Müzik Onarım Yazılımları

Özel onarım programları sayesinde cızırtılı ve hışırtılı sesleri bile yok edebilirsiniz.

Notalara Yama

20 yıla yakın bir zamandır piyasada CD'ler mevcut. Ancak buna rağmen birçok Müzik tutkununun raflarında yığınlarca plak ve kaset yer alıyor. Artık bu ses hazinelerini dijital çağa aktarıp kurtarmak için vakit geldi de geçiyor bile. Özel onarım programları sayesinde cızırtılı ve hışırtılı sesleri bile yok edebilirsiniz.

Eskiden bir kaset kaydetmek için kaseti takıp "kaydet"e basmanız yeterliydi. CD'ler için de analog çekimler bu kadar basit gerçekleşiyor. Müzik önce PC'de kaydedilir ardından da CD'ye yazılır. Dilerseniz sadece bu iki adımla işi sonlandırabilirsiniz: çekmek ve yazmak! Ve CD'niz hazır.

Bu son derece basit olsa da, bu tür bir işlemle dijital ortam CD'nin tüm olanakları çöpe gider. Eğer oluşturmak istediğiniz müzik CD'sinin içindeki şarkıları bir bir ayırıp yazarsanız, dinlerken parça parça atlayabilir ya da sıralamayı değiştirebilirsiniz. Ayrıca hazır, müzik parçaları üzerinde çalışmaya başlamışken, kaliteye de el atıp, daha iyisini yapmakta yarar var.

Hışırtı ve cızırtılı çekimler için web'de bulabileceğiniz ücretsiz özel yazılımlar sayesinde müzik parçalarınızın restorasyonunu yapabilirsiniz. Temel işlevler olan Normalization ve Noise filtreleri sayesinde tüm araçlar hizmete sunuluyor. Ayrıca kapsamlı yazılımlar, çekimi otomatik olarak kesip, rötuşlama filtrelerini sağlarlar. Hatta bu tür filtreler nostaljik çekimleri bile kurtarır.

Hazırlık: Pikabı takıp çalıştırın

Hazırlık: Pikabı takıp çalıştırın

CHIP Online, üç onarım yazılımının çeşitli pop, klasik plaklar ve müzik kasetleri üzerinde işlevlerini sizler için inceledi. Özellikle çok eski kayıtlar kullanıldı. Sonuç: Müzik şimdiye kadar hiç bu kadar iyi olmamıştı! Gerçi hışırtı ve cızırtılar yüzde yüz yok olmuyor ancak kullanılmış plak ve kasetler için dijital filtrenin temizleme gücü yeterli seviyede.

Hazırlık: Pikabı takıp çalıştırın

Müzik PC'ye nasıl aktarılır? Önce pikabı doğru olarak bilgisayara bağlamalısınız. Bunun tam olarak nasıl gerçekleştiğini sağdaki grafikten görebilirsiniz. Plak çaların sinyallerini, ses kartının işleyebilmesi için doğrultulmuş ve yükseltilmiş olması gerekir. Bunun için de ya yükseltici Preamplifier ya da Hifi Amplifier kullanabilirsiniz. Plak çaların kablosu her zaman cihazın ses girişinde olmalıdır.

1- Yükselticinin çıkış yuvasını ses kartının Line–in yuvasına bağlayın. Çoğu yükseltici tek bir çıkışa sahiptir. Hifi Amplifier bir sonraki girişi gösterirken, diğer yandan cihazın arkasında kurulu olan Cinch yuvasında bir çıkış gösterirler. Çıkış çeşitli işaretler taşıyabilir. Örneğin Line out, Tape Out veya Tape Rec gibi.

2- Windows Ses kontrolünü Başlat / Tüm Programlar / Donatılar / Eğlence / Ses Ayarı Denetimi bölümlerinden açın. Seçenekler menüsünden Özellikleri'i seçin ve Kaydetme'ye tıklayın. Line In özelliğinin işaretli olmasına dikkat edin.

Müzik PC'ye nasıl aktarılır

Müzik PC'ye nasıl aktarılır

Son olarak Tamam'a tıklayın ve Line In'i kayıt kanalı olarak işaretleyin. Bu esnada ses penceresini açık bırakın. Uzunçalar plakta veya kasette özellikle yüksek müziğin çaldığı bir bölüm bulun. Windows'un ses kaydedicisini Başlat / Tüm Programlar / Donatılar / Eğlence / Ses Kaydedicisi'ne tıklayarak açın. Müziği ne kadar yüksek sesle düzenleyebileceğinizi test edin.

Herhangi bir kararsızlık durumunda müziği % 20 daha az sesle düzenleyin. Aşırı yüksek sesler dijital müzikte son derce kötü etki yaratır ve önüne geçilmesi zor bir durum teşkil eder.

Öneri: Amplifikatörünüz Line çıkışına sahip değilse, kulaklık çıkışını kullanabilirsiniz. Böyle bir durumda öncelikle amplifikatörde sesi sıfıra getirin ve yavaş yavaş yükselterek düzenleyin.

