Monster Tulpar T7 V18.3 İnceleme

Monster ile Battlefield V'i coşturduk! RTX açıkken Monster Tulpar T7 V18.3 ile 100 FPS'yi gördük!

CHIP Online Notu 90
  • Işın İzleme teknolojisi
  • Üst seviye performans
  • 4K G-Sync destekli ekran
  • Geniş bağlantı seçeneği
  • Sound BlasterX Pro-Gaming 360 hoparlörler
  • 3 ekran çıkışı
  • Erişilmesi zor fiyat
  • Fan sesi

Son dönemde oyun dünyası için sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Gerek PC gerek konsol platformları için oyun açısından oldukça zengin bir yılı geride bırakmışken, 2019 içinde de önemli yapımlar göreceğiz. Kuşkusuz bu yılın en çok beklenen oyunları arasında tepede Metro Exodus bulunuyorken, geçen yılın sonunda karşımıza çıkmış olan Battlefield V, Ray Tracing - DXR, yani Işın İzleme teknolojisini kullanmasıyla oyun dünyası için yeni bir eşiği aralayan NVIDIA ile adından en çok bahsettiren yapım olmuştu. Önümüzdeki dönemde de RTX destekli oyunlar gelmeye devam edecek elbette ve bu durumda oyun severlerin oyun keyfi katlanarak artacak. Bugün inceleyeceğimiz bu canavar da NVIDIA'nın bu teknolojisiyle yoğrulmuş ve Ray Tracing destekli oyunlara tam anlamıyla hazır bir makine.

Monster Notebook, oyuncuların yakından bildiği üzere, Türkiye'deki oyunculara masaüstü oyun bilgisayarı performansını uzun yıllardır dizüstü bilgisayar kasasında sunuyor. İncelediğimiz onlarca Monster Notebook modelinde zaten en yeni teknolojilerin derlendiğini görüyorduk. Bu defa ise Monster, şu an dünyanın en gelişmiş grafik kartları olan NVIDIA GeForce RTX 2060, RTX 2070 ve RTX 2080 ile donattığı, yeni gaming dizüstü bilgisayarlarını karşımıza getirdi. Elimizde bu modellerden RTX 2080'li olan bir versiyon bulunuyor ve hemen söyleyelim; elimizdeki özel bir model. Az sonra tüm teknik detaylarını değerlendirecek ve merak ettiğiniz Battlefield V deneyimini nasıl yaşattığından sizlere bahsedeceğiz. Ama önce, Monster Tulpar T7 V18.3'ü biraz tasarımıyla yakından tanıyalım.

Monster Tulpar T7 V18.3 tasarımı nasıl?

Monster Tulpar T7 V18.3 tasarımı nasıl?

Monster Tulpar T7 V18.3, sahip olduğu teknik donanım bileşenleri neticesinde kallavi bir dizüstü bilgisayar. Siyah renkli kaslı gövdesi, özel bir soğutma sistemi ile güçlendirilmiş durumda. Laptop'ın arka tarafında sağ ve sol kenarlarda bu çıkışları görebiliyorsunuz.

15 inç boyutunda bir kasa içinde 17.3 inç büyüklüğünde bir görüntü alanı sağlayan Tulpar T7, 4K çözünürlüğünde, yani 3840x2160 piksel görüntüler üretebiliyor. Mat LED panel ile hem ışık yansımalarını soğurabiliyor, hem de farklı açılardan bakıldığında sizlere görüntü kaybı yaşatmıyor. Üstelik ekranın G-Sync desteği de göstermesi de önemli bir başka avantaj.

Tulpar T7 V18.3'ün iç yüzüne baktığımızda, burada daha önceki Monster modellerinden de aşina olduğumuz gibi RGB ışıklandırmalı bir klavye görüyoruz. Tüm klavye diziliminin ışıklandırmasını Monster'ın yazılımı üzerinden ayarlayabiliyor ve az sonra bahsedeceğimiz daha çok sayıda güncellemeyi yapabiliyorsunuz. Klavyede bir numerik tuş takımının yer aldığını da söyleyelim.

