MS'te Vista coşkusu, AMD'de zarar üzüntüsü

Microsoft ve Google gibi şirketler her geçen gün daha fazla kazanıyor, AMD ise üzülmeye devam ediyor

Vista Microsoft'u uçurdu!

Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft, mali yılının dördüncü çeyreğinde karını yüzde 29 artırdı. Şirket, 30 Haziran'da sona eren dördüncü çeyrekte 4,3 milyar Dolar (hisse başına 46 cent) kar etti. Şirket geçen yıl aynı dönemde 3,04 milyar Dolar (hisse başına 31 cent) kar etmişti.

Şirketin geçen yıl dördüncü çeyrekte 13,4 milyar Dolar olan satışları bu yıl aynı dönemde yüzde 18 artarak 15,8 milyar Dolara yükseldi. Şirketin satışlarının 15,65 milyar Dolar olması bekleniyordu be bu rakam az da olsa aşıldı.

Microsoft'un karının yükselmesinde önemli rol oynayan Windows bölümü, Vista işletim sisteminin desteğiyle dördüncü çeyrekte kârını yüzde 16 artırdı. Görünen o ki Vista bir yandan büyük eleştirilerin hedefi olurken, bir yandan da Microsoft'a büyük paralar kazandırmayı başarıyor.

Şirketin Office programı ve diğer yazılımlarını üreten bölümün karı yüzde 12 artarken, "Xbox 360" oyun konsolu ve online reklam satışından sorumlu bölümler ise zarar etti.

Microsoft kendi mali yılının tamamında, geçen yıl 14,1 milyar Dolar olan karını 17,7 milyar Dolara, geçen yıl 51,1 milyar Dolar olan satışlarını ise 60,4 milyar Dolara çıkardı.

Google ve IBM

Google ve IBM
IBM de gelirini artıran teknoloji devleri arasında.

İnternet arama motoru devi Google da geçen yıl Haziran ayında sona eren ikinci çeyrekte 925 milyar (hisse başına 2,93 Dolar) olan kârını bu yıl aynı dönemde yüzde 35 artırarak 1,25 milyar Dolara (hisse başına 3,92 Dolar) çıkardı.

Google'ın geçen yıl ikinci çeyrekte 3,87 milyar Dolar olan geliri ise bu yıl aynı dönemde yüzde 39 yükselişle 5,37 milyar Dolar oldu.

İşleri iyi giden bir diğer şirket ise IBM. Dünyanın en köklü bilgisayar devlerinden IBM de ikinci çeyrekte karını yüzde 22 artırdı.

IBM, 30 Haziran'da sona eren üçüncü çeyrekte 2,77 milyar Dolar (hisse başına 1,98 Dolar) kar ettiğini açıkladı. Bu, şirketin beklentilerden 16 cent daha fazla kar ettiğini gösteriyor.

Geçen yıl aynı dönemde IBM, 2,26 milyar Dolar (hisse başına 1,55 Dolar) kar etmişti.

Şirketin aynı dönemde satışları, yüzde 13 artarak 26,8 milyar Dolar oldu. Şirket böylece satışlarını beklentilerden 900 milyon Dolar daha fazla artırdı.

Ve üzülen değişmedi: AMD

Ve üzülen değişmedi: AMD
Yeni Radeon'lar AMD'nin büyüyen zararını durdurabilecek mi?

Intel'den sonra dünyanın ikinci büyük mikroçip üreticisi Advanced Micro Devices (AMD) bu yıl ikinci çeyrekte kayıplarını daha da artırdı.

AMD, Haziran ayında sona eren çeyrekte 1,19 milyar Dolar (hisse başına 1,96 Dolar) zarar etti. Şirket geçen yıl aynı dönemde 600 milyon Dolar zarar etmişti.

AMD'nin ikinci çeyrekte hisse başına 60 cent zarar etmesi bekleniyordu. AMD Mali İşler Müdürü Robert J. Rivet, "ikinci çeyreğin mali olarak hayal kırıklığı yarattığını, ancak şirketin yeni mikroişlemci, grafik ve platform ürünlerine talebin güçlü olduğunu" söyledi. Bu açıklama, aslında doğrudan NVIDIA'yı zora sokan yeni Radeon serilerini işaret ediyor.

Intel ise ikinci çeyrek karının yüzde 25 artarak 1,60 milyar Dolara (hisse başına 28 cent) çıktığını açıklamıştı.

AA

Okuyucu Yorumları