MS ve Mozilla gizlilik için anlaşacaklar mı?

Microsoft ve Mozilla, tarayıcılar konusunda önemli bir anlaşmaya imza atabilir. Detaylar içeride...

MS ve Mozilla  anlaşacak mı?

Microsoft ve Mozilla, internet kullanıcılarını reklam ağlarının izlemesinden korumaya yönelik bir endüstri anlaşması yapabilir.

Mozilla başkanı Gary Kovacs, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada ABD hükümetinin tarayıcılardaki 'beni izleme' özelliğini yönetmek isteyeceğini söyledi.

Microsoft, tarayıcısında 'izleme koruma listelerini' kullanıyor. Bu listelerdeki web sitelerine gitmek, sadece bir bağlantıya tıklayarak veya adresi direkt olarak yazarak mümkün oluyor. IE9'da Mozilla'nın yaklaşımıyla aynı olan 'beni izleme üst bilgisi'ne de yer veriliyor. Ancak Microsoft, bu özelliğin listelerle beraber nasıl çalışacağını henüz açıklamadı.

Mozilla ise HTTP üst bilgileriyle nasıl çalıştığını daha açık bir şekilde anlatıyor. Buna göre her HTTP isteğiyle beraber bir kullanıcının izlenmesini istemediği ağlara bir HTTP üst bilgisi gönderiliyor.

Mozilla'nın planı, üst bilginin söz dizimini ve yapısını belirleyen bir özelliğe sahip. Microsoft ise IE9'da kullandığı üst bilgi hakkında herhangi bir ayrıntı sunmuyor. Microsoft'a bu üst bilginin nasıl çalışacağına dair birkaç kez başvurulmasına ve Mozilla'nın yaklaşımından ne farkları olduğu sorulmasına rağmen şirket herhangi bir detay sunmamış.

Alex Fowler'ın düşünceleri

Alex Fowler'ın düşünceleri

Detayların eksikliği ve Microsoft'un konuyu tartışmak istememesi, konunun tamamlanmaktan çok uzak olduğunu gösteriyor.

Microsoft, üstbilgi teklifini Şubat ayında W3C'ye sunmasının ardından Mozilla kendi üstbilgi teklifini Internet Engineering Task Force'a (IETF) sunmuştu. Mozilla'nın gizlilik başkanı Alex Fowler, sorunun çözülüp çözülmeyeceğinin değil nasıl çözüleceğinin önemli olduğunu söylüyor. Fowler'a göre ilk olacak şey, W3C ve IETF'nin 'beni izleme' üst bilgisi için bir ortak nokta bulması. Fowler, IETF'nin en iyi buluşma noktası olacağına inanıyor.

Fowler, blog'unda konuya şöyle değiniyor: 'W3C'nin gizlilikle ilgili standartlarda önemli bir tecrübesi olsa da IETF'nin ilgi alanı HTTP. W3C'nin üyesi olmayan ilgililer için de IETF daha açık bir birleşme noktası olabilir'.

Okuyucu Yorumları