Mozilla Thunderbird

Güvenli, hızlı, üstelik de bedava: Mozilla’nın e-posta istemci yazılımı Thunderbird, Outlook ve Outlook Express’in karşısına sıkı bir rakip olarak dikiliyor. Dahası, arkasında da popüler internet tarayıcısı Firefox’un desteği var.

Mozilla Thunderbird

Thunderbird’e doping: Ücretsiz eklentilerle daha güçlü

E-posta programını ücretsiz eklentiler yardımıyla geliştirebilirsiniz. Yazım yanlışlarınızı kontrol edebilmek ve şifreleme, bu eklentilerin kattığı işlevlerden sadece iki tanesi.

Programı geliştiren firmanın internet sayfasından programı daha da kullanışlı hale getirmek için gerekli her türlü eklentiyi indirebilirsiniz. Bu internet sayfasına Araçlar / Eklentiler seçeneğinden ulaşabilirsiniz. Bu eklentileri yüklemek ve düzenlemek ise son derece kolay.

- Enigmail: E-postaları şifrelemek

Bu eklenti Thunderbird’e e-postalarınızı şifreleme özelliği kazandırıyor. Bu araç, epostalarınızı şifrelemek için PGP’nin açık kaynak kodlu bir sürümünü kullanıyor.

- Türkçe sözlük: İmla hatalarını düzeltiyor

İmla hatalarına önem veren ve bunları engellemek isteyenler için bir sözlük şart. Thunderbird kullanırken, tamamen ücretsiz dağıtılan OpenOffice yazılımının sözlük özelliğinden yararlanabilirsiniz.

- Forumzilla: Kullanımı rahat bir RSS okuyucu

Güncel haberlere merakı olanlar, eğer Thunderbird ile beraber gelen RSS hizmetinden memnun değiller ise, Forumzilla eklentisi ile güncel haberleri ve Blog’ları, bu e-posta programı aracılığıyla okuyabilirler.

- Palmsync Conduit: Palm ile senkronizasyon

PalmOS işletim sistemiyle çalışan bir el bilgisayarı kullananların tam aradıkları şey. PalmSync Conduit programı sayesinde el bilgisayarınızla Thunderbird’in adres defteri arasında değiş tokuş yapabilirsiniz.

- FoxyTunes: Medya oynatıcısını ayarlamak

Bu eklenti ile bilinen tüm MP3 oynatıcı yazılımları Thunderbird ya da Firefox internet tarayıcısı üzerinden çalıştırabilirsiniz. Desteklediği programlar: Windows Media Player, WinAmp, iTunes, Media Player Classic, footbar2000, jetAudio, wxMusik.

- Thunderbird Tray: E-posta programını gizlemek

Bu eklentiyi yüklediğinizde Thunderbird kendini sistem bildiri alanındaki saatin yanındaki bir simge haline getiriyor. Bu simgenin üzerine çift tıkladığınızda program penceresi tekrar açılıyor.

- Sunbird: Takvim ve ajanda

Bir eklentiden çok kendi başına bir programı andıran takvim ve ajanda programı Sunbird, yine Mozilla geliştiricilerinin bir ürünü. Sunbird ile önemli tarihleri ve yapılacaklar listesini yönetebilir ve bunları bir uyarıcıya bağlayarak, istediğiniz zaman size hatırlatmasını sağlayabilirsiniz. Takvimde günlük, haftalık ve aylık görüntüleme olanaklarına sahipsiniz.

- Mozilla Backup: Dosyaları ve bilgileri yedeklemek

Bu eklenti ile bütün dosyalarınızı ve Mozilla Thunderbird ayarlarını tek bir tıklama ile yedekleyebilirsiniz. Thunderbird eposta programına ek olarak Firefox internet tarayıcısını da destekliyor.

Daha Başka: Thunderbird’in internet sayfasında Türkçe eklentilere de rastlamak mümkün.

