Monster Tulpar T5 V22.1 İnceleme

Yine Monster Notebook ve yine canavar gibi bir notebook. Bu bölümde daha çok taze bir oyun notebook'u olan Monster Tulpar T5 V22.1'i tüm detaylarıyla inceliyoruz.

CHIP Online Notu 90
  • Güçlü özellikler
  • Yüksek performans
  • Crucial RAM kiti
  • Özelleştirme seçenekleri
  • Zengin bağlantı seçenekleri
  • Gigabit Ethernet & Wi-Fi 6 & Bluetooth 5.1
  • Sound Blaster Cinema 6 Plus
  • Ek M.2 slotu
  • Bakım hizmeti desteği

Monster Notebook'tan performans canavarı dizüstü bilgisayarları görmeye alışkınız. Oyuncuların her yeni jenerasyonu merakla beklediği ve satışa çıkar çıkmaz da stokların neredeyse anında tükendiği Monster Notebook'lar arasına yeni katılan model de elimizdeki Tulpar T5 V22.1 oluyor. Bu arada bu model şu an henüz ön siparişte, o nedenle eğer güçlü bir dizüstü bilgisayar arıyorsanız elinizi çabuk tutmanızda fayda var, zira dediğim gibi sonradan stoklar hızlıca tükenebiliyor.

İncelediğimiz bu cihaz, Back to School kampanyası kapsamında %20 indirimde. Ayrıca tüm Monster notebook ve aksesuarları %10'dan başlayan indirimler ile Monster Notebook tarihinin en büyük indirimini sunuyor. Sakın kaçırmayın. Peki, bu laptop'ta neler var, neler yeni, ne gibi özellikler var? Şimdi hızlıca incelemeye başlayalım.

Tulpar T5 V22.1 Tasarımı Nasıl?

Tulpar T5 V22.1 Tasarımı Nasıl?

Yine ilk durağımız adettendir tasarım olacak, tasarımdan başlayıp laptop'ın içine doğru olan yolculuğumuz başlayalım – ki gerçekten de ilerleyen adımlarda içini açıp bir göz atacağız.

Tulpar T5 V22.1, 15.6 inç büyüklüğünde bir ekrana ve bunun çevresinde şekillenen bir kasa yapısına sahip. Böylece 17.3 inç büyüklüğündeki notebook'ları büyük bulanlar için ideal bir platform oluyor. Notebook'un kasa yapısı arka bölgede fırçalanmış alüminyum ile donatılmış, iç kısımda ise güçlendirilmiş plastik malzemeden oluşuyor. İnce ekran paneli ile beraber toplam kalınlığı da 27.9 mm'ye, ağırlığı ise 2.2 kilograma tekabül ediyor ki, bu da bu tip güçlü bir notebook'u sırt çantanızda taşımak için gayet uygun. Kaldı ki, Monster takipçileri bileceklerdir zaten, bu bilgisayar da kendi Monster sırt çantası hediyesiyle beraber geliyor.

Notebook'un arkasına baktığınızda, sırt yapısında ışıklandırmalı alanlar dikkatinizi hemen çekecektir. Monster logosu ve kapağın kenarlarına doğru bombeli bölümler ışıklandırmalı olarak geliyor. Bu da güzel bir detay olarak kendine yer buluyor.

İç yüzeye geldiğimizde de karşımızda 15.6 inç büyüklüğündeki ekranı, hemen altında uzayan klavye bölgesini ve onun altında da geniş bir touchpad'in kullanıldığını görüyoruz. Klavyede tabii ki numerik tuş takımı yer alıyor ve arka ışıklandırmalar da unutulmamış. Bu modelde bu defa tek bölge klavye aydınlatması karşımıza çıkıyor. RGB ışıklandırma seçeneklerini ise, yine her zamanki gibi Monster Kontrol Merkezi uygulaması üzerinden ayarlayabiliyorsunuz.

Bu uygulama üzerinden sadece ışıklandırma seçeneğini belirlemiyorsunuz. Ayrıca klavyede tuş atamaları yapabiliyor, güç tasarrufu, sessiz, performans ve eğlence modları arasında geçiş yapabiliyor ve az sonra notebook'un içini açtığımızda göreceğimiz Duo fan sisteminin hızını da ayarlayabiliyorsunuz.

