Mozilla Apple'a meydan okudu!

Firefox'un mimarı Mozilla, yeni işletim sistemi hakkında konuştu; Apple'a hodri meydan dedi!

Mozilla Apple'a meydan okudu!

Hüseyin Cem Köylü

Mozilla, Firefox'un yapımcısı, açık ve özgür internetin en büyük kalelerinden biri. Daha önce size Mozilla'nın Boot to Gecko (B2G) isimli, HTML tabanlı bir akıllı cep işletim sistemi üzerinde çalıştığını aktarmıştık. Telefonun tarayıcısı üzerinden "akıllı cebimsi" bir arayüz yaratan B2G'yu ilk olarak Android üzerinde sunmayı düşünen Mozilla'nın başkanı Tristian Nitot, kapalı bir ekosistem olan iOS'a da girmek istediklerini kaydediyor: "Apple kullanıcılarının HTML uygulamalara erişimini engellemeye kalkarsa, müşterilerinin büyük bölümünü kaybetme riskini de göze alır. HTML uygulamaları bir kere satın almanız yeterli, daha sonra istediğiniz cihazda kullanabilirsiniz."

Web-tabanlı uygulamaların güzel yanının, tek bir şirkete bağlı kalmadan istenilen cihazda kullanılabilir olduğunu söylüyor Nitot: "B2G'nin getireceği en büyük şeylerden biri Mozilla Marketplace, uygulama dükkanlarının sadece iyi yanlarını web'e taşıyacak. İyi yanı, gelir getirecek ayrıca uygulamaların keşfini sağlayacak ve belli amaca uygun uygulamalar hakkında web'den çok daha fazla bilgi içerecek. İnsanlara uygulamaları keşfetmeleri ve oylayabilmeleri için bir uygulama dükkanı ortamı sunmak gerekiyor. Tek bir uygulama dükkanında sansür her zaman bir risktir, yani bizim kesinlikle istemediğimiz bir şey. Bu yüzden geliştiriciler, uygulamalarını pek çok dükkan üzerinde satabilecekler: kendi siteleri, genel amaca uygun uygulama dükkanları üzerinde satabilecekler yada genel perakendeciler üzerinde bile satabilecekler. Sonuçta HTML oldukları ve web üzerinde dağıtıldıkları için pek çok satış mekanı olacak ve web kullanan her cihazda çalışacaklar-tabi ki Android ve iOS da dahil olmak üzere. HTML uygulamaları bir kere satın almanız yeterli, daha sonra istediğiniz cihazda kullanabilirsiniz."

Tarayıcı alanında Firefox ile, Internet Explorer tekeline son getiren ve rekabetin yolunu açan Mozilla, şimdi de gözünü mobil uygulamalara ve dolayısıyla iOS'un tekeline dikti. Mozilla'nın bu planının başarılı olup olmayacağını bize zaman gösterecek. Fakat başarısız olması için hiçbir neden de yok.

Okuyucu Yorumları