Sonuç: Firefox ile kullanabileceğiniz mükemmel bir program Mozilla ekibinin geliştirdiği online yazılımlar, gün geçtikçe hak ettikleri yerlere gelmeye başladı. Üst seviyede güvenlik ve rahatlık sağlayan bu yazılımlar, üstüne üstlük ücretsiz.

Windows ile beraber gelen e-posta istemcisi Outlook Express’e sırtınızı çevirmek için bir sürü nedeniniz var. En önemlileri, eksik spam filtresi, ki yoğun bir e-posta trafiğiniz var ise bu özelliğin eksikliği, en verimli çalışma zamanınızı boşa geçirmenize yol açacaktır.

Diğer rakipleriyle karşılaştırıldığında Mozilla Thunderbird açık arayla fark atıyor. Ücretsiz dağıtılan bu açık kaynak kodlu yazılımın son sürümü hem gereksiz reklamlar içermiyor, hem birden çok eposta hesabını yönetebilmenize imkan veriyor, hem de internetten e-posta yoluyla gelecek saldırılara karşı çeşitli savunma mekanizmalarına sahip. Çeşitli isteklerinize ve ihtiyaçlarınıza da ayak uydurabiliyor.

Bu programa geçiş yaparken çok zorlanacağınızdan korkuyorsanız hemen söyleyelim, bu endişeniz yersiz. Çünkü bir aktarma sihirbazı, bütün adres defterinizin ve e-postalarınızın aktarılması sırasında size yol gösteriyor. Outlook Express karşısındaki bir başka üstünlüğü de sürekli yenilenen eklentiler. Ayrıca programın yükleme dosyasının boyutu çok büyük olmamasına rağmen programın kendisi son derece kullanışlı.

Mete Pınar
[email protected]

Elektronik posta hesabınızı oluşturduktan hemen sonra ilk e-postalarınızı almaya başlayabilirsiniz. Bunun için ana ekrandaki Postaları İndir butonuna basmanız yeterli. Bu sırada sorulan şifreyi kaydettiğiniz takdirde, e-postalarınızı her kontrol edişinizde bu şifreyi tekrar girmek zorunda kalmazsınız. Tabii bunu yaparken, bilgisayarınızı kullanan herkesin e-postalarınıza ulaşabileceğini de unutmayın. Eğer şifreyi kaydettiyseniz ve daha sonradan bu şifreyi programın hafızasından silmek isterseniz bu işlemi Araçlar / Seçenekler / Gelişmiş / Kayıtlı Parolalar kısmından yapabilirsiniz.

Eğer Thunderbird’ün pencere düzeni hoşunuza gitmiyorsa, Araçlar / Genel / Pencere Ayarları başlığı altındaki pencere düzenlerinden birini seçebilirsiniz. Daha fazla tema içinse Araçlar / Temalar seçeneğindeki temaları deneyebilirsiniz.

Her şeyden önce güvenlik gelir

İnternetteki çoğu şey gibi, elektronik postalar da potansiyel tehlikeler içeriyor. Thunderbird, netten gelen bu tehlikeleri önlemek için bazı teknikler geliştirmiş.

Virüs konusunda uzmanlaşmış olan MessaseLabs firmasının bir araştırması, korkunç rakamları gün ışığına çıkardı: Dünya çapındaki e-posta trafiğinin neredeyse %80’i, “Spam” diye adlandırılan, istenmeyen reklam iletilerinden oluşuyor.

Bu tip e-postalarla mümkün olduğu kadar az karşılaşmamız için Thunderbird, “Junk Filter” adı verilen zeki bir filtreyle donatılmış. Bu filtrenin ayarlarını Araçlar / Posta Süzgeçleri kısmından yapabilirsiniz. Programın içine yerleştirilmiş olan bu spam önleyicinin çalışma prensibi ise, önceden belirlenmiş kelimelere dayanıyor. Her elektronik postayı tarayarak, önceden belirlenmiş kelimeleri içeren postaları ayıklıyor. İsteğe göre değiştirilebilir arayüz: Thunderbird farklı arayüz seçeneklerine sahip.