Tulpar T5 V22.1 Ekran Özellikleri

Tulpar T5 V22.1 Ekran Özellikleri

Tulpar T5 V22.1, dediğimiz gibi 15.6 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. 3 taraftan ince ekran kenar çerçeveleri ile beraber ekran – gövde oranı yüksek olan notebook'ta, ekran çözünürlüğü Full HD seviyesinde olurken, ekran tazeleme hızı da 144Hz seviyesinde. Böylece sevdiğiniz oyunlarda ekran kartınız müsaade etse de 60 fps kilidine takılı kalmıyor, ekran kartı ve monitör arasında tamamen senkronize görüntülere kavuşabiliyorsunuz ki bu da gayet güzel bir akıcılık sağlıyor. Bu konuyu artık çok derinlemesine anlatmaya gerek yok, zira oyuncular zaten ne demek istediğimizi net olarak biliyorlar.

Bu arada ekranın mat malzemeye sahip olması çok önemli. Bu sayede çevre yansımalarından büyük ölçüde arınıyorsunuz. LED panelin kullanıldığı ekranın görüntü kalitesi iyi seviyede, parlaklık değeri de memnun edici düzeyde. Ayrıca ekranın hemen üzerindeki ince çerçeveye bir web kamerasının sığdırıldığını da söyleyelim.

Peki, notebook'un çevresinde başka neler var? Bağlantılardan başlamak istiyoruz, zira yine zengin bir bağlantı desteği Monster'ın bu notebook'unda da karşımıza çıkıyor. Üzerinde 2 adet USB 3.2 portu bulunduran, ayrıca 1 de USB 2.0'a yer veren laptop, sağ kenarda mini DisplayPort 1.2'nin yanı sıra arkada da USB Type-C ile birlikte ortak olarak kullanılabilen DisplayPort 1.4'e de yer veriyor. Tabii ki HDMI portu da unutulmamış, HDMI 2.0 portu da notebook'un arkasındaki yerini alıyor.

Bağlantı konusunda bir diğer önemli detay da, Ethernet portu. Bu port ile Gigabit Ethernet desteği sağlanıyor. Ha, yok, ben kablosuz olarak bağlanacağım diyorsanız da zaten Intel Wi-Fi 6 (Gig+) desteği mevcut durumda. Böylece online mecralarda, savaş alanlarında gönül rahatlığıyla boy gösterebiliyorsunuz.

Tulpar T5 V22.1 Teknik Özellikleri Neler?

Tulpar T5 V22.1 Teknik Özellikleri Neler?

Evet, artık yavaş yavaş Tulpar T5 V22.1'i canavarlar arenasına taşıyan en önemli özelliklerine gelelim. Bu laptop'ta Intel'in yeni 11'inci nesil Tiger Lake işlemci ailesinden Core i7-11800H CPU bulunuyor. 8 fiziksel çekirdekli, 16 izlek sahibi olan bu işlemci ile oyunların yanı sıra yük gerektiren uygulamalarda da iyi bir performans sağlamanız gayet mümkün. Bize sıklıkla gelen sorulardan olduğu için söylüyoruz: Yani oyun için değil, video işleri ile uğraşıyorsanız, bol çizim yapmanız gerektiren uygulamalar kullanıyorsanız da bu laptop ve bu işlemciyi kullanan türevlerini listenize rahatlıkla alabilirsiniz.

İşlemcinin detaylarına baktığımızda, 10nm SuperFin fabrikasyon süreci eseri olduğunu görüyoruz. Bu işlemci 2.30 GHz taban frekansta çalışıyor, ancak yük altında 4.60 GHz frekansa değin vites artırabiliyor. 45W yapılandırılabilir TDP değerine sahip olan işlemci, oldukça taze, bu yılın 2'inci çeyreğinde piyasaya çıkan bir model olduğunu da söyleyelim.

