Microsoft'un Lite OS'u Her Yerde Çalışabilir

Microsoft'un üzerinde çalıştığına inanılan çok hafif işletim sistemi Lite, bu yeni bilgilerle merakınızı artıracak.

Lite OS'tan çarpıcı ipuçları

Microsoft'un henüz dedikodudan ibaret olan "hafif" işletim sistemiyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

Microsoft'u yakından takip eden Brad Sams, geçen senenin son günlerinde ağzındaki baklayı çıkarmış ve Microsoft'un Windows "Lite" için çalıştığını söylemişti. Lite, ucuz Chromebook'lar dahil, her tür işlemcide çalışacak bir işletim sistemi olacaktı.

Sams'ten gelen yeni bilgilere göre Microsoft, iki farklı tür cihaza yönelik Lite için çalışıyor. Bu cihaz türleri, Centaurus ve Pegasus adlarıyla anılıyor. Centaurus ismini Microsoft'un üzerinde çalıştığı iki ekranlı 2-in-1 cihazından hatırlıyor olabilirsiniz. Pegasus ise diğer alt seviye laptopları kapsıyor.

Lite donanımının anında açılma işlevi sunacağını duymuştuk. Yani güç düğmesine bastığınız anda işletim sistemi açılmış olacak. Lite'ın uzun pil ömrüne de büyük önem verdiği söyleniyor. Buna karşın Lite, tam Windows'a göre "önemli ölçüde basitleştirilmiş" olacak.

Lite'ın arayüzü pencerelerden oluşsa da, daha çok Chrome OS'a benzeyecek ve Sams'e göre genellikle "bir defada bir uygulama" deneyimi sunacak. Bir başka deyişle Lite'ın çoklu görev işlevleri kısıtlı olabilir. Dolayısıyla Lite'ı masaüstü PC'nizde çalıştırmak isteyeceğinizi sanmıyoruz.

Lite, neredeyse her tür donanımda çalışacak çok hafif bir işletim sistemi olacak gibi görünüyor. Önceki dedikodular, Lite'ın 2019'da çıkacağını söylüyordu. Bu bilgi gerçek ise, yakında doğrulanmasını bekleyebiliriz.

Okuyucu Yorumları