmiş versiyonu da erişime açık olunacak. Bu sistem, günümüzde Windows Core OS olarak biliniyor ve bu sisteme sahip ürünler arasında Microsoft'un HoloLens 2 karma gerçeklik başlığı ve yakın zamanda tanıtılması beklenen Surface Hub 2X de bulunuyor.

Windows Lite üzerinde kullanılacağı iddia edilen arayüz Windows'un günümüzdeki tasarım anlayışını taşıyor anck şirketin Surface Hub yapısını da andırmıyor değil. Windows Central'a göre Microsoft'un kullandığı "Santorini" kod adı, Windows Lite'ın Windows 10'dan farklı bir kullanım deneyimi sunmasını sağlayan bir işletim sistemi mimarisine işaret ediyor.

Uzmanların tahminlerine göre ilk çift ekranlı kişisel bilgisayar modelleri Windows Lite ile geliyor olacak. Bu durum, Microsoft'un eğitim teknolojileri endüstrisinde de Windows Lite OS aracılığıyla Chrome OS'i hedef alacak olduğunun en büyük göstergesi.

Okuyucu Yorumları