Motorola'nın iPad katili Xoom'u inceledik!

Motorola'nın Android 3.0'lı tablet PC'si Xoom'u A'dan Z'ye inceledik. İşte bilmeniz gerekenler...

Motorola'nın iPad katili Xoom

İlk Android 3.0 tabletlerden olan Dual core işlemcili Motorola Xoom'u sizin için inceledik. Motorola, Xoom ile Anroid 3.0 sezonunu açıyor. Xoom Google'ın tabletler için özel geliştirdiği Android işletim sistemini kullanan önemli modellerden biri. Türkiye'ye gelip gelmeyeceğ henüz bilinmiyor ama Amerika'dan getirdiğimiz tabletin fiyatı 860 Amerikan dolarıydı.

Büyük ve ağır
Yeni Xoom 10.1 inçlik ekrana sahip olan az sayıdaki tabletlerden biri ve 730 gram ağırlığında. Ağırlığı açısından iPad 1'den daha hafif ve iPad 2'den daha ağır olan Motorola'nın yeni tabletinin boyutları 250 x 13 x 168 milimetre. iPad 1'de olduğu gibi muhtemelen kullanıcılar, onu da belirli bir kullanımdan sonra kanepede veya masada kullanmak isteyeceklerdir.

Xoom keskin kenarlarından dolayı elinizde kaliteli bir duruş sergiliyor. Arka taraflarındakı kıvrımlar gayet iyi oturmuş ve güzel bir görünüm kazandırmış. Hoparlörlerin yanında iyi monte edilmemiş güç düğmesi bulunuyor. Ekranın en geç 30 dakika içinde kendiliğinden kapanması ve açmak isteğinizde her zaman Xoom'u çevirmek zorunda kalmanız bazen rahatsız ediyor.

Donanım: İlk bakışta yeterli...

Donanım: İlk bakışta yeterli...

Motorola Xoom'da Nvidia'nın Dualcore işlemcisi Tegra 2 ( 1 GHz ), 1 GB RAM ve 32 GB bellek bulunuyor. Ön tarafta 2 megapiksel kamera, arka tarafta ise 5 megapiksellik bir kamera ve iki LED flaş bulunuyor. Bluetooth 2.1 ile Xoom'u kablosuz olarak diğer cihazlarla bağlayabilirsiniz.

Alt kısımda Micro-USB 2.0 girişi, bir HDMI çıkışı ve şarj girişi bulunuyor. Diğer tabletlere göre bir dezavantajı, Xoom'u USB ile şarj edemememiz. SIM kart girişi ve SD kart okuyucusu aynı yerde bulunuyor.

İnternet bağlantısı UMTS desteği olmadığı için sadece WLAN ile yapılabiliyor. Motorola'ya göre Xoom, 4G'yi şimdiden destekliyor. Motorola 4G modülünün yakında geleceğini söyleniyor.

Bir ePusula, aGPS, Gyro sensörü ve bir hız sensörü pakete dahil. Genel olarak ise Xoom iki iPad'ten de daha fazla özellik sunuyor.

Android 3.0: Alışılandan farklı bir deneyim

Android 3.0: Alışılandan farklı bir deneyim

Android 2.2'ye alışıksanız, Android 3.0'a ilk girişte biraz garipseyebilirsiniz. Donanım tuşları ve çerçeveye entegre edilmiş sensörler artık bulunmuyor. Home, Geri ve "Last App" tuşları Android 3'te her zaman mevcut bulunan alttaki durum çubuğuna yerleştirilmiş. Menü tuşu ve açılan durum çubuğu aşağıya inmiş. Sol üstte artık Google aramalarında kullanılan metin satırı ve mikrofon simgesi bulunuyor. Konuşma tanıma ile aramalarda İngilizce dilinde olduğu takdirde iyi bir sonuç aldık. Klavyenin boyutu ise gayet uygun ayarlanmış.

Sağ üstte tüm uygulamalara özet erişim bulunuyor. Yanındaki artı sembolü ile veya ana ekran alanına uzun basarak ana ekran yapılandırıcıya ulaşıyorsunuz. İlk olarak kafa karıştırıcı gözüküyor. Uygulamaları istediğiniz ekrana kolay bir şekilde kaydırabiliyor ve yerini belirleyebiliyorsunuz.

Sağ alt köşede ise saat, WLAN ve batarya sembolü bulunuyor. Ayarlara girdiğiniz zaman orada WiFi modu ve ekran parlaklığı gibi daha ayrıntılı seçeneklere ulaşılabiliyor.

Hız: Yeterli ama daha iyi olabilirdi...

Hız: Yeterli ama daha iyi olabilirdi...

Çift çekirdek işlemcisi ve özel Android işletim sistemine rağmen Xoom ne iPad 1'den nede iPad 2'den daha hızlı... Android 3.0, ilk izlenim olarak 2.2'den farkını açıkça belli ediyor. Ekran döndürmeleri 1-2 saniye arasında sürerken, 5 farklı ana ekran arasında kaydırma başlangıçta önemli duraksamalar yapıyor. Sonra ise daha akıcı bir şekilde oluyor.

Daha önceden yüklenmiş olan Chrome tarayıcısı da web sayfalarını göstermekte daha iyi olabilirdi. İlk başta bulanık görünen sayfalar daha sonra netleşiyor. iPad'de olduğu gibi Xoom'da da flaş desteği bulunmuyor. Bir güncelleme ile Motorola'nın flaş desteği vermesi bekleniyor. HD videolarda ise dahili hafızadan çalıştırıldığı sürece Xoom sorunsuz. YouTube uygulamasında ise bazen kesintiler yaşadık.

Runden Dungeon Defenders ile yaptığımız testler sonucunda zevk aldığımızı söyleyebiliriz. Yüksek kalitedeki ekranın grafikleri son derece kaliteli bir görünüme sahip. Oyunlarda kare sayısı 30 fps civarında. Ama uzun soluklu oyunları oynadığınızda, Xoom'un o kadar da başarılı olamadığını görebilirsiniz.

Ekran özellikleri ve sonuç...

Ekran özellikleri ve sonuç...

Ekran olarak bu fiyattaki bir Xoom'dan daha iyisini beklemiştik. Sadece tam parlaklık yaptığınızda ekran yeteri kadar parklak oluyor. Yine de rahatsız edici yansımalardan bahsetmek güç. Odak ve perspektif genel olarak iyiydi.

Özet :
Bizim beklentilerimiz, tanıtımlar ve demodan sonra biraz daha fazlaydı. Motorola Xoom ve Android 3.0 beklentilerimizi ilk testte tam anlamıyla karşılayamadı. Fiyatının nispeten yüksek görünmesi de hayal kırıklığı yarattı. Birçok noktada Google ve Motorola düzeltmeler yapmalı.

iPad 1 bile eskide kalmışken, rakipleri biraz daha hızlı hareket etmeli. İlk deneyimler her ne kadar çok iyi olmasa da en azından umut verici. Üreticiler kullanıcılar için yaptığı güncellemelerle ürünlerini geliştimek için hala geç kalmış değil. Ama Google ve Motorola'nın iyi bir tablet yapmak için yeterli zamanı vardı.

Apple ön görülebileceği üzere iPad 2 ile kendini geliştirdi. Google ve diğer tablet üreticileri yaptıkları hataları görmeli ve buna göre hareket etmeli...

Okuyucu Yorumları