MIT yeni haritalama yöntemi geliştirdi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, yapay zeka destekli yeni bir haritalama yöntemi geliştirdi!

MIT'den yeni haritalama yöntemi

Dünya genelinde bütün yolların haritalanmasının, havadan çekilen fotoğraflar kullanılarak elle yapılması, Google gibi muazzam kaynaklara sahip firmalar için bile çok uzun bir zaman alıyor. Google Maps gibi var olan harita uygulamalarının henüz Dünya yollarının tamamını haritalayamamış olmalarının sebebi de bu oluyor.

Neyse ki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) araştırmacıları, RoadTracer olarak adlandırılan AI tabanlı bir sistem üreterek haritalardaki boşlukları var olan sistemlere göre %45 daha doğru bir şekilde doldurmayı hedefliyor.

Şu anda var olan yol haritalama yöntemleri, fotoğrafları bölümlere ayırarak, havadan çekilen fotoğraflardaki tekil pikselleri yol olarak tanımlamak üzere ağlar eğitme yöntemine dayanıyor. Ancak bu yaklaşım, ağaçlar, binalar ve gölgeler gibi engelleyici öğeler yüzünden yolların başlangıç ve bitiş noktalarını doğru bir şekilde bağlayamayabiliyor. Bu problemi azaltmak için bölme yaklaşımı, işlem sonrası yöntemlerle iki yol parçasını birleştiriyor ancak bu da yolların yakınlığından dolayı bağlı oldukları varsayımını içeriyor.

MIT tarafından geliştirilen otomatik sistem de hava fotoğraflarını kullanıyor ancak dijital görüntüyü farklı piksel bölümlerine ayırmaktansa RoadTracer, bir yol ağındaki başlangıç noktasını belirliyor ve çevresini inceleyerek en muhtemelen bir sonraki yol parçasını buluyor. Otomatik sistem, daha önce yarattığı noktaları da göz önünde bulundurarak bu süreci devam ettiriyor ve bütün yol ağını buluyor.

Araştırmanın ortak yazarlarından olan MIT profesörü Mohammad Alizadeh, otomatik sistemin küçük firmalara büyük oranda yardımcı olabileceğini söylerken, ana hedefin haritaların düzenlenmeleri sırasında insan müdahalesini minimuma indirmek olduğunu belirtiyor...

Okuyucu Yorumları