MS'ten "Windows olmayan" işletim sistemleri

Microsoft'un geliştirdiği tek işletim sisteminin Windows olduğunu mu sanıyorsunuz? Yanılıyorsunuz...

MS'in "Windows olmayanları"

Microsoft işletim sistemi olarak bir tek Windows'u geliştirmiyor. İşte Microsoft'un geliştirdiği ve adı pek bilinmeyen diğer işletim sistemleri...

Microsoft bu tarz projeleri Windows'un dışında geliştiriyor. Daha sonra elde ettiği yeni teknolojileri alıp Windows'a dahil ediyor. Yakın zamanda üzerinde çalıştığı deneysel işletim sistemi olan Singularity, kerneli, sürücüleri ve uygulamaları SING# koduyla yazarak istikrarı arttırıyordu. Bu SING# kodu ise C#'nin bir uzantısı.

Bir diğer test işletim sistemi ise Midori. Bu Midori, bildiğiniz internet tarayıcı olan Midori değil bir işletim sistemi. Uygulamaları yalıtarak yüksek güvenlik sağlıyor. Bununla da kalmayarak birbiriyle çakışacak yazılımları aynı anda çalıştırabiliyor. Geliştirilme sebebi gelecekte bulut bilgi işlem teknolojilerinde önemli özellikler sağlaması oluyor.

Elbette bulut bilgi işlem denilince, bu alana yönelik ve geliştiricilere ücretsiz sunulan Windows Azure OS'u unutmayalım.

Haberin devamında: En son Microsoft projesi Barrelfish, çok çekirdekli işlemcilere ne getirecek?

Barrelfish işletim sistemi

Barrelfish işletim sistemi
Çok çekirdekli işlemcilerin gücünü kullanacak

Microsoft'un en son projesi olan işletim sisteminin kod adı Barrelfish. Bu işletim sistemi deneysel bir proje. Microsoft işletim sistemlerine geliştirilmiş çok çekirdek performansı kazandırmayı amaçlıyor.

Bu prototipe bakacak olursak, bu işletim sisteminin çok çekirdekli bilgisayarlar için optimize edilmiş olduğunu görüyoruz. Veritabanı benzeri bir sistem kullanarak çekirdekler arasında veri aktarımı yapıyor. Çok çekirdekli platformlarda yüksek sistem ihtiyacı olan uygulamalar çalıştırıldığında, işletim sistemleri genellikle oldukça verimsiz bir hafıza kullanımı sunuyor.

Bu yeni işletim sistemi Cambridge'de yer alan Microsoft Research ve ETH Zurich isimli teknoloji üniversitesi tarafından birlikte geliştiriliyor. Bu projede açık kaynak BSD üçüncü parti kütüphaneler kullanılıyor. Bu yüzden Microsoft'un çalışmasının açık kaynak kodlu kısmı hakkında spekülasyonlar yapılıyor.

Haberin devamında: Intel ve AMD ne yapıyor? İşletim sistemine ne düşüyor?

Intel ve AMD'den işlemcinin geleceği

Intel ve AMD'den işlemcinin geleceği
Barrelfish takımı

Intel ve AMD, 4, 6 hatta 8 çekirdekli işlemcileri geliştirmeye devam ediyor. Çekirdek sayısı gelecekte daha da artacak ve bu kaynakların etkin kullanımı işletim sisteminin öncelikli sorumlulukları arasında yer alacak.

Yeni işletim sistemiyle ilgili düzenlenen konferansta geliştiriciler katılımcıları bilgilendirdi. Midori/Singularity gibi uygulamaları birbirinden yalıtıyor. Buna ek olarak uygulamaların ekran kartı ve ses kartı gibi cihazlardaki bilgiye erişmek için alternatif bir yolu var. Cihaz bilgilerinin büyük kısmı, sorgulanabilen merkezi bir veri tabanında depolanıyor.

Yazılımı cihazdan tamamen yalıtmak yerine, Barrelfish'teki veri tabanında yer alan büyük miktarda düşük seviye bilgiye erişim sağlanıyor. Kernel tek çekirdekli ve preemptive değil. Planlama, mesaj iletme özelliyle bir araya getirilmiş. Bu sayede gelen bir mesaj bekleyen işlemi harekete geçiriyor. Bir miktar da mikro-kernel konsepti kullanarak, sürücüleri L4 gibi korumalı bir alanda çalıştırıyor.

Sonuç itibariyle Microsoft'un bu çok önemli deneysel işletim sistemleri, Windows'un geleceğini şekillendiriyorlar.Microsoft'un Barrelfish ile neler başaracağını ve bu özelliklerden hangilerinin Windows 8'e ekleneceğini bekleyip göreceğiz.

Okuyucu Yorumları