Mobil oyun dünyasının kralları değişti

Bir zamanlar efsane onlardı! İşte Sony ve Nintendo'yu pes ettiren yeni kahramanlar...

"Oyunun kuralı" değişti!

Oyun oynamak için bir çok platform bulunurken şu aralar en revaçta olanları, özellikle tabletlerin ve akıllı telefonların marifetlerinin artması dolayısıyla mobil oyun piyasası olsa gerek.

Mobil oyun deyince aklınıza ilk gelen isimler uzun zamandır ciddi problemler yaşıyor. Nintendo DS, yakın zamanda çıkan Nintendo 3DS, Sony'nin PSP serisi gibi cihazlar direkt olarak oyun amaçlı cihazlar olmalarına ve 2009'da sektörün lideri olmalarına rağmen artık esameleri okunmayacak duruma geldiler.

Mobil oyun piyasasının yeni liderleri ise tahmini zor olmayacağı şekilde iOS ve Android oldu. Bu platformları kullanan cep telefonları ve tablet'ler sayesinde piyasanın 58%'i onlara ait. Bu cihazlarda oynanan oyunların satış hacmi ise 1.9 milyar dolara ulaştı. Bunun yanında Sony ve Nintendo birlikte yalnızca 1.4 milyar dolarlık bir pazarı paylaşıyorlar.

Aradaki farkı anlatmak içinse 2 sene öncesine dönmek yeterli. 2009 yılında Google ve Apple pazarın yalnızca 19%'unu kontrol edebiliyorlardı. Bu alanda lider, 70% ile Nintendo'ydu. Sony'nin PSP'si zaten düşmeye başlamış ve pazarda 11%'lik bir paya sahipti.

Okuyucu Yorumları