Multimedya Cep Telefonları Daha Kuvvetli Radyasyon

Dijital kameraya sahip ve MMS mesajlarının alınıp gönderilmesine imkan tanıyan cep telefonları son zamanlarda revaçta.

Multimedya Cep Telefonları Daha Kuvvetli Radyasyon

Ancak Almanya’da yayınlanan “Öko Test” adlı bir derginin yaptığı testin sonuçlarına göre güncel altı model kuvvetli radyasyon yayıyor.

Cep telefonunun yaydığı radyasyon SAR değeri (Specific Absorptionrate) olarak adlandırılıyor ve birim olarak da kilogram başına düşen Watt (W/kg) kullanıyor. Bu değer, yayınımın hangi kısmının kullanıcının vücudu tarafından emildiği hakkında bilgi veriyor. Değer ne kadar küçük olursa etkileri ve cep telefonu kullanıcısının başındaki ısınma da o kadar düşük oluyor.

Nokia 7650, ulaştığı maksimum SAR değeri olan 0.35 W/kg ile teste katılan cep telefonları arasındaki en düşük SAR değerine sahip cihaz oldu. Sony Ericsson’un T300 (0.8 W/kg) ve Motorola T720i (0.93 W/kg) oldukça yüksek değerlere ulaşan modeller oldular. Sharp GX10, Siemens S55 ve Sony Ericsson T68i ise 0.53 ile 0.56 W/kg arasında değişen değerler sayesinde testin ora seviye modelleri olarak kaldılar.

Yayın, kullanıcıları, cep telefonu kullanım süresi arttıkça cep telefonundan yayılan ışınların sağlık üzerindeki etkilerinin de artacağı konusunda uyarmayı da ihmal etmiyor. MMS iletilerinin gönderilmeleri dosya büyüklükleri nedeniyle nispeten daha uzun sürüyor ve mobil iletişim ağının yük de yüksek frekanslı elektromanyetik alanlar nedeniyle daha da artıyor.

Okuyucu Yorumları