Microsoft, XP Pro için korsan avına çıktı

Microsoft'un WGA uygulaması güncelleniyor. Korsan Windows XP Pro kullananları neler bekliyor?

Microsoft korsan XP avında

Microsoft, daha önce de Windows Update üzerinden gönderdiği WGA bildirimi yazılımını güncelliyor. Yine Windows Update üzerinden gelecek olan yeni WGA, Windows XP Professional kullanıcılarını ilgilendiriyor.

Microsoft'tan Alex Kochis'in blog'unda duyurduğu güncellemenin amacı, Windows XP Professional kullananların korsan Windows mu, yoksa orijinal Windows mu kullandığını belirlemek. Kochis neden sadece Windows XP Professional sorusuna, korsan kullanım oranı açısından Windows XP Professional'ın açık ara önde gitmesi cevabını veriyor.

Peki korsan olduğu belirlenen XP'lerde neler olacak? Öncelikle masaüstünde kullanıcının duvar kağıdı ya da belirlediği renk yerine siyah bir arka plan belirecek. Üstelik kullanıcı bu arka planı değiştirse bile, her saat başında ekran yine kararacak.

Görev çubuğunun hemen üzerinde ise, kullanıcıya kullanmakta olduğu Windows'un sahte olduğunu bildiren bir uyarı yazısı görüntülenecek. Bu uyarıdan ve sürekli kararan arka planda kurtulmanın tek yolu ise orijinal bir XP Pro yüklemek olacak.

Kochis, güncellemenin korsan yazılım tespitinde, önceki sürümlerden çok daha başarılı olacağını iddia ediyor. Ama bu tip uygulamaların çok sık eleştiri aldığı da biliniyor. En büyük eleştiri ise, WGA bildiriminin kullanıcının bilgisayarında bir casus yazılım gibi çalıştığı ve bilgileri Microsoft'a gönderdiği yönünde. Microsoft ise gönderilen bilginin sadece korsan - orijinal sürüm olduğunu söyleyerek kendini savunuyor.

Okuyucu Yorumları