Microsoft'tan "Comradre Project" geliyor!

Microsoft, artırılmış gerçekliği bambaşka bir boyuta taşıyacak Comradre Project projesine hız verdi!

"Comradre Project" geliyor!

Microsoft Lab şu sıralar artırılmış gerçeklik (AR) deneyiminin paylaşılmasını sağlayan 'Comradre Project' çalışmalarına yoğunlaşmış durumda. Microsoft araştırmacıları çok kişili artırılmış gerçeklik projesinin yanı sıra sanal dünyanın paylaşımı konusunda yoğun bir mesai harcıyor.

Bu çalışma, özellikle artırılmış gerçeklik (AR) teknoloisinin paylaşılan bir deneyim haline getirmenin ne kadar zor olduğunu düşündürecek önemli bir ilk olacak. Çünkü gerçek dünya üzerindeki görüntüler, birden fazla kullanıcının farklı açılardan aynı şeyi görmesini oldukça zor hale getiriyor. Sanal gerçeklik ise (VR) tamamen dijital ortamda gerçekleşmesi nedeniyle bunu nispeten daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Microsoft araştırmacıları Comradre projesini VR teknolojisinin öncülerinden Jaron Lanier tarafından yönetilen bir şirket laboratuarında geliştirmeye çalışıyor. Lanier, Siggraph 2015'teki bir sunumda araştırmacıların şimdiye kadar gerçekleştirdiği çalışmayı yansıtan bir video paylaştı, ancak video şu an için Siggraph kısıtlamaları nedeniyle paylaşılamıyor.

Görüntülerde Lanier'in ekibinin Microsoft HoloLens değil de "Reality Mashers" olarak adlandırılan farklı bir artırılmış gerçeklik başlığı kullandığı görülüyor. Daha da önemlisi, demo videonun sadece iki aylık bir çalışmayla ulaşılan noktanın hiç de küçümsenmeyecek seviyelerde olduğunu göstermesi. Bu da hayal edilen AR deneyimlerinin çok da uzakta olmadığını düşünmemizi sağlıyor.

Okuyucu Yorumları