Mozilla'nın Servo motoru ne sunacak?

Mozilla'nın Samsung'la beraber geliştirdiği yeni web tarayıcı motoru Servo'nun ne farkı olacak?

Servo ile farklı bir tarayıcı

Google'ın Webkit'i "çatallaması" ve Blink'i ortaya çıkarması, Opera'nın da Google'a katılması ile tarayıcı dünyası şu sıralarda oldukça hareketli. Mozilla da son günlerde yaptığı bir açıklamada Samsung ile bir araya gelerek modern donanımlara göre bir web tarayıcısı motoru geliştireceğini duyurmuştu.

Mozilla ve Samsung ortaklığının ortaya çıkaracağı web tarayıcısı motorunun ismi Servo olacak. Android/ARM için geliştirilecek olan Servo, Rust programlama dilinde yazılıyor ve modern donanımların avantajlarını tam olarak değerlendirmeyi amaçlıyor.

Peki Servo tam olarak nedir? Servo, Mozilla'nın anlatımıyla hatalı bellek yönetiminden kaynaklanan güvenlik açıklarını gidermeyi, CPU ve GPU'yu aynı anda kullanarak mimarinin avantajlarını değerlendirmeyi amaçlayan yeni bir web tarayıcısı motoru. Mozilla, Servo ile cep ve tabletlerde daha akıcı bir çoklu ortam deneyimi sunmayı amaçlıyor.

Mozilla, Servo'yu kendisi ve bir grup gönüllü geliştiricinin ortaya çıkardığı Rust "güvenli sistem dilinde" yazıyor. Bu dil, hıza, güvenliğe ve tutarlılığa odaklanan bir dil ve C++'ın yerine geçecek, hatalara, açıklara daha az duyarlı bir programlama dili olmayı amaçlıyor.

Birkaç senedir geliştirilmekte olan Rust, donanım kaynakları üzerinde isabetli bir denetim sağladığı gibi açıklara yol açan bellek yönetimi hatalarını engelliyor. Rust, geliştiricilerin işlemci çekirdeklerini kullanmasını kolaylaştıran işlevlere de sahip.

Peki Servo, zaman içinde masaüstü Firefox'taki Gecko'nun yerini alabilir mi? Mozilla'ya göre Servo ve Rust henüz oldukça erken bir aşamadalar ve yapılacak çok şey var. Dolayısıyla Mozilla, Servo'nun Gecko'nun yerini alıp almayacağıyla ilgili henüz herhangi bir karar vermediklerini söylüyor.

Okuyucu Yorumları