Motorola, Apple'a karşı bu kez kaybetti...

Apple ve Google arasında yıllardır devam eden dava nihayet sonuçlandı; kazanan "o" oldu!

Yılların davasında zafer...

Alınan mahkeme kararına göre, Apple'ın iPhone'ları, Google'ın Motorola teknolojisinin patentini ihlal etmemiş durumda. Bahsi geçen patent, "taşınabilir iletişim araçları için algılayıcı tarafından kontrol edilen bir kullanıcı ara yüzü" için alınmış. Bu ara yüz, telefon ile konuşurken, yüzümüz tarafından yanlışlıkla uygulamaların başlatılmasını veya telefonun kapatılmasını engelliyor. Mahkemenin bu kararı almasında etken olan şey ise, Motorola'nın patentinde geçen İngilizce "a" (bir) kelimesi.

Mahkemenin yaptığı açıklamaya göre, normal durumlarda "a" kelimesinin kullanımı "bir ya da daha fazla" anlamına geliyor. Ancak Motorola'nın patenti, açık bir şekilde bu kelimenin "tekil" anlamda kullanıldığını göstermekte. Söylenene göre, bu durum ise alınan kararında Google'ın aleyhine olması için yeterli olmuş. Ayrıca, Motorola, davasını desteklemek adına, kullanıcı etkisi olmaksızın gerçekleşebilecek ulaşılabilirlik değişiklikleri için yeterli kanıt ortaya koyamamış.

Bir Motorola sözcüsü konu hakkında "Karardan memnun değiliz ve seçeneklerimizi değerlendiriyoruz" cümlelerini kurdu. Apple ise henüz konu hakkında bir yorum yapmış değil.

Bu davanın temelleri ise 2010 yılında Motorola'nın Uluslararası Ticaret Komisyonu'na gönderdiği şikayete dayanıyor. Şikayet, Apple'ın altı farklı patenti ihlal ettiğini iddia etmekteydi. Zaman içerisinde bu patent sorunlarının bazıları çözülürken, bazıları içinse çift taraflı kararlar alınmış idi.

Şimdi ise, bu davalarda bir klasik haline gelmiş şekilde, Apple'ın karşı dava açıp açmayacağı merak ile bekleniyor...

Okuyucu Yorumları