Mobil cihazlar batarya güçlerini birleştirecek!

Yeni bir teknoloji, mobil cihazların birbirlerinin batarya güçlerini paylaşmalarına olanak tanıyor!

Bataryalar güçlerini birleştiriyor!

Mobil cihazların gündelik hayatımızın artık neredeyse her alanına dahil olmasıyla birlikte, bu hıza pek de ayak uydurmayan mevcut batarya teknolojileri birçoğumuz için yetersiz kalıyor. Kameralar, dizüstü bilgisayarları, akıllı saatler, fitness izleyiciler ve elbette akıllı telefonlar ortalama bir kullanıcının bile düzenli olarak günde beş cihazı şarj etmesini gerektiriyor.

Bu durumda bir kullanıcının oldukça ironik bulduğu şeylerden biri ise bir cihazın bataryası bitmek üzereyken onun hemen yanındaki diğer bir cihazın bataryası tamamen dolu bir şekilde duruyor olması; fakat can çekişen diğer bataryaya hiçbir yardımı dokunamaması.

Massachusetts Amherst Üniversitesi'nde İnformasyon ve Bilgisayar Bilimleri Okulu'ndaki bir grup araştırmacı bu duruma nihayet etkili bir çözüm getirmeyi başardı. Araştırmacılar geliştirdikleri yeni bir sistem sayesinde görece küçük mobil cihazların, yakınlarındaki daha büyük cihazların bataryalarından yararlanabilmelerinin önünü açtı. "Braid of radios" ("Radyo örgüsü") ifadesinin kısaltılmış hali "Bradio" adı verilen bu teknoloji bazı durumlarda bir cihazın batarya ömrünü tam yüz katına kadar arttırabiliyor.

Araştırma ekibi, Brezilya'da gerçekleşen SIGCOMM konferansında yaptıkları bir sunumda Bradio'nun çalışma biçimine dair ayrıntılı bilgiler de verdi. Aslında Bluetooth teknolojisinin daha da etkili bir sürümü olarak nitelendirilebilen Bradio'da Bluetooth'un aksine asıl enerjiyi verici değil alıcı konumundaki cihaz harcıyor.

Örneğin, bir fitness izleyicisi kendi verilerini telefonunuza göndermek istediğinde, işin en büyük kısmını bu fitness cihazı yerine telefonun kendisi yapıyor; bu da fitness izleyicisinin batarya ömrünü oldukça makul miktarlarda arttırıyor.

Ekip, gelecekteki optimizasyon işlemlerinin sonucunda bu teknolojinin kitlesel pazarlar için de üretimine başlanacağını tahmin ediyor.

Okuyucu Yorumları