Hızlı ve bedava: Audacity ile müzik kaydedin

Windows Ses Kaydedicisi 60 saniye kayıt yapabildiğinden sadece denemeler için idealdir. Gerçek kayıtlar için ücretsiz bir yazılım olan Audacity daha uygundur. Size hızlıca bir uzunçalar plağı nasıl kaydeceğinizi, Nero ile nasıl CD'ye yazacağınızı ve tüm bunların bir CD oynatıcıda nasıl çalışacağını göstereceğiz.

Hızlı ve bedava: Audacity ile müzik kaydedin

Hızlı ve bedava: Audacity ile müzik kaydedin

1- Yazılımı buraya tıklayarak indirip kurabilirsiniz. Kurulumdan sonra Audacity'yi çalıştırın ve File menüsünden Adjusment'i seçin. Ardından Audio I/O sekmesine seçin. Burada kanalların sayısını 2(Stereo) ayarlayın ve OK tuşuna tıklayın.

2- Pikabı başlatın ve Audacity'deki kırmızı kayıt simgesine tıklayın. Uzunçalar plağın bir tarafını tümüyle kaydedin. Ardından sarı simgeye bir kez tıklayarak kaydı durdurun.

3- CD'nin ses kalitesini tümüyle kullanmak ve ses düzeyini ideal olarak ayarlamak için, çekimi normalleştirin. Tüm materyali seçmek için aynı anda [Ctrl]+[A] tuşlarına basın. Ardından Effect menüsünden Normalize Maximum amplitude to -3dB özelliğindeki işaretleri kaldırıp, "OK" tuşuna tıklayın. Süreç biraz yoğun olabilir bu nedenle de birkaç dakika sürebilir.

4- File menüsüden Export As WAV 'e tıklayın. Oluşturduğunuz kayda anlamla bir isim verin. New yeni bir program penceresi anlamına gelir. Böylece bir sonraki plak tarafı için yeni bir süreç başlar.

5- CD yazma yazılımınızı (Örneğin Nero) çalıştırın ve yeni proje için Audio CD seçin.

6- Şimdi Audacity ile oluşturduğunuz WAV verilerini o pencereden CD'yi yazacağınız pencereye sürüklemeniz ve bir müzik CD'si yazmanız gerekir.

Magix Music Cleaning Lab 2004 Deluxe ile onarım

Magix Music Cleaning Lab 2004 Deluxe ile onarım

Magix Music Cleaning Lab 2004 Deluxe ile onarım

Birçok plak ve kaseti dönüştürmek istiyorsanız, ücretsiz bir yazılım olan Audacity'den çok daha gelişmiş bir yazılıma ihtiyacınız olacaktır. Yazılım karşılaştırmasında en üst sırada yer alan Magix Music Cleaning Lab 2004 Deluxe, bu tür istekler için en uygun çözüm. Sonraki adımlar size iyi sonuçlar veren oldukça geniş otomatik bir uygulamayı gösterecek. Ayrıca yazılım birçok manuel ayarları da ses çalışmaları yapanlara sunuyor.

1- Yazılımı çalıştırın ve Record Audio'ya tıklayın. Çekim penceresindeki değişiklikleri kabul edebilirsiniz. Pencerenin altında kayıt yeri ve veri adı sabittir.

2- İlgili Windows işlevini açmak için, üstte sağda Pegelreger'a tıklayın. Ardından plağı çalıştırın ve Record'a tıklayın.Uzunçalar plak tümüyle bittiğinde kayıt otomatik olarak durur. Plağın diğer tarafını yerleştirip, işlemi tekrar edin.

3- Kayıt bittikten sonra yazılım müzik parçalarını birbirlerinden ayırmak için otomatikman Trackmarker'ı devreye sokar. Trackmarker'ı farenizle kaydırabilir, sağ fare tuşuyla da kapatabilirsiniz.

4- Kaydın başı ve sonundaki uzun sessizliği kesme aracıyla kesin. Ardından kesilmiş bölümü ok aracıyla işaretleyip, Delete ile silin.

Magix Music Cleaning Lab 2004 Deluxe ile onarım

Magix Music Cleaning Lab 2004 Deluxe ile onarım

5- Şimdi yazılımın onarım işlevini gerçekleştirmek için en üstte bulunan Cleaning'e tıklayın. Ortadaki Cleaning alanı Cleaning sihirbazını çağırır.

6- Önce Next ve sonra da Analyze'a tıklayın. Yazılım kayıttaki sesleri, hışırtıları yok eder ve filtreleri tüm rahatsızlık verici seslerin yok olmasına göre ayarlar.

7- Denemek için Play tuşuna tıklayın. Dalgalı formdaki zaman görevlerine tıkladığınuzda müziği istediğiniz zaman istediğiniz yere getirebilirsiniz.

8- Kalitesinden memnun kaldıysanız, Export'a tıklayın. Audio CD alanını seçin. Hızlı bir bilgisayarda efektleri aynı zamanda CD'ye da yazabilirsiniz. Ancak güvenli olan CD'ye yazarken bir imaj dosyası oluşturmaktır.

9- Yazma işlemini başlatmak için Burn CD'ye tıklayın ve ardından tekrar Burn tuşuna tıklayın. Kısa süren birkaç dakika içinde elinizde kendi hazırladığınız ve her CD çaların çalabildiği müzik CD'sini tutacaksınız.

Okuyucu Yorumları