Mozilla'nın web'i özgür kılmak için planları

Google'ın Firefox için verdiği para, Mozilla tarafından Google'a karşı kullanılacak!

Mozilla kahramanlık peşinde!

Mozilla her ne kadar Firefox'taki arama motoru için tekrar Google ile anlaşıp firmadan para almış olsa da 2012 de vakfın yeni projeleri yüzünden Google, Facebook ve Apple ile çok daha sıkı bir rekabete gireceği gözüküyor.

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Google'ın Mozilla ile olan anlaşması bitmiş ve Firefox'taki yeni arama motorunun ne olacağı konuşulmaya başlamıştı. Firefox'un varsayılan arama motorunun Bing olmasını istemeyen Google, hemen kolları sıvamış ve tekrar bir anlaşmaya varmıştı. Üstelik bu anlaşma, Mozilla vakfının gelirlerinin %80'ini oluşturuyor. Tabi Google'da milyonlarca Firefox kullanıcısından gelen arama sonuçlarına bayılmıyor değil.

Anlayacağınız Mozilla ile Google'ın arasında "duygusal" bir bağ var. Fakat Mozilla söz konusu üç projeyi hayata geçirmeye başlarsa bu bağın gevşemesi işten bile değil. Peki bu üç proje ne? Haberimizin ikinci sayfasında...

Mozilla'nın planları neler?

Mozilla'nın planları neler?

Söz konusu tarayıcı savaşları olduğunda, özellikle de rakip Internet Explorer varsa, Mozilla ve Firefox sürekli zikredilen iki isim. Fakat Google ve Chrome'un aksine Mozilla vakfı ve tarayıcısı Firefox, sürekli açık kaynak sistemlerin peşinde oldular.

Fakat tarayıcı savaşları tam gaz devam ederken Mozilla, biraz daha ileri bakarak web'in özgürlüğüne de el atma kararı almış gibi gözüküyor. Vakfın bu bağlamda hayat geçirmek istediği üç şey mevcut:

1- Gerçek bir Android alternatifi

İlk olarak Boot to Gecko olarak adlandırılan proje kapsamında hem masaüstü hem de mobil platformlar için, açık web teknolojileri kullanarak uygulamalar sağlayacak olan bir işletim sistemi düşünülüyor. Proje bu bağlamda Chrome OS gibi bir işletim sistemine benziyor.

2- Kullanıcı kontrollü kimlik

BrowserID olarak bilinen ikinci girişim ise kullanıcıların gizlilikleri ve web üzerinde kendileri hakkında paylaşmak istediklerini kendilerinin belirleyebilmesini amaçlayan bir proje.

3- Uygulamalar

Mozilla'nın son planı ise uygulamalara bir standart getirmek. Uygulamalar nasıl geliştirilecek, nasıl bulunacak ve hangi fiyata satılacak? İşte tüm bunlar konusunda Mozilla işleri belli bir düzene oturtmak ve uygulamaların bütün cihazlarda birden çalışmasını sağlamak istiyor.

Bakalım Mozilla bir yandan bu girişimlerini gerçekleştirip öbür yandan da tarayıcı savaşlarına tam gaz devam edebilecek mi?

Okuyucu Yorumları