Peki, işlemcinin çevresindeki diğer bileşenler neler? Oyuncuları yakından ilgilendiren bileşenden başlayalım: Tulpar T5 V22.1'de NVIDIA GeForce RTX 3060 Max-Performance ekran kartı bulunuyor. 6 GB GDDR6 belleklerden güç sağlayan bu ekran kartı 192-bit bellek veriyoluna sahip durumda. NVIDIA'nın bu sene düzenlenen CES 2021'de mobil platforma getirdiği RTX 3060 Max-Performance ekran kartı ile bu notebook'ta oyun konusunda eliniz bir hayli bol -kaldı ki bu noktada Monster Notebook'un ünlü sözünü tekrar analım: "Oynayamadığın bir oyun olursa, iade edebilirsin." Bu arada bununla ilgili birkaç şey daha söyleyeceğiz, ama daha önce notebook'un teknik tarafına devam edelim. Ama bunu yaparken bir taraftan da notebook'un içini açalım, zira burada göstermek istediklerimiz var.

Evet, Tulpar T5 V22.1'in içini açtığımızda derli toplu bir görünümle karşılaşıyoruz. Her 2 yana konumlandırılmış Duo fan sisteminin geniş bir soğutma sistemi sağladığı notebook'ta, göstermek istediğimiz önemli detay, RAM'lerde saklı. Hemen her notebook incelememizde söylüyoruz: Özellikle yüksek performans için bir dizüstü bilgisayar alıyorsanız, notebook'un çift kanal bellek kullandığından emin olun ve frekans değerine dikkat edin. Monster, bu anlamda elini en geniş tutan markalardan olurken, bu modelde ise bir farklılık yapmış ve bu modeli Crucial RAM'lerle donatmış. Bu RAM'ler, 2 adet 8 GB kapasiteli olurken, toplamda 16 GB kit olarak karşımıza çıkıyor, ancak siz bunu satın alım aşamasında isterseniz 64 GB'a kadar artırabiliyorsunuz. Crucial DDR4 RAM'lerin frekansı da 3200 MHz seviyesinde olurken, ayrıca PCI 4.0 uyumlu olarak geliyorlar. Bunlar gerçekten de bir oyun notebook'u için önemli detaylar oluyor.

Kasanın bir diğer tarafında ise SSD'yi görüyoruz. Bu modelde de daha önce incelediğimiz pek çok Monster Notebook'ta da gördüğümüz Samsung PM9A1 M.2 SSD'sini kullanan şirket, 512 GB kapasiteli bu diskiyle muazzam okuma ve yazma hızları sunuyor. Tam bu noktada diske yaptığımız test sonucundan da bahsedecek olursak, CrystalDiskMark testinde 3508 MB/s sıralı okuma ve 1150 MB/s sıralı yazma sonuçları aldığından bahsedebiliriz. Evet, performans olarak gayet iyi, ancak bu alan size yetmezse, ikinci bir M.2 SSD slotu da burada hazır bulunuyor zaten, dilerseniz onu da ister satın alım aşamasında, ister sonradan doldurabilirsiniz.

Bu arada yavaş yavaş artık kasanın içini kapayıp oyunlara geçerken, elimizdeki modelde Windows 10 işletim sisteminin bulunduğunu, ancak satışta olan temel modelde Freedos seçeneği ile satın alabileceğinizi de söyleyelim. Ya da tabii ki yine Windows 10 ile de tercih edebilirsiniz. Bu noktada da eliniz geniş, satın alım aşamasında Monster Notebook'un web sitesi üzerinden laptop'ı istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.

Tulpar T5 V22.1 Performansı Nasıl?

Tulpar T5 V22.1 Performansı Nasıl?

Şimdi tabii ki performans adımında oyunlardan gideceğiz, ancak önce kısaca olmazsa olmaz 2 test sonucuna bakalım. Geekbench 5 testinde koşturduğumuz Tulpar T5 V22.1, Intel Core i7-11800H işlemcisiyle tek çekirdek skorunda 1522 puan, çoklu çekirdek sonucunda ise 7596 puan üretebiliyor. Öte yandan NVIDIA RTX3060 ekran kartının CUDA performansına baktığımızda da yine Geekbench testinden 107 bin 255 puan topladığını görüyoruz ki, bunlar da gayet başarılı değerler. Evet, bunlardan da kısaca bahsettikten sonra şimdi gelelim asıl konumuza, yani oyun performansına.

