MS: "Vista, XP'den çok daha iyi"

Windows 7 çıktı ama Microsoft'tan Vista açıklamaları gelmeye devam ediyor: İşte XP-Vista farkı!

İnadına Vista!

Microsoft'un en son güvenlik araştırmasına göre Windows Vista, Windows XP'den çok daha güvenli.

Aslında Microsoft Windows 7'nin pazarlamasına ağırlık veriyor ve Vista'yı unutmak istiyor. Yani bu bir pazarlama açıklaması değil, zaten Windows XP'den yeni bir işletim sistemine geçecek olanlar Windows 7'yi yeğliyor. Bu araştırma, Microsoft'un tarafsız ve teknik bir değerlendirmesi. Elbette bu açıklama, Windows Vista kullanmaktan memnun olan, ve Windows 7'ye geçmeye hiç niyeti olmayanları sevindirdi.

Rapora göre Windows Vista SP1'e, Windows XP SP3'ten yüzde 61.9 daha az zararlı bulaşıyor. Bu büyük bir rakam. 2009'un ilk yarısını kapsayan güvenlik raporu yılda iki kez yayınlanıyor. Araştırmaya göre Microsoft işletim sistemleri içerisinde en güncel Service Pack'e sahip olan sürüm, zararlı yazılımlardan en az zarar gören oluyor. Bu bilginin ışığında araştırma sonuçlarının aslında çok da şaşırtıcı olmadığı söylenebilir.

İşte en çok kullanılan yöntemler ve açıklar

İşte en çok kullanılan yöntemler ve açıklar

Bu raporun ortaya koyduğu diğer anahtar bulgular:

- Amerika, İngiltere; Fransa ve İtalya'da trojenler yaygın. Çin'de farklı dillere yönelik, internet tarayıcı tabanlı tehditler ağırlıkta. Brezilya'da bankacılık işlemlerine yönelik zararlı yazılımlar yaygın. İspanya ve Güney Kore'de solucanlar hakim ve özellikle online oyuncular tehlikede.

- Phishing saldırıları sosyal ağ siteleri sayesinde büyük artış gösterdi.

- Phishing saldırıları daha geniş bir yelpazeye yayıldı. Oyun siteleri, portallar ve büyük şirketlerin siteleri sıkça hedef alındı.

- Mayıs ayında büyük bir artış gerçekleşti, tehlikeler Haziran ayında sosyal ağları hedef alan reklam kampanyalarıyla daha da yükseldi.

- Spam türü reklamlarda, özellikle ilaçlar ağırlıktaydı. Ürün tanıtımları toplam spamin yüzde 69.2'sini oluşturdu.

- Microsoft Office'te saldırıya uğrayan açıklar en eski açıklardı. Microsoft'un 2006'da tespit ettiği ve yayınladığı ilk açıklar, bu Office açıklarının yarısını oluşturuyordu.

- Bütün Microsoft Office saldırılarının yüzde 71.2'si tek bir açığı değerlendirdi. Bu açığın yaması olan MS06-027 üç yıldır indirmeye açıktı.

Microsoft bu sorunlarla ilgili verileri Windows Defender, Malicious Software Removal Tool ve Security Essentials ile topluyor. Toplam rapor 230 sayfa uzunluğunda.

Okuyucu Yorumları