Microsoft'a "cinsiyet ayrıcalığı" davası!

Microsoft'un başı, şimdi de "cinsiyet ayrımcılığı yapıyor" iddiası ile belada!

"Cinsiyet ayrımcılığı" davası

Eski bir Microsoft çalışanı, teknoloji devini, çalışan kadınlara karşı uzun bir süredir negatif ayrımcılık yapmak ile suçluyor. Seattle federal mahkemesine Katherine Moussouris tarafından sunulan davada belirtildiğine göre Microsoft'ta, kadın çalışanlar erkek çalışanlara göre daha az maaş alıyor ve teknik pozisyonlara daha az terfi ediliyor. Ayrıca Microsoft'taki kadın çalışanların, erkek çalışanlara göre daha düşük kıdeme sahip oldukları da belirtilmekte. Moussouris, yazılım üreticisi için 2007'den 2014'e kadar çalışmış.

Belgelerde belirtilene göre "Seattle tabanlı yazılım üreticisinin sözleşme ve uygulamaları, kadın teknik çalışanların haklarını sistemli bir şekilde ihlal ediyor ve firma kültürünün içinde yer alan, kontrolsüz bir cinsiyet ön yargısı oluşturuyor." Ayrıca davada, ayrımcılık yapıldığına dair şikayette bulunan kadınlara Microsoft tarafından karşılık verildiği de söylenmekte.

Bir Microsoft sözcüsünün e-posta aracılığı ile yaptığı açıklamaya göreyse firma, "eşit bir işgücüne ve tüm çalışanların eşit başarı şansına sahip olduğu bir iş ortamı yaratmaya adanmış" durumda.

Ancak bu konuda eleştirilen tek teknoloji firması Microsoft değil. Twitter ve Facebook da cinsiyet ayrımcılığı suçlamaları ile açılan davalarla boğuşuyor. Ayrıca bu yeni dava, Microsoft CEO'su Satya Nadella'nın yaptığı "zam istemek yerine sisteme güvenip beklemeliler" açıklamasının yaklaşık olarak bir yıl sonrasına denk gelmekte.

Eski Twitter yazılım mühendisi Tina Huang da, Mart ayında Twitter'a, erkeklere öncelik veren "öznel, gizli bir terfi süreci" kullanmaktan dolayı dava açmıştı. Aynı ay içerisinde eski Facebook çalışanı Chia Hong da eski işverenine karşı bir dava açarak, cinsiyeti ve Tayvan kökeni yüzünden farklı işlem gördüğü ve rahatsız edildiğini iddia etmişti.

Okuyucu Yorumları