Mobil TV’niz hep yanınızda

İnternetin yanı sıra radyo ve TV yayınlarına da dizüstü bilgisayarınızdan erişebilmek sizce de hoş olmaz mıydı? Dizüstü PC’nizin becerilerini TV ve radyo özelliğiyle artırmaya ne dersiniz?

Mobil TV’niz hep yanınızda

Hareket etmek isteyenlere PCMCIA TV kartı

PCMCIA arabirimi sayesinde dizüstü bilgisayarınızın bir parçası olacak TV kartları, aslına bakarsanız şu an için dizüstü bilgisayarlar için en başarılı TV çözümü. Bu kartları portatif antenle kullanabilmeniz tabii ki çok önemli bir avantaj. Bir de DVB (Digital Video Broadcasting) yani dijital yayınlar mevzuu var. Uydu anteniyle yapılan bu yayınları izlemek için çanak anten ve alıcı şart. Öte yandan şu anda piyasada hem analog hem de dijital yayınları alabilen PCMCIA kartlar mevcut. Yani FM radyoyu da katarsak bir taşla üç kuş vurmak mümkün. Analog yayınlar için portatif anten kullanmak mümkünse de, uydu yayınları için çanak anten bağlantısı şart. Yani dizüstü bilgisayarınızda karasal yayınları mobil bir şekilde izleyebiliyorsunuz, fakat uydu yayınlarını da izlemek isterseniz kablo bağlantısı gerekiyor.

LifeView’nun başarılı PCMCIA TV çözümleri

CHIP Test Merkezi olarak daha önce TV kartlarıyla ilgili pek çok incelemeye sayfalarımızda yer verdik; hatta karşılaştırmalı testler yaparak siz değerli okuyucularımıza rehberlik etmeye çalıştık. Inca ve Compro gibi markaların daha önce incelediğimiz başarılı harici TV çözümlerini bu yazıda tekrarlamak yerine, size TV kartları konusunda bir başka deneyimli üretici olan LifeView’un yeni ve etkileyici çözümlerini önermek istiyoruz. Bunlar arasında özellikle iki model dikkat çekici bir şekilde öne çıkıyor: FlyTV Cardbus, PCMCIA yuvasına yerleştirdikten sonra bir dakika içinde CD’deki kurulumu gerçekleştirilebilen ve beraberinde portatif anten de gelen başarılı bir ürün. Anten için çubuk anten diyoruz, ama bu antende çubuk antenlerdeki gibi iç içe giren teleskopik bir yapı yok. 40 cm’lik antenin sonuna doğru alışı güçlendiren bir bobin formu var ve antenin dibindeki kısım mıknatıslı. Böylece anteni konumlandırmak kolaylaştırılmış.

Uygun fiyata dizüstü PC’nizi mobil TV yapın

LifeView’nun FlyTV CardBus kartının görüntü kalitesi doğal olarak anteni nasıl konumlandırdığınıza bağlı olarak değişiyor. Fakat fikir vermesi için şöyle söyleyelim: Eğer doğrudan kablo TV bağlantısı yaparsanız bu kartla daha önce test ettiğimiz bütün PCI ve USB kartlarından daha iyi görüntü almanız mümkün. Portatif antenle kanal taraması yaptığınızda tüm kanallar bulunamıyor; bulunan kanalların bazıları da parazitli oluyor. Fakat antenin konumunu değiştirerek, parazitli alınan kanalı n görüntüsünü iyileştirebilirsiniz. Portatif antenle iyi bir şekilde alınan kanallardaki görüntü kalitesi ise çok net ve karlanmadan uzak.

Analog video girişi de olan bu güzide kartın fiyatı, belki de işin en komik tarafı. Zira ürün, USB arabirimini kullanan TV kartlarıyla aynı, hatta daha düşük bir fiyata satılıyor. Yaklaşık 100 YTL’lik satış fiyatı itibariyle (www.hepsiburada.com) FlyTV Cardbus’ın başarılı bir fiyat/performans oranı sunduğunu söyleyebiliriz.

Test merkezimize ulaşan yeni Life- View modelleri arasındaki FlyDVB-T Duo CardBus ve FlyDVB-T Hybrid CardBus kartlar, analog TV ve radyo sinyallerine ek olarak dijital uydu yayı nlarının da izlenmesine imkan sağlı- yor. Hatta aynı anda hem analog yayınları hem de (uydu anteni bağlantısıyla) dijital uydu yayınlarını izlemek mümkün. Bu kartların son kullanıcı fiyatları ise 130 YTL civarında.

