Mobil Safari Yakında Çok Daha Kolay Kaydıracak!

iPhone'da Safari'yle web sitelerini kaydırırken sorun yaşıyorsanız, işte sizi sevindirecek iyi bir haber!

Apple'ın yeni Safari planları hazır!

Yeni gelen bilgilere göre Apple, mobil Safari'de sayfa kaydırmayı çok daha yumuşak bir hale getirmek üzere değişiklikler yapıyor.

iOS'taki Safari'de şu an normal web siteleri ile AMP web siteleri (Google'ın hızlandırılmış mobil sayfaları) farklı şekilde kayıyorlar. Bunun nedeni, Google'ın AMP sayfalarında iOS'taki bir tekniği kullanarak varsayılan kaymayı devre dışı bırakması ve sayfaları daha kolay kayar hale getirmesi.

Daring Fireball'dan Jon Gruber ise AMP'nin sayfaları hızlı yüklemek dışında hiçbir işe yaramadığını düşünüyor. Hacker News'taki bir tartışmada ise bir AMP takımı üyesi, "kaydırmayı kendilerinin geliştirmediğini", sadece onu tüm browser yerine, yalnızca web sitesini kaydırmak için kullandıklarını söyledi. Hatta takım, Apple'ın tüm sitelerde kullanılan kaydırma tekniğini AMP'ye getirmesi için Apple üzerinde bir bug raporu bile hazırlamış.

Apple ise şaşırtıcı biçimde istenenin tam tersini yaptı: Safari'nin kaydırma yöntemini AMP'deki ile aynı hale getirdi. Bunun nedeni, bir Apple mühendisinin Hacker News'ta söylediğine göre Google'ın uygulamasının aslında iOS'ta da kullanılıyor olması. Apple'ın Safari'de kullandığı kaydırma ise daha yavaş ve Apple mühendisine göre bu, "çok öncesinde verilmiş bir karar". Takım, artık bunun nedeninin geçerli olmadığını ve Safari'de sayfa kaydırmanın Google'ın AMP'de yaptığı gibi olacağını söylüyor.

Tüm bunların Safari kullanıcılarını sevindireceği kesin, ancak Apple hala AMP'nin kaydırmayı kullanma şeklinden pek hoşlanmıyor. Apple mühendisi, AMP'nin Safari'nin sayfanın üzerine dokunarak en yukarı kaydırma gibi bazı özelliklerini devre dışı bıraktığını vurguluyor.

AMP, Özgür Web'e Zarar mı Veriyor?

AMP veri tüketimini azaltıp sayfaları hızlandırsa da, ondan hoşlanmayan bir kullanıcı ve geliştirici kitlesi var. AMP ile kontrolün büyük kısmının Google'ın eline geçmesi, bunlardan yalnızca bir tanesi. Gruber'a göre "yayımcı iseniz ve web sayfanız hızlı yüklenmiyorsa, lanet olası sitenizi onarmanız, ellerinizi havaya kaldırıp AMP'ye geçmemeniz" gerekiyor.

Okuyucu Yorumları