Hemen klavyenin altında yer alan touhcpad'de ise bir misafirimiz var. Buraya bir parmak izi sensörü de yerleştiren Monster, böylece kullanıcılara ek güvenlik sağlamış. Böylece pin veya parola ile uğraşmadan, parmağınızı dokundurarak güvenli bir şekilde giriş sağlayabiliyorsunuz.

Laptop'ta oldukça geniş bir bağlantı seçeneği de sunulmuş. Açıkçası çevre bağlantıları arasında adeta yok yok. 4 adet USB 3.1 portunun yanı sıra USB 3.1 Type-C girişine de yer veren Monster, kart okuyucu, Killer Ethernet ve ses girişi, ses çıkışı ile mikrofon bağlantılarını da kenarında bizlere sunuyor.

Laptop'ın arka tarafına baktığımızdaysa burada 3 adet görüntü portunun bulunduğunu görüyoruz. HDMI'ın yanında çift Mini Display Port'u da kullanıma sunan Monster, böylece aynı anda 3 monitörü bu bilgisayara bağlamanızı sağlıyor. Laptop bu sayede bir oyuncu platformu olduğu kadar aynı zamanda farklı projeler için de kullanılabilir duruma geliyor.

Tulpar T7 V18.3'ün kablosuz bağlantıları arasında da Bluetooth 5 ile çift bantlı 802.11 ac Wi-Fi mevcut. Elbette atlamamamız gereken bir diğer nokta ise, kuşkusuz ses. Tulpar T7 V18.3'te subwoofer destekli hoparlörler yer alıyor ve cihazın ses sistemi Sound BlasterX Pro-Gaming 360'a emanet. Bu sayede kullandığımız süre boyunca ses konusunda büyük destek sunduğunu söyleyebiliriz. Oyuncular bilhassa hoparlörlerin performansından ve ses derinliğinden gayet memnun kalacaklar.

Her şeyi elinize getiriyor

Her şeyi elinize getiriyor

Monster Tulpar T7 V18.3'ün sınırları zorlayan teknik kadrosuna ve performansına az sonra değineceğiz, ancak oraya giden yolda bir sonraki adımımız önce Monster'ın sistemi adeta elinizin altına getiren yazılımı olacak. Monster'ın elden geçirdiği yazılım çok sayıda özellik içeriyor. Bunlar arasında az önce de bahsettiğimiz gibi tüm klavyenin RGB ışıklandırmasını ayarlamak yapabilecekleriniz arasından en basiti.

Pek çok oyun severin, bilgisayarının sesine kulak vermek için ek yazılımlar kullanmak durumunda kaldığı muhakkak. Bu uygulama ile üçüncü parti yazılımlara pek ihtiyacınız kalmıyor, zira size sisteminiz hakkında tüm bilgilendirmeyi tek bir arayüzden yapabiliyor.

Yazılım üzerinden temel sistem çalışma prensiplerini belirleyebiliyor, bilgisayarın hız aşırtma, gaming veya sessiz modda çalışmasını sağlayabiliyorsunuz. İsterseniz bellek değerleri üzerinde optimizasyona manüel olarak gidebilir, isterseniz sistemin her daim en üst performansta çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bunların ayarlamaları da sanıldığı kadar zor değil, yazılım üzerinde yalnızca birkaç tıklama ile sistemi istediğiniz hale sokabiliyorsunuz.

Monster Tulpar T7 V18.3 özellikleri neler?

Monster Tulpar T7 V18.3 özellikleri neler?

