Midory kendi programlama dilini mi kazandı?

Microsoft'un 2008'den bu yana geliştirdiği gizemli işletim sistemi Midori'de bir şeyler oluyor!

Windows olmayan Windows yolda

Microsoft, iddialara göre deneysel işletim sistemi Midori OS ile beraber M# (M sharp) adında bir programlama dili geliştirdi. Üstelik iddiaya göre Midori, ilk aşamaları geçerek, devamlı olarak geliştirileceği Microsoft'un Unified Operating System grubuna aktarılmış durumda.

Microsoft'un 2008'den bu yana geliştirmekte olduğu Midori'nin bir zamanlar Windows 7'nin selefi olacağı düşünülmüştü, ancak bu doğru çıkmamıştı. Ancak C#'a bir uzantı olarak geliştirilen yeni programlama dili M#'ta bazı ilginç detaylar dikkat çekiyor.

Midori takım çalışanı Joe Duffy'nin blog gönderisine göre yeni dil, performans ile güvenlik/üretkenlik arasında denge kurmayı amaçlıyor. Blog'da M# terimi kullanılmasa da ZDNet'in kaynakları, bahsedilen programlama dilinin M# olduğunu kaynaklarının doğruladığını söylüyor.

İddiaya göre Midori ile beraber geliştirilen M#, Midori'yi Windows'un kısıtlamalarından uzak, hafif bir işletim sistemi haline getirmeyi amaçlıyor. Eski bir Microsoft çalışanı olduğu iddia edilen bir kişinin Reddit'teki paylaşımına göre ise "C#'ın bu yeni uzantısı, Microsoft Research'ün Singularity OS'u Sing#'tan türedi."

Önceden Microsoft'un Midori dil takımında çalışan Google geliştiricisi Aleks Bromfield ise ZDNet'e yaptığı açıklamada "M#'ın arkasındaki fikir, ihtiyacınız olabilecek en düşük seviye dili ortaya çıkarmak" diyor. Bromfield'e göre "yığının en altında yer alan dil, web hizmetleri gibi daha yüksek seviyede sistemler yazmak için de yeterince verimli." Duffy, dilin ilerleyen zamanlarda açık kaynak kodlu hale gelebileceğini söylüyor.

Tüm bu söylentilere rağmen Midori'nin geleceği bile belirsiz. Microsoft'un adı Windows olmayan bir işletim sistemiyle devam edip etmeyeceği bilinmiyor, ancak Midori'nin bazı parçaları gelecekteki Windows'larda yer alabilir. ZDNet'e göre projenin yeni bir gruba taşınmasının amacı da bu.

Okuyucu Yorumları