Moto 360: Android Wear'lı akıllı saat testte!

4 ay önce piyasaya sürülse de halen ülkemize gelemeyen Moto 360, nihayet test merkezimize konuk oldu

Moto 360 detaylı testte!

Motorola, Moto 360 ile beraber akıllı saatlerin Google-Now ile bütünleşmiş yazılımının işlevselliğinin yanı sıra göze de hitap edebileceğini bizlere kanıtlarken, kullanmaya gerçekten değer ilk Android Wear saati de sunmuş oluyor.

Dairesel saat yüzü, klasikleşmiş ve tasarım harikası saatlerden ders alırken, tarihi tasarımın teknoloji ile birleşebileceğini göstermekte. Hatta aşırı bilgisayarlaşmış görüntüye sahip Pebble Steel, Samsung Gear ve LG G Watch'ın Motorola'nın saatinin yanına bile yaklaşamayacağını söylemek mümkün.

Paslanmaz çelik çerçevesi ve gerçek deri kol bandı ile beraber Moto 360, hemen her duruma uygun bir akıllı saat. Öyle ki, bu saatin bütün özellikleri birleştiğinde, piyasadaki en iyi akıllı saatlerden biri olduğunu söylemek mümkün.

Ancak bir saatin dış görüntüsü her ne kadar iyi olursa olsun, asıl önemli yanı içerisinde bulundurduğu özellikler ve Moto 360, bu konuda biraz geride kalabiliyor. Düşük pil ömrü ve en iyilerden olduğu söylenemeyecek olan işlemcisi, Moto 360'ın görüntüsünün hakkını tam olarak veremiyor.

Moto 360: Android Wear'lı akıllı saat testte!

Moto 360, ABD'de 5 Eylül tarihinde satışa sunulmuştu ve ürünün dağıtımı ve üretimi devam ediyor. Moto 360'ın ABD ve Avrupa fiyatları ise metal yapısı ve deri bandı ile orantılı gibi gözükmekte: 250 dolar veya 200 Euro...

Bu fiyatların, Android Wear rakipleri Samsung ve LG'ye göre bir miktar daha yüksek olduğu kesin. Ama bir kez daha belirtmek lazım ki, görüntü anlamında Moto 360'ın "rakiplerinden" çok daha iyi olduğuna emin olabilirsiniz. Ayrıca Moto 360'ın bir diğer dairesel rakibi olan LG G Watch R'ye göre de daha ucuz olduğunu söylemek de mümkün.

Ekran ne kadar iyi?

Ekran ne kadar iyi?

Moto 360'ın çok da üst düzey olmayan bazı özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz ancak bu özelliklerin hiçbirini, 1.56 inçlik dairesel LCD ekranında bulmak mümkün değil. Hatta Motorola'nın bu saatinin, Google'ın Android Wear'ı duyurması ile ortaya çıkan "akıllı saatler, kolunuzda bulunan küçük bir cep telefonu gibi gözüküyorlar" önergesine anti-tez olarak üretildiğini bile söyleyebiliriz. Örneğin Moto 360'ın her zaman açık olan ekranı, onu telefondan çok saat kavramına yaklaştırıyor. Arka aydınlatmalı LCD, güç koruma moduna geçtiğinde bile saati öğrenmek mümkün. Bu özelliğin yanı sıra Gorilla Glass 3 koruması da Samsung Gear Live ve LG G Watch ile ortak olan özelliklerin arasında bulunuyor. Her üç saat de uzun süreler boyunca çizilmeden korunmayı başarabilmekte.

Ayrıca Moto 360'ın ortam ışığı algılayıcıları ile parlaklığını otomatik olarak ayarlama özelliği de rakiplerine karşı elde ettiği bir başka önemli avantaj. Açık alanlarda ihtiyacınız olan parlak ekranı ve karanlık ortamlarda isteyeceğiniz düşük parlaklıkla gelen güç koruma modunu elinizle ayarlamak zorunda kalmamak, oldukça büyük bir avantaj olabiliyor. Açık alanda görmeye zorlandığınız küçük bir saat ekranı ile uğraşmak, akıllı saat dünyasının en büyük problemlerinden biri ve Moto 360 bu soruna oldukça etkili bir şekilde cevap bulmuş.