KİŞİSEL VİDEO KAYDEDİCİ (PVR) OLARAK DİZÜSTÜ

Dizüstü bilgisayarınızda TV seyretmek iyi güzel de, asıl eğlence izlediğiniz kanallardaki sevdiğiniz film ya da müzikleri kaydedince başlıyor. Bu noktada Kültür ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu’na muhalif bir tablo çizmemeye özen göstermekte fayda var. Fakat yayın sırasında izleme imkânı bulamadığınız bir yayını, TV kartınızın yazılımsal olanaklarını kullanarak kaydedip daha sonra izlemek, özellikle devamlılığı olan dizileri ya da kült filmleri kaçırmak istemeyen okuyucularımızın hoşuna gidecektir. Böylece sabit diskinizde ya da DVD/VCD üzerinde kendi kişisel arşivinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

Şahin Ekşioğlu

Önce siyah beyaz televizyonlar her eve girdi. Daha sonra kendini gösteren renkli televizyonların epey bir ardından PC’ler ortaya çıktı. Şu anda pek çok evde birden fazla TV var. Bilgisayar okuryazarlığının artması, çoğu ailenin evinde birden fazla PC olması sonucunu da beraberinde getiriyor. Bu süreç içinde kullanım alışkanlıkları, donanımlar, yazılımlar ve daha pek çok şey değişecek. Bu değişimde internetin de çok önemli bir rolü olduğunu vurgulamak gerekiyor. Televizyon ve bilgisayar arasında yaptığımız bu benzetmeler boşuna değil. İnternetin yanı sıra radyo ve TV yayınlarına da dizüstü bilgisayarınızdan erişebilmek sizce de hoş olmaz mıydı?

Evet, haklısınız; internetten bazı radyo ve TV kanallarına ait yayınlara ulaşmak zaten mümkün ve bu açıdan bakınca tek başına internet yeterli olabilir. Peki, ama acaba gerçekten öyle mi? Bu soruyu sorduğunuza göre ciddi bir TV izleyicisi değilsiniz. Zira ciddi televizyon izleyicileri “ne kadar çok kanal o kadar çok eğlence” düsturunu benimsemiştir. Ayrıca internetten ulaşabileceğiniz radyo/ TV kanallarının sayısı tatminkâr olmaktan hayli uzak.

İnternet henüz her derde deva değil

Ayrıca ülkemizdeki internet bağlantıları yazık ki Avrupa ve Amerika’nın çok gerisinde bir bant genişliği sunuyor ve yayınlardaki kesilmeler çok sinir bozucu olabiliyor. Çözüm tabii ki çoktan üretilmiş durumda. Masaüstü PC’ler için TV kartları yeni bir olgu değil.

Harici TV kartları da yeni bir fikir sayılmaz. Fakat son zamanlarda epey popüler olan çift alıcılı (hem analog hem dijital yayınlar için) ve PCMCIA arabirimini kullanan kartlar, dizüstü bilgisayarınızı gerçek bir eğlence üssüne çevirebilir.

Nasıl bir harici TV kartı seçmek gerek?

TV kartlarının çoğu FM radyo yayınlarını da destekliyor. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş oluyorsunuz. Ayrıca uzaktan kumandanın da artık neredeyse standart donanım olarak bulunduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan harici TV kartı için epey bir alternatif olduğunu söylemek mümkün. Bu noktada kullanım şekli farklı modellere göre değişiklik gösterebiliyor. Klasik harici TV kartlarında (ya da belki bunlara TV kutusu demek daha doğru) anten girişinden kablo TV bağlantısını yaparsanız makul bir görüntü kalitesi elde edebilirsiniz. Fakat bu cihazlarla kablo bağlantısının birlikteliği pratikte bazı zorlukları beraberinde getiriyor. Her şeyden önce bu durumda ev içinde mobil olmuyorsunuz ve kablo bağlantısı hareketinizi sınırlıyor. Eğer TV izlemek istediğinizde belli bir noktada sabit olmanın sizin için sakıncası yoksa sorun yok.

Okuyucu Yorumları