Evet, Monster Tulpar T7 V18.3'ü buraya kadar tanıdığımıza göre, şimdi biraz iç yüzüne de bakabiliriz. Zira asıl ganimet burada yatıyor. Bu laptop'ta kısa bir süre önce masaüstü bilgisayar kurulumumuzda yer vererek incelediğimiz, oyuncular için tepe modellerden Intel Core i9-9900K işlemci mevcut. 3.6 GHz taban frekansında çalışan bu işlemci, tepe noktada ise 5 GHz frekansına erişebiliyor ki, burada önemli olan nokta, tek çekirdek için otomatik olarak 5 GHz gibi ciddi bir rakama ulaşabilmesi.

Intel'İn henüz geçtiğimiz ekim ayında tanıttığı en taze işlemcisi olan 8 çekirdek ve 16 thread'li Intel Core i9-9900K'ya ne eşlik ediyor diye sorarsanız, bu laptop'ta tam 32 GB kapasitesinde RAM bulunduğunu söyleyebiliriz.

Evet, sadece 32 GB kapasiteli değil, üstüne bir de 3000 MHz frekansında çalışan bu RAM'ler, laptop'ta 2x16 GB kurulumuyla karşımıza çıkıyor ki, bu bilindiği üzere bilhassa önemli. Zira çift kanal bellek kullanımının oyun performansına katkısı oldukça büyük ki, bunu yakın zamanda incelediğimiz XPG Spectrix D80 RAM'lerinde görmüştük hatırlarsanız.

Sözü XPG'den açmışken, Tulpar T7 V18.3'te 256 GB kapasiteli XPG SX8200 M.2 SSD'si yer alıyor ki, Monster ayrıca ikinci bir M.2 SSD daha kullanmak isteyenler olursa diye, ek bir alanı daha açık bırakmış. Peki, tüm alan bu kadar mı? Hayır, laptop'ta tam 2 TB daha ek SATA disk yer alıyor. Böylece hem performans hem geniş depolama alanı bu laptop'ta oyun severlere, yani sizlere sunulmuş durumda.

Ve şimdi gelelim işin en can alıcı kısmına...

Monster Tulpar T7 V18.3 RTX ile coşturuyor

Monster Tulpar T7 V18.3 RTX ile coşturuyor

Evet, Tulpar T7 V18.3, NVIDIA'nın tüm dünyada büyük yankı uyandıran Ray Tracing, yani ışın izlemeli GeForce RTX 2080 ekran kartına sahip. 8 GB kapasiteli GDDR6 belleklerden güç sağlayan kart, NVIDIA'nın Turing TU104 grafik işlemcisine dayanıyor ve 256-bit veri yolunu kullanıyor. Elbette kuşkusuz bu kartın ünlü olmasının sebebi, RTX olması, yani ışın izleyebilmesi. Peki, nedir bu ışın izleme muhabbeti? Pratikte bizlere neler sunuyor? Şimdi kısaca bu konuya da bir açıklık getirelim.

Eminiz biraz oyunlarla ilgiliyseniz, NVIDIA'nın RTX konusunu ortaya attığından bu yana bu konu hakkında fikir sahibisiniz. Hatta Battlefield 1'i de oynadıysanız, özellikle 200 metre uzağınızdaki bir sniper'ın merceğinin parladığına çokça şahit olmuşsunuzdur. BF1 için fazlasıyla etkileyici olan bu anlar, Ray Tracing, yani Işın İzleme teknolojisi ile katlanarak Battlefield V'te karşımıza çıkıyor.

Kabaca tabiriyle bahsedecek olusak, Işın İzleme, gerçek dünyada ışığın ne şekilde hareket ettiğini göz önünde bulundurarak bir sahnenin görüntüsünü çizen bir grafik oluşturma yöntemi. Bunun RTX ile oyunlara yansıması da ışığın fiziksel davranışını simüle ederek, gerçek zamanlı olarak nesnelerle etkileşime geçebilmesini sağlamaktan geçiyor. Yani daha basit olarak şu şekilde ifade edebiliriz: Yansımalar fevkalade açık.

