MIT'nin yeni cam teknolojisi, çok hızlı!

MIT araştırmacıları, bugüne dek kullandığımız camları çöpe attıracak, özel bir cam teknolojisi geliştirdi!

Yeni cam teknolojisi, çok hızlı!

Artık güneşliklere veya perdelere ihtiyaç duymayabilirsiniz. Güneş çok güçlü olduğu zamanlarda pencerelerinizi örtmek yerine, sadece bir anahtarı çevirmeniz camların tamamen opak (donuk, mat) olmalarını sağlayabilir. Bir MIT araştırma grubu, bu senaryoyu gerçeğe dönüştürmek için bir yöntem geliştirmiş durumda. Bu yöntem, elektrokromik malzemeleri kullanmakta ve küçük bir miktarda elektrik ile cam rengini şeffaftan, neredeyse siyaha çevirebilmekte. Tabii ki bu yöntem, renk değiştiren camlar için geliştirilmiş ilk yöntem değil ancak araştırmacıların söylediğine göre, şimdiye kadar geliştirilenlerin en hızlısı ve çok daha az enerji harcamakta.

Diğer teknikler, malzemenin rengini değiştirmek için birkaç dakikaya ihtiyaç duyabiliyor ve bunların da bazıları, istenilen opaklığa ulaşamayabiliyor. Dahası, bazı yöntemler, camın opak kalması için sürekli olarak voltaj akımı olmasını istiyor. Bu yöntem ise sadece renk değişimi sırasında elektriğe ihtiyaç duyuyor ve cam, neredeyse siyah olan hali ile bir enerji kaynağına bağlı olmadan durabiliyor.

Malzemenin neredeyse anında tepki vermesini sağlamak için araştırmacılar, elektron ve iyonları hızlı bir şekilde aktarabilen, metal-organik çerçeveler olarak adlandırılan sünger benzeri malzemeleri kullandılar. Cama negatif yük vermek için elektrik uygulanıyor ve pozitif iyonlar da bu işlemi nötrlemek için kullanılıyor. Bu da renk değişimini sağlıyor. Ayrıca camı kırmızı ve yeşile boyayan iki farklı kimyasalın eklenmesi ile de neredeyse siyah olan bir renk elde ediliyor.

MIT kimya profesörü Mircea Dinca'nın söylediğine göre bu teknik, klima ihtiyacını azaltarak "ciddi enerji tasarrufuna" yol açabilir. Ayrıca bu yöntem sayesinde, Kindle'larda bulunan e-ink gibi daha az enerji harcayan akıllı ekranların da oluşturulması sağlanabilir. Ancak her ne kadar araştırmacılar şu anda yöntemin çalıştığını laboratuvar ortamında kanıtlamış olsalar da, yatırımcıları kendilerine çekmek ve bu yöntemin evlere taşınmasını sağlamak için çalışan bir gerçek ortama ihtiyaçları var...

Okuyucu Yorumları