Milyonlarca ABD seçmeninin bilgileri sızdı!

Milyonlarca ABD seçmeninin seçim sürecinde toplanan kişisel bilgileri, bu firma yüzünden açığa çıktı!

Milyonlarca ABD'linin bilgileri sızdı!

Güvenlik firması UpGuard'ın Siber Risk Ekibi'nin raporunda söylenilene göre ABD nüfusunun neredeyse %62'sinin kişisel bilgileri RNC tarafından görevlendirilen pazarlama firmasının yaptığı bir düzenleme hesabı sebebiyle sızmış durumda.

Sızan veri grubu 1.1 terabyte'ın üzerinde boyuta sahip ve 198 milyon vatandaşın doğum tarihleri, ev adresleri, telefon numaraları ve politik görüşlerini içeriyor. Bunların içerisinde vatandaşların beklenen etnik, dini ve politik bağlantıları ve silah kontrolü, kürtaj, kök hücre araştırmaları gibi önemli konulardaki görüşleri de bulunuyor.

Deep Root Analytics tarafından kontrol edilen veri tabanı, gerekli Amazon bulut sunucusu bağlantısı olduğu sürece herkesin verilere ulaşmasına imkan tanıyordu. RNC'nin bu verileri seçim hedeflerine ulaşmak ve Başkan adayı Donald Trump'ın kazanmasını sağlamak için kullanmak istediği düşünülüyor.

Deep Root bu sızıntının bütün sorumluluğunu üstlenirken, yaptığı açıklamada araştırma sonuçlarına göre sistemlerinin hack'lenmediğini ileri sürdü. Durumu fark ettikleri anda erişim ayarlarını düzelttiklerini söyleyen firma, daha fazla erişimi engellemek için gerekli protokolleri aktif ettiklerini belirtti.

"Büyük veri"nin kamusal fikirleri ölçme ve sonrasında etkileme için kullanımı tabi ki yeni bir şey değil. Büyük veri online reklamcılık için de kullanılmakta ancak güvenlik uzmanlarını asıl endişelendiren şey, bu sızıntının muazzam boyutu ve kişilerin kişisel ve özel bilgilerini muhtemel olarak kötü amaçlar için kullanılabilecek bir şekilde açık bırakmış olması.

Teknik ve gizlilik endişelerinin yanı sıra bu sızıntı bir kez daha özel firmaların bu verilerin toplanmasındaki rolünü ve verinin paylaşımında kullanılan protokollerin, belki de önemsiz bir amaç için sunduğunuz verilerin politik olarak etkilenmenize imkan yaratabildiği gerçeğini bir kez daha öne çıkartıyor.

Kimlik hırsızlığının, internet tacizinin ve korkutmasının oldukça gerçek olan tehditlerinin yanı sıra, bu sızıntı aynı zamanda modern demokrasinin ve büyük verinin politik süreç içerisindeki rolü hakkında da sorular yaratıyor...

Okuyucu Yorumları