Bu özelliğin sonucu olarak gelen bir diğer durum ise, Moto 360'ın "gerçek bir daire" ekrana sahip olmaması. Ortam ışığı algılayıcıları ve diğer sensörler saat ekranının alt kısmında bulunan siyah bir bantta yer almakta. Bu siyah bant, analog saat görüntüsünü pek etkilemese de, rakibi LG G Watch'ın kendisini "tam bir daire olan ilk Android Wear akıllı saat" olarak tanıtmasına olanak yaratmış durumda. LG, donanım parçalarını saatin dış çerçevesine saklarken, Motorola ekran piksellerini kenara doğru genişletmeyi tercih etmiş. Açıkçası bu durumun tamamen bir tercih meselesi olduğunu söylemek mümkün.

Ekran, inç başına 205 piksel ile 320x290 çözünürlük sunuyor. Bu piksel çözünürlüğünün daha küçük olan Gear Live ile neredeyse aynı olduğunu söylemek mümkün iken, Gear Live'ın 278ppi'a sahip olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bunun anlamı, iki ürün yan yana koyulduğunda, Moto 360'ın pikselleri yayılmış daha geniş ekranının, gözüken bir "perde etkisine" sahip olması oluyor. Ayrıca Moto 360'da Samsung'un OLED ekranı veya Apple Watch'ın safir cam ekranı da bulunmamakta.

Tasarım ve kullanım kolaylığı

Tasarım ve kullanım kolaylığı

Moto 360 tasarımı sadece dairesel şekilli bir ekrandan oluşmuyor. Neredeyse çıkıntısı olmayan paslanmaz çelik çerçeve ekranı kaplamakta ve tamamen metal olan yapısı düzgün bir yüzeye sahip. Saatin bu pürüzsüz tasarımını kesen sadece iki nokta bulunuyor ve bunlar sol tarafındaki mikrofon deliği ve sağ tarafındaki tek bir tuştan oluşuyor.

Bu kaliteyi ise Chicago merkezli deri firması Horween tarafından üretilen gerçek deri kayış takip etmekte ve bu firma, NFL (Amerikan futbolu) toplarının özel üreticisi olması ile tanınıyor. Moto 360'ın kayışı sadece dayanaklı bir his ve görüntü sağlamıyor; aynı zamanda diğer pek çok saatin karşılaştığı, birkaç kullanım ardından oluşan kırışıklık sorununu da taşımıyor.

Saatin bu durumu Samsung Gear Live ve LG G Watch'a karşı daha da büyük bir avantaj sağlamasına sebep oluyor çünkü bu iki saat de plastik kaplama ve saatle beraber gelen plastik kayışlata sahip. Motorola, deri kayışları standart seçim olarak sunmakta ve öncelikli olarak siyah ve gri olmak üzere iki renk seçeneği söz konusu. Yakında paslanmaz çelik kayış seçeneğinin sunulacağı da söyleniyor ancak bu kayışı seçenler, fazladan 299 dolar ödemek zorunda kalacak.

Deri kayışlar ve fazlası

Deri kayışlar ve fazlası

Tabii ki diğer pek çok akıllı saatte olduğu gibi, bu kayışları istediğiniz diğer 22 mm kayışlat ile değiştirmeniz mümkün. Ancak Motorola, bütün 22 mm kayışların Moto 360 ile uyumlu olacağı garantisini vermiyor. Ayrıca var olan deri kayışlar, gözükmeyen bağlantılar aracılığı ile saate takılmış durumdalar ve değişim işlemi o kadar da kolay değil.

Üzerindeki özel malzemelere rağmen Moto 360, deri kayış da dahil olmak üzere, sadece 49 gram ağırlığa sahip. Yani ağırlık açısından bakıldığında, Moto 360'ın diğer pek çok rakibine göre belirgin bir hafifliğe sahip olduğunu söyleyebiliyoruz...

Teknik özellikler

Teknik özellikler

Akıllı saatlerin donanımsal özellikleri, genel olarak sıkıcı gözükebiliyor; günümüzün cep telefonlarının yanında oldukça küçük rakamlarla karşılaşmaktayız ve özellikle düşük performanslı işlemcilerle donatılmış gibi duruyorlar. Bu yüzden de pek çok üreticinin bu özelliklerden ziyade saatlerin görünüşlerine odaklandığını görebiliyoruz.