Monster Tulpar T5 V22.1 elimizde olduğu süre içinde pek çok oyuna göz attık fakat daha çok RTX ve DLSS'in önem kazandığı Control ile Death Stranding ve artık 6'ıncı oyunu heyecanla beklenen, ancak buna karşın halen milyonlarca oyuncu tarafından oynanmaya devam eden Rockstar'ın eskimeyen efsanesi Grand Theft Auto V'te değerlendirdik.

Şimdi sizlerin de görmesi açısından bu 3 oyuna da yakından bakalım.

Tulpar T5 V22.1 gerçek zamanlı oyun testlerini hemen yukarıdaki videomuzda izleyebilirsiniz.

Tulpar T5 V22.1 Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tulpar T5 V22.1 Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Evet, buraya kadar her şey tamam, ancak birkaç şey daha ilave etmekte fayda var. Bunlardan ilki notebook'ta bulunan hoparlörlerle alakalı olacak. Tulpar T5 V22.1'de 2W'lık çift hoparlör yer alıyor. Bunun standart olduğunu düşünülebilirsiniz, fakat burada Sound Blaster Cinema 6 Plus'ın desteği öne çıkıyor. Bu yazılımı açtığınızda, sese ilişkin türlü ayarları yapabiliyor ve kendinize göre optimize edebiliyorsunuz. Yazılım üzerinden bas – tiz dengesini ayarlayabilir, oyun, film, müzik ya da streaming preset'lerinden yararlanabilirsiniz. Yine her bir seçenekte SBX Pro Studio kısmından çevresel ses, diyalog, bas ve bu gibi ayarları yapabilmeniz de oldukça hoş düşünüşmüş. Tabii ki genellikle oyun oynarken kulaklık kullanıyoruz, ancak laptop başında film izlerken de hoparlörlerin ses performansının gayet mutlu edeceğinin altını bu vesileyle çizebiliriz.

Bir diğer söyleyeceğimiz şey ise, kutudan çıkan bir not ve sticker'larla ilgili. Kutudan 3 farklı renkte Monster etiketi çıkması, güzel bir hoşluk olmuş, bu ayrı. Ama kutudan çıkan açıklama metni daha çok anlam ifade ediyor. Mesela bu notebook'u satın alacak kişi herhangi bir sebeple bu cihazdan mutsuz olursa 15 gün için koşulsuz iade edebiliyor olması, ömür boyu 6 ayda 1 bilgisayar bakımının ücretsiz yapılabiliyor olması, SSD ve RAM değişikliğinde garanti hakkının bozulmaması gibi önemli ibareler yer alıyor bu kâğıt üzerinde. Bu da Monster Notebook'un müşteri memnuniyetini ne kadar ön planda tuttuğunun büyük bir göstergesi oluyor.

Özetle

Evet, Monster Tulpar T5 V22.1'i geniş geniş anlattık, pek çok detayından bahsettik, performansını hep beraber deneyimledik. Hala sorularınız varsa, muhakkak yorumlarda sorun, oradan da cevaplandıralım. Peki, son olarak fiyattan bahsedelim. Tulpar T5 V22.1 şu an Monster Notebook web sitesinde Back to School kampanyası kapsamında %20 indirimde ve fiyatı 13 bin 599 TL. Bu da cihaza özel bir diğer avantaj doğrusu. Ayrıca dediğimiz gibi, tüm Monster notebook ve aksesuarlarının da %10'dan başlayan indirimler ile şu an Monster Notebook web sitesinde bulunabildiğini de yeniden hatırlatalım.

Monster Tulpar T5 V22.1'i buraya tıklayarak daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Tulpar T5 V22.1
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
90
USB 3.2 2 adet
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemciIntel i7-11800H
İşlemci Hızı4.60 GHz
Çekirdek Sayısı8
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliLED
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 3060 Max-Performance
Grafik Kapasitesi6 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 2.01
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortVar
VGAYok
EthernetVar
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ax
Kart OkuyucuVar
Boyutlar361 x 258 x 27.9 mm
Ağırlık2.2 kg