- Zekice tasarlanmış spam koruması

En iyi korumayı sağlamak için Thunderbird programını birkaç gün süren bir eğitimden geçirip, hangi iletilerin spam olduğunu anlamasına fırsat vermelisiniz. Yeni bir e-posta aldığınızda ve bunu çöp kutusuna attığınızda, program öğrenmeye başlıyor. Böylece her yeni e-posta arasındaki farkı daha iyi kavrayan program, bir süre sonra ayıklama işlemini kendiliğinden yapabilir hale geliyor.

- Multimedya e-postalara geçit yok

MessageLabs’in araştırmalarına göre her 100 e-postadan 9’u virüslü. En iyi koruma yöntemi, tanımadığınız kişilerden gelen hiçbir eklenti dosyasını açmamak. Thunderbird, tehlikeli olduğunu düşündüğü .exe veya .bat uzantılı dosyaları çalıştırmanıza izin vermiyor, ama isterseniz bu dosyaları bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz. Bilgisayarınıza girmeye çalışan zararlı kodlar hayatınızı zorlaştırırken, Thunderbird güvenlik açıklarını kapatmak amacıyla Javascript’i engelliyor. Eğer isterseniz Araçlar / Seçenekler / Gelişmiş / Gizlilik menüsü altından bu seçeneği açabilirsiniz. Spam koruması ve kişisel bilgilerinizi korumanız içinse şu özellik mevcut: HTML olarak hazırlanmış e-postalardaki hiçbir bağlantı açılmıyor ve görüntülenemiyor. Tıkladığınızda yeni bir pencere açan bağlantıların arkasında kişisel bilgilerinizi ele geçirme niyeti olabilir. E-postalarınızı almak ve görüntülemek istediğiniz kişileri belirleyin ve bu kişileri belirli kurallara bağlayın. Daha güvenli bir yolu ise, HTML’yi tamamen devre dışı bırakmak ve düz yazıya dönmek Bunun için Göster / Mesaj Metni / Düz Metin seçeneğini kullanabilirsiniz.

Mozilla ekibi, alternatif internet tarayıcısı olarak görülen Firefox’un piyasaya çıkışıyla hemen hemen aynı tarihte, yeni e-posta istemcisi Thunderbird’in son sürümü olan 1.0’ı da internette duyurdu.

CHIP,Microsoft Outlook’un yeni rakibini inceledi, Thunderbird’e geçiş sırasında size yardımcı olacak püf noktalarını saptadı.

Thunderbird’ü yüklemek

Mozilla Thunderbird yazılımından en üst seviyede verim alabilmek için, ilk kullanımdan itibaren bir kısım ayarlar yapmanız gerekebilir. CHIP olarak size birtakım tavsiyelerimiz var.

Mozilla Thunderbird’e geçiş kolayca gerçekleşiyor. Yükleme sürecinin en başında, yazılım size eski elektronik postalarınızı, eski e-posta adres defterinizi ve bu zamana kadar kullandığınız e-posta programının ayarlarını aktarmak isteyip istemediğinizi soruyor. Bu sayede Outlook, Outlook Express,Netscape ve Eudora gibi elektronik posta istemcilerinden en kolay şekilde geçiş yapmanızı sağlıyor.

Araçlar / İçe aktar seçeneği sayesinde, gereken verilerin ve ayarların aktarımını istediğiniz an yapabilirsiniz.

- Yeni elektronik posta hesabınızı hızla yaratın

Yeni bir e-posta hesabı oluşturmak için Araçlar / Posta ve Haber grupları ayarları / Hesap Ekle menüsündeki ayarlara girin. Hesap açma sihirbazı sizi adım adım yönlendirecek, kişisel bilgilerinizi ve elektronik posta servis sağlayıcınızla ilgili bilgileri doldurmanızı isteyecek. Thunderbird ile birden çok e-posta hesabını kolayca yönetmek elinizde. Program bu iş için en çok kullanılan veri aktarım protokollerinden POP3 ve IMAP’i destekliyor.

Okuyucu Yorumları