Bu saatin çalışmasını sağlayan işlemci de Texas Instruments'ın OMAP 3 işlemcisi ve bu işlemci, aynı zamanda MotoACTIV ve Moto Droid X'te de bulunabilen dört yıllık bir teknolojiye sahip. Belki de Motorola'nın elinde bu işlemcilerden fazladan bulunmaktaydı ve LG G Watch ve Gear Live'da da bulunan daha verimli ve daha yetenekli Qualcomm yapımı 1.2GHz Snapdragon 400 işlemciler yerine bu işlemcinin seçilmesinin sebeplerinden biri buydu...

TI OMAP 3, bazı durumlarda Android Wear menüleri arasında geçiş yaparken gecikmelerle karşılaşabiliyor. İlk anda bu durum, ekrana yeterince baskı yapmamışsınız gibi hissettirse de, emin olabilirsiniz ki sorun sizden değil, zamanı artık geçmekte olan bu işlemciden kaynaklanıyor. Ayrıca, yine saatin Google tarafından güçlendirilmiş rakiplerine göre, daha sık bir şekilde telefon bağlantısını kaybettiği de dikkatimizi çekmiş durumda.

Pili aslında büyük; ama...

Pili aslında büyük; ama...

Özellik listesinde bulunan, yeterli gibi görünen 320 mAh bataryaya rağmen, Moto 360'ın verimli olmayan işlemcisi, bu saatin tam şarjının bir günlük kullanıma ancak dayanabilmesine sebep oluyor. Eğer yine karşılaştırma yapmak gerekirse, Samsung'un Gear Live'ının 300 mAh batarya ve Super AMOLED ekrana rağmen daha uzun süre dayanabildiğini veya LG G Watch'ın, 400mAh bataryası ile bir buçuk gün boyunca çalışabildiğini söyeyebiliriz...

Moto 360, Samsung ve LG saatler gibi 512 MB RAM ve 4GB dahili hafıza ile sunulmakta. Ayrıca Sony Smartwatch 3 ile beraber ilk olarak sunulan ve gelecekteki Android Wear saatlerinin sahip olmaları beklenen GPS özelliğine de sahip değil.

Ancak Moto 360, optik kalp ritmi algılayıcısı ve fitness uygulamaları ile egzersiz adına daha işe yarar bir görüntü çiziyor.

Android Wear ve arayüz

Android Wear ve arayüz

Moto 360, diğer bütün Google-destekli akıllı saatler ile aynı Android Wear'ı kullanmakta. Google Now ve Google Glass ile beraber alışılan kart temelli arayüz dikkat çekiyor ve önemli e-postalar ile SMS mesajları, duruma göre sunulan bilgiler de bu arayüzde karşımıza çıkıyor. Ancak bu kez, bütün bu işlemler dairesel ekranda gerçekleşiyor.

Dairesel ekranın, kartları sağa sola iterek gerçekleştirdiğimiz işlemler üzerinde ise bir değişiklik yarattığını söylemek mümkün değil. Google Now'da ve diğer akıllı saatlerde gördüğümüz kart sistemi, Moto 360'ta da aynı şekilde işliyor.

Verilen bilgilerin çoğu ise, dokunmatik ekran ile etkileşim gerektirmeden görülebilir durumda. Android Wear, sizin bilmek istediğiniz şeyleri tahmin etmek için üretilmiş durumda ve bunun anlamı da, sıklıkla gittiğiniz veya aradığınız yerlere tahmini ulaşım sürenizin ve randevu uyarılarınızın otomatik olarak size sunulması oluyor. Aynı durum doğum günü hatırlatıcıları, hisse verileri ve paket takipleri için de geçerli. Bütün bu bilgiler anlık zamanın altında yer almakta ve herhangi bir seçeneği ayarlamanız gerekmiyor.

Uygulamalar ve Fitness

Kurulu gelen uygulamaların arasında diyetinize veya randevularınıza yardımcı olacak oldukça kullanışlı uygulamalar bulunuyor. Ancak Glympse adlı uygulama, özel bir yere sahip. Biri ile buluşmaya gidiyorsanız ve yürüyor ya da araba kullanıyorsanız, "Okay Google, start Glympse" komutu ile gerçek zamanlı GPS koordinatlarınızı anında karşı tarafa gönderebiliyorsunuz. Karşı taraf da sizi belirli bir süre takip ederek, ne zaman ulaşacağınızı görebiliyor.

