Mininova'nın 4 yıllık zorlu macerası

Dördüncü yaş gününü kutlayan torrent devi Mininova hakkında daha önce duymadıklarınız...

4 yıllık başarı öyküsü!

Aslında torrent yardımıyla P2P paylaşım Mininova'dan önce de vardı. Hatta bir zamanların efsanevi sitesi olan Suprnova.org, 2004 sonlarına kadar bu alanda en bilinen torrent paylaşım sitesiydi. Fakat Suprnova.org'un yaşadığı hukuki sorunların üstesinden gelememesi nedeniyle kapanması, bu alanda büyük bir boşluk oluşmasına neden oldu. Bu fırsatı zamanında tespit eden 5 Hollandalı genç Suprnova'ya da gönderme yaparak Mininova adlı torrent paylaşım sitelerini açtılar. Başlangıçta kendi evlerindeki DSL bağlantısı yardımıyla ev bilgisayarlarında barındırdıkları siteleri, çok kısa zaman içerisinde trafiği kaldıramayacak hale geldi. Bu sebepten bir süre kapalı kalan sitenin yardımına ise aralarında tatlı bir rekabetin yaşandığı The Pirate Bay sitesi koştu.

The Pirate Bay'in geçici olarak barındırma yardımı yaptığı Mininova, daha sonra benzer bir yardımı isoHunt sitesinden de aldı ve sonunda kendi sunucularına geçmeyi başardı.

Mininova'nın önlenemeyen yükselişi

Mininova'nın önlenemeyen yükselişi

Bundan sonra ise Mininova hızla büyümeye başladı. 2007 yılının ortalarında en çok ziyaret edilen ilk 100 site arasına girmeyi başardı. 2008 Ocak ayında günde ortalama 3 milyon ziyaretçiye yaklaşık 10 milyon torrent sunar haldeydi.

Siteyi geliştiren Hollandalılar, torrent dosyaları üzerinden sitede videoları izleme imkanı sunan çok faydalı bir yenilik sunduktan sonra zaten Mininova'nın önü iyice açılmıştı. Geçtiğimiz yıl site sahiplerinin tüm beklentilerinin ötesine geçen ilgi, bir kaç gün önce site üzerinden 7 milyarıncı torrent'in indirilmesiyle bir kez daha kanıtlanmış oldu.

Görünüşe göre Mininova, Suprnova'dan aldığı bayrağı çok daha ilerilere götürmeye niyetli. Dördüncü yaş gününü kutlarken bu kadar büyümüş olması da bunun en güzel kanıtı...

Okuyucu Yorumları