Mobilde "otomatik yenileme" düzene giriyor!

Enuygun.com, GSM operatörünüzden gelen SMS'leri okumanın önemine dikkat çekti. İşte önemli noktalar.

Mobilde yeni düzenleme!

Mobil iletişimde tarifeler haricinde dönemsel olarak sunulan abonelikler de faturaya ek maliyet getiriyor. Haftalık, aylık ya da yıllık olarak sunulabilen bu tür aboneliklerin bazıları, iptali talep edilmediği takdirde, süre bitiminde otomatik olarak yenileniyor. Fatura takibi yapmayan tüketici, yenilemenin farkına varamadığından artık çok da gerekmeyen ya da bir daha hiç kullanmayacağı abonelik için gereksiz yere para ödemiş olabiliyor.

Bu tür mağduriyetler son zamanlarda çokça dillenmiş olsa gerek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), 2010 sonu aldığı kararla mobil telefon işletmecileri tarafından sunulan bu tür dönemsel hizmetler hakkında bir dizi yeni düzenlemeye gitti. İşletmecilere konu hakkında hazırlıkların tamamlanması için ise 1 Şubat 2011'e kadar süre verilmişti.

Bu düzenlemeye göre mobil işletmecilerin sunduğu "tarife harici abonelikleri" bulunan hat kullanıcısı, hizmetin dönem bitiminde yenilenmesinden makul bir süre önce uyarılacak. Bu uyarı ücretsiz SMS ile yapılacak. Mesaj içeriğinde ise en az aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekiyor:

• Hizmetin yenileneceği tarih
• İptal edilmemesi halinde otomatik yenileme yapılacağı bilgisi
• Hizmetin ücreti
• İptal işlemi için kullanılabilecek mesaj numarası

Betül Sungurlu'nun açıklamaları

Betül Sungurlu'nun açıklamaları

Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, bilgilendirmenin yalnızca bunlarla da sınırlı kalmayacağını belirtiyor:"Aboneden herhangi bir tepki alınmasa bile, söz konusu tarife harici aboneliğin yenilenmesinin ardından 'yenileme işleminin tamamlandığı ve aboneliğin ücreti' konusunda yeni bir mesaj daha gönderilecek. Abone iptal talep etmişse bu kez de iptal işlemini takiben iptalin gerçekleştiğine dair bir bilgilendirme mesajı gönderilecek. Enuygun.com olarak tüketicinin faydasına olacak her türlü gelişmeyi yakından izliyoruz. GSM tarifelerinde fiyat karşılaştırma servisimize ilave olarak, aboneye ek maliyet getirebilecek konulara da değiniyoruz. Amacımız www.enuygun.com adresinden hizmet alan kişilerin konuya tüm detayları ile hâkim olabilmesi."

Mobil iletişimde tüketici haklarını korumaya yönelik bu yeni düzenleme ile Şubat 2011'dan itibaren aboneler her türlü otomatik yenileme konusunda bilgi sahibi olacak.

2011 Şubat ayından itibaren operatörünüzden gelen mesajları silmeden önce mutlaka okuyun! Okumazsanız eski aboneliğiniz siz yine farkına varmadan yenilenebilir!

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları