Musk, BFR İçin Tarihi Verdi!

Elon Musk, SpaceX'in BFR araçları için "iyimser" de olsa bir hedef tarih açıkladı...

Elon Musk, BFR için tarihi verdi

Görünene göre SpaceX'in BFR roket sistemini çalışırken görmek için uzun bir süre beklememiz gerekmeyebilir. SXSW ile yapılan bir görüşmede Elon Musk, uzay aracının ilk "yukarı ve aşağı kısa uçuşlarının" 2019 yılına kadar yapılmasını beklediğini söyledi.

Tabii ki Musk, aynı konuşma içerisinde hızlı bir şekilde bu beklentisinin "iyimser" bir yaklaşım olduğu da belirtti. Hatırlarsanız Musk, Falcon Heavy roketlerinin de 2013 yılında fırlatılmasını bekliyordu ancak bu açıklamanın kaba da olsa bir zaman çizelgesi sunmasının iyi olduğu söylenebilir. Ayrıca hedefin 2022 yılına kadar Mars'a kargo görevleri düzenlemek olduğu düşünülürse, test uçuşları için çok fazla vaktin olmadığı kesin.

BFR, Falcon Heavy'nin ruhani varisi olarak görülüyor ve şu andaki tasarımı 37 Rapor motoru (itici rokette 31, uzay aracında 6 adet) kullanıyor ve bu miktarın da bir Saturn V roketinin iki katı itiş gücü sunacağı hesaplanıyor. Ayrıca bu roketin tamamen yeniden kullanılabilir olması planlanıyor ve roket, SpaceX'in Dünya dışı görevler için tasarladığı ilk uzay aracı olacak. Her ne kadar asıl hedef Mars görevleri olsa da, bu roketin Ay'a dönüş ve uzay istasyonu tedarik görevlerini de yapabilmesi bekleniyor. Bu araç yaklaşık olarak 150 ton kargo taşıyabilecek ve bu da Falcon Heavy'nin yaklaşık 5 katı kargo anlamına geliyor.

Her şeye rağmen, Musk'ın genel olarak aşırı iyimser zaman çizelgeleri dışında da 2019 tarihinden şüphelenmek için pek çok sebep bulunuyor. Bu tür gezegenler arası ulaşım NASA için bile oldukça büyük bir hedef ve BFR'nin yaklaşık 106 metrelik boyu, Falcon Heavy'den çok daha büyük olması anlamına geliyor ve düşünülmesi gereken pek çok yeni etken söz konusu. Ancak SpaceX birkaç yıl öncesine göre çok daha fazla deneyime sahip ve başarılı uzay yolcuğunun sınırlarını zorlama konusunda başarılı bir geçmişi bulunuyor.

Okuyucu Yorumları