Mutlaka bilmeniz gereken Firefox kısayolları

Eğer Firefox kullanıyorsanız, hayatınızı kolaylaştıracak bu kısayolları mutlaka aklınızda tutun!

Firefox ve Kısayollar

1:.org ve .net adreslerini otomatik tamamlama
Adres çubuğuna Google yazıp Ctrl + Enter tuşlarına bastığınızda Firefox sizi otomatik olatak www.google.com adresine götürüyor değil mi? Peki aradığınız adres .org veya .net uzantılı ise? Onun da çözümü var. Shift+Enter tuşlarına bastığınızda .net adresine, Ctrl+Shift+Enter tuşlarına bastığınızda ise .org adresine gidersiniz.

2: Alt + D
Firefox'un adres çubuğuna bir adres yazıp gitmek istiyorsunuz. Bunun için ille de fareyle tıklamaya gerek yok. Alt + D tuşlarına basın, imleç adres çubuğuna çıkacaktır.

3: Ctrl+T ve Ctrl+Shift+T
Ctrl+T ile yeni bir sekme açabilir, en son kapadığınız sekmeyi ise Ctrl+Shift+T tuşlarına basarak tekrar açabilirsiniz. Bu kısayol tuşu, yanlışlıkla bir sekmeyi kapattığınızda çok işinize yarar, tarihçe ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.

4: Alt+Enter
Çok faydalı bir kısayol tuşu daha. Adres çubuğunda otomatik olarak tamamlanmış bir adresi yeni bir sekmede açmak, böylece eski sekmenin içeriğini kaybetmemek istediğinizde bu tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Örneğin, diyelim ki Facebook'a girmek istiyorsunuz. Adres çubuğunda www.face... yazdığınızda Facebook adresi gelir hemen, o anda Alt + Enter tuşlarına basarak Facebook'u yepyeni bir sekmede açabilirsiniz.

Firefox kısayolları / Bölüm 2

Firefox kısayolları / Bölüm 2

5: Delete tuşunun kullanımı
Delete tuşu tarihçede veya otomatik tamamlanan formlarda belli satırları silmek için kullanılabilir. Örneğin bir Google araması yapmak için "ch" yazdık ve ekrana liste çıktı. İkinci satırın bir daha görünmemesini istiyorsak ikinci satırı seçip Delete tuşuna basmamız yeterli!

6: Ctrl+Tab
Nasıl Windows altında programlar arasında geçiş yapmak için Alt + Tab kullanılıyorsa, bir Firefox penceresinin içindeki sekmeler arasında geçiş yapmak için de Ctrl + Tab kısayolu kullanılıyor.

7: Ctrl+[1,2....9]
Diyelim ki ekrandaki beşinci sekmeye geçmek istiyorsunuz. Bu durumda Ctrl+Tab tuşlarına beş kere basmanıza gerek yok. Ctrl + 5 tuşu bu işi kısa yoldan görecektir.

8: Boşluk ve Shift+Boşluk VEYA PageDown ve PageUp
Bir web sayfasında aşağı doğru kaymak için Boşluk veya PageDown tuşuna, yukarı doğru gitmek için ise Shift+Boşluk veya PageUp tuşlarına basmanız yeterlidir.

9: Orta fare düğmesi
Klavye kısayolu değil ama olsun, bu tuş da elinizin altında sayılır. Herhangi bir web sayfasında bir linke orta fare düğmesi ile tıkladığınızda o link yeni bir sekmede açılacaktır!

CHIP Online notu: Çok yararlı olduğuna inandığınız ve diğer CHIP Online ziyaretçilerinin bilmesi gerektiğini düşündüğünüz bir kısayol tuşu mu var? Kısayolu ve açıklamasını yorum formuna yazın...

Okuyucu Yorumları