Mozilla Firefox ile koşmaya başlıyor...

Firefox'un son zamanlara sık sık güncellendiğini fark etmişsinizdir. İşte bunun nedeni...

Firefox koşmaya başladı!

Mozilla güncelleme çıkartmayı hızlandırdı. Firefox'un mimarı olan Vlad Vukicevic "Daha hızlı davranmaya karar verdik çünkü her hafta ve her ay yapmak istediğimiz pek çok büyük geliştirme var." dedi.

"Hızlı koşu geliştirme kavramının ardında bu düşünce var. Bir ya da iki kişiye verdiğimiz birkaç proje var. Sonra iki ya da üç hafta içerisinde bir özellik tamamlanıyor veya bu özellik hakkında ortaya gerekli bilgiler konuluyor. Sonra bir koşu daha yapıp yapmayacağımıza karar veriyoruz"

Bu açıklamaların anlamı önümüzdeki birkaç Firefox güncellemesinin küçük güncellemeler olacağı. Mozilla özellikleri kenarda bekletip uzun aralarla paket halinde sunmak yerine böyle bir sürekli geliştirme stratejisi izlemeye karar vermiş.

Mozilla'nın takvimine göre Firefox 3.6 Ekim ya da Kasım ayında çıkacak. Firefox 3.7 ise 2010 Mart'ında gelecek. Firefox 4.0'ün ise 2010 sonuna kadar çıkması beklenmiyor. Elbette bu yol haritası değişimlere açık. Vukicevic "Kesin olan bir şey var ki bundan sonra yılda en az bir büyük güncelleme olacak."

Haberin devamında: Neler değişti? Piyasa payları ne durumda?

Chrome ve Opera Firefox'u ateşliyor

Chrome ve Opera Firefox'u ateşliyor
Bütün tarayıcıların yeni sürümleri çıktı

Mozilla Firefox'un en son Haziran ayında 3.5 sürümünü çıkarttı. 2008 yılında basit bir güncelleme olarak düşünülen bu sürüm tanımının ötesine taşarak, yeni TraceMonkey JavaScript motoru gibi yeniliklerle yüklü olarak geldi. Halledilmesi vakit alan program hataları olmasaydı daha da erken çıkacaktı.

Mozilla'nın 3.0'dan sonra hızı arttı. 3.0'a sığmayan, tamamlanamayan tonla yeni özellik Firefox 3.5'ta yer aldı. Şimdi iyice hızlanan güncellemelerin bir sebebi de yeniden alevlenen tarayıcı savaşları. Chrome'un 3.0, Opera'nın 10 sürümü ve Internet Explorer 8'in başarısı Mozilla'yı da ateşliyor.

Ölçüm şirketi Net Applications'a göre Internet Explorer, Ağustos ayında tarayıcı pastasının yüzde 67'lik dilimine sahipti. Firefox yüzde 23, Chrome yüzde 3, Opera yüzde 2 ve Safari yüzde 4'lük paya sahipti.

Electrolysis de neyin nesi?

Electrolysis de neyin nesi?
Tarayıcılar birbirlerinin güçlü özelliklerini almaktan çekinmiyor

Mozilla rekabet kızışsa da yeni 3.6 ve 3.7 güncellemeleri için büyük bir tanıtım düşünmüyor. Büyük sürüm güncellemelerinde kullanıcılar heyecanlanıyor, bu heyecanı ateşlendirmemek için Mozilla küçük güncellemeleri sessiz, sakin bir şekilde yayınlayacak. Geçiş normal güncellemeler gibi birkaç aylık bir periyoda yayılacak Güvenlik açıkları da benzer bir şekilde halledilecek.

Kullanıcılar çıkan güncellemelerden 48 saat içinde haberdar edilecek. Muhtemelen kullanıcılar CHIP Online'da daha erken haberdar olma fırsatı bulacak.

Firefox 3.6 için planlanan değişimler arasında Firefox'u yeniden başlatmaya gerek kalmadan kullanılabilecek "Persona" gibi minimalist temaları yer alıyor. TraceMonkey JavaScript motoru geliştirilecek, Aero Peek gibi Windows 7 özelliklerine destek gelecek. Bununla da kalmayıp tarayıcı geçmişine bakan yer çubuğu hızlandırılacak.

Firefox 4.0 ise Electrolysis içeren ilk Mozilla tarayıcı olacak. Her sekmeyi ayrı bir işlem olarak çalıştırarak toplu çökmelerin önüne geçecek. Bu özellik Firefox'un Chrome'dan geri kaldığı bir yönünü telafi edecek.

Okuyucu Yorumları