Peki, bunun bize oyunlarda katkısı ne olacak? Elbette daha gerçekçi bir oyun deneyimi. Artık iyiden iyiye dudak okuyabildiğimiz, yüz modellemelerinin çok gerçekçi göründüğü bir oyun dünyasında, RTX de yeni bir kilometre taşı oluyor. Böylece mesela oyundaki insanların farklı renkteki ışıklar altındaki gölgeleri birbirinden farklı, camdan içeri sızan bir ışığın odayı aydınlatışı daha canlı ve suyun yansıması daha gerçekçi olabiliyor. Ve bunun değişimini oyun içinde gerçek zamanlı olarak anlık şekilde takip edebiliyorsunuz.

Bunun Battlefield V'teki karşımıza çıkan en somut örneği ise kuşkusuz en net patlama ve alev sahnelerinde görülebiliyor. Onu takiben ise, su üzerindeki yansımalar oluyor. Elbette mükemmeliyete ulaşan süreç, kuşkusuz üzerine koymaktan geçiyor ki, NVIDIA bunun ilk adımını atmış durumda. Öte yandan şimdilik Ray Tracing teknolojisi Battlefield V ile göz önünde olsa da, yakın zaman içinde çıkacak oyunlarda bu teknolojinin aktif olarak kullanılacağını göreceğiz.

Bunlardan biri de kuşkusuz Metro Exodus olacak. Ona da oyun piyasaya çıktığında geliriz, ancak şimdilik elimizdeki ekmek Battlefield V. Şimdi bakalım Battlefield V'te Monster Tulpar T7 V18.3 nasıl bir performans sergilemiş?

Monster Tulpar T7 V18.3, Battlefield V gerçek zamanlı oyun performansını ve test sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak Monster'ın RTX 2080'li Tulpar T7 V18.3 dizüstü bilgisayarı, kuşkusuz oyunculuk anlamında yenilikleri keşfetmek ve NVIDIA'nın Ray Tracing deneyimini dizüstü platformda deneyimlemek isteyenler için bir model oluyor. Evet, laptop, bir masaüstü bilgisayar alternatifi olarak karşımıza çıkıyor ki bunu gerçek anlamda karşılayabiliyor. Öte yandan yalnızca oyunlarda değil, video düzenleme, 3 boyutlu animasyon, grafik tasarım gibi profesyonel işlerle de uğraşan, yüksek grafik işleme gücüne ihtiyaç duyan kullanıcılar tarafından da tercih edilebilir. Ancak elbette ki bunun bir bedeli var ki, kuşkusuz Monster Tulpar T7 V18.3 pahalı bir ürün oluyor. Elimizdeki özelleştirilmiş versiyonuyla bulunan Monster Tulpar T7 V18.3'ü yaklaşık 30 bin TL civarında bir fiyatla bulabiliyorsunuz.

Kimler Almalı

Özellikle üst seviye bir oyun bilgisayarı arayan, ancak masaüstü bilgisayar yerinde dizüstü bilgisayar kullanımını tercih edenler, Monster Tulpar T7 V18.3 modelini tercih edebilirler.

Alternatifleri

Monster Tulpar T7 V18.3'e alternatif olarak diğer NVIDIA RTX 20 serisi ekran kartlı ve farklı konfigürasyona sahip modelleri de Monster Notebook'ta bulabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Tulpar T7 V18.3
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
90
USB 3.1 Gen 1 4 adet
USB 3.1 Type-C 1 adet
Mini DisplayPort 1.3 2 adet
Ethernet Killer Ethernet
Bluetooth 5.0
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemciIntel Core i9-9900K
İşlemci Hızı5.00 GHz
Çekirdek Sayısı8
Ekran ve Grafik
Ekran17.3 inç
Ekran PaneliLED
Çözünürlük3840 x 2160 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 2080
Grafik Kapasitesi8 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)32 GB
SSD256 GB
HDD2000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar418 x 282 x 38 mm
Ağırlık3.9 kg