Tabii ki Android Wear'ın en kullanışlı uygulamalarından biri bir kez dah Google Maps oluyor. Moto 360'a gideceğiniz yeri belirtmenizle beraber adım adım size yolu tarif ediyor ve tam rotayı telefonunuzda gösterebiliyor. Bu işlemin ses komutu ile gerçekleştirilmesi de normalde telefonunuzda yapmanız gereken uğraşı ortadan kaldırarak işinizi büyük ölçüde kolaylaştırmış oluyor.

Moto 360 ayrıca bir aktivite takipçisi olarak da çalışabilmekte ve bu konuda Gear Live veya LG G Watch'a göre daha kullanışlı gözüküyor. Google Fit de bu saatte yerini almış ve saatin var olan pedometresinden yararlanıyor.

Motorola, var olan bu özelliklerin yanı sıra daha pek çok yazılım güncellemesi geleceğini söylüyor ve bu şekilde saatin gelişiminin devam edeceğinin garantisini veriyor.

Uyumluluk

Uyumluluk

Moto 360, Android 4.3 Jelly Bean, Android 4.4 KitKat ve Android 5.0 Lollipop ile çalışan bütün Android akıllı telefonlar ile kullanılabiliyor. Bu gereksinimin bulunmasının sebebi ise Google'ın Temmuz 2013 güncellemesi ile beraber Bluetooth 4.0 Düşük Enerji desteğini sunmuş olmasından kaynaklanıyor. Neredeyse tüm modern akıllı saatler ve fitness takip cihazlarında bu Android gereksinimleri ile karşılaşabilirsiniz.

Android 4.2 Jelly Bean ve iPhone kullanıcıları ise ne yazık ki bu saati kullanamıyor. En yeni iPhone'lar olan iPhone 6 ve iPhone 6 Plus bile Moto 360 ile eşleşemiyor. Sadık Apple kullanıcıları, tanıtımı yapılmış olan Apple Watch'ı beklemek zorunda.

Saatin su ile uyumuna gelirsek... Moto 360'ın suya tamamen dayanıklı olmadığını ancak IP67 su ve toz dayanımı derecelendirmesine sahip olduğunu görüyoruz. Duşta, yağmurda ve terlediğiniz zamanlarda bir sorun yaşamıyorunuz; bir metreye kadar su altında 30 dakikaya kadar dayanma gücü var. Ancak suyun deri kayış için pek de iyi sonuçlar yaratmayacağını belirtmek gerekiyor.

Pil Ömrü

Pil Ömrü

Moto 360'ın bataryası, ilk hali ile normal bir kullanımda günü ancak atlatabilmekteydi. Ancak yayınlanan güncellemeler ile ortam ışığı algılayıcılarını kullanmada daha iyi bir hale gelen saat, 24 saatlik kullanımlara dayanabilir hale geldi. Ancak ne yazık ki, bu süre daha iyi olsa da, halen tam anlamıyla yeterli değil.

Şarj Cihazı

Şarj Cihazı

Moto 360'ın kablosuz şarj özelliği sunan şarj cihazı ise, şarj sırasında kısık ışık ile halen saati görebilmenizi sağlıyor. Bu şarj işlemi yaklaşık olarak 2 saat sürüyor.

Moto 360'ın kullandığı bu şarj cihazı, Qi satnadardını destekliyor. Yani saat, Google'ın Nexus cihazları için ürettiği Qi şarj cihazı veya Nokia'nın kablosuz şarj cihazları ile de uyumlu.

Saatte, microUSB aracılığıyla şarj etme imkanınızın olmadığını da belirtmekte yarar var.

Sonuç

Kısacası Moto 360, hatırı sayılır bir süre önce piyasaya sürülen, Android Wear'lı ilk yuvarlak saatlerden biri ve özellikleri, şu an için biraz geri kalmış durumda. Ama bir akıllı saatten çok fazla şey beklemiyorsanız, Moto 360, özellikle şık görünümü ve yüksek malzeme kalitesi ile halen işinizi görecek, iyi bir ürün.

Son olarak, saatin ülkemizde resmi satışının bulunmadığını da belirtelim. Yine de, yurt dışında getirilen cihazları, 800 - 950 TL fiyat aralığında bulmanız mümkün olabiliyor. Tabi bu fiyatın saatin değeri ile ne kadar örtüştüğünün oldukça tartışmalı bir konu olduğu da bir gerçek...

Okuyucu Yorumları