N96: Mobil teknolojinin mutlak doruk noktası

CHIP Online ÖZEL: Nokia'nın multimedya canavarı N96'nın en ayrıntılı testi burada...

Nokia N96'yı test ettik

Cep-TV, dev bellek, GPS navigasyon, 5 Megapiksel kamera, HSDPA ve WLAN ile N96 süper telefon olmak için gerekli tüm potansiyele sahip. Fakat N96 vaat ettiklerini yerine getirebiliyor mu?

N96'nın ayak izleri daha büyük olamazdı. Sonuç olarak N95 8GB ve N95 selef modelleri uzun süre boyunca "süper telefon" olarak kullanıcıların ilgisini çekmeyi başardı.

Nokia, N96 ile başarıyı garanti almak için multimedya devinin donanımını bir kez daha elden geçirdi. Mesela N96 önceki gibi dokunmatik ekran olmadan kullanılıyor ama bunun yerine Nokia fanları mobil TV için yerleştirilmiş DVB-H alıcısına, internet radyosuna ve 16 GB dâhili belleğe sevinebilir. Testimiz N96'daki yeniliklerin süper telefonlar arasında bir devrime yol açıp açmadığını gösterecek.

Donanım: Daha fazlası mümkün değil

Donanım: Daha fazlası mümkün değil
Nokia N96: Yeni multimedya devi

Tüm veri standartları, devasa telefon özellikleri ve sınırsız multimedya; donanım konusunda şu sıralar hiçbir telefon N96'nın elinde su dökemez.

Rahatça telefon etmek, haberleri paylaşmak, keskin navigasyon, eğlence ve günlük işlerinizi organize etmek: N96, N95 8GB'dan geri kalmayan hatta onu da aşan geniş bir fonksiyon yelpazesi sunuyor.

Telefon fonksiyonları
Şebeke konusunda N96 dört bandın yanında WCDMA 900 ve 2100 MHz şebekelerini de destekliyor. İşletim sisteminde Nokia, Symbian'a sadık kalıyor: Finlandiyalılar N96'da S60 3rd Edition'ın yanında Feature Pack 2'yi de sunuyor. Böylece Nokia fanları N96'daki basit menü yapısına, rahat kişi listesi yönetimine, çevre profilleri ve tuş dizilimindeki sayısız kişisel ayarlama imkânına sevinebilir. Dil seçimi, ses ile yönetim, takvim ve görev planlayıcısı, tam teşekküllü e-mail istemcisi, hesap makinesi ve Word, Excel, Powerpoint, PDF dokümanları için Office görüntüleyici ile Nokia kurumsal müşterilerin de ilgisini çekecektir.

Veri özellikleri
Dışarıda telefonuyla internette sörf yapmak isteyenler HSDPA (7,2 MBit/s) ile bu eylemi son derece hızlı gerçekleştirebilir. Kompleks yapıdaki test sayfamızın tamamını görüntülemek için 20 saniyeye ihtiyaç duydu; diğer cep telefonları ile karşılaştırıldığında çok iyi bir değer. N96'nın bütünleşik WLAN alıcısı (IEEE802.11 b/g) alternatif sörf imkânı da sunuyor.

<strong>Nokia N96:</strong> Yeni multimedya deviNokia özellikle bellek konusunda ciddi bir artırım yaptı: Test cihazı ön yüklü programlar ve oyunlar düşüldüğünde 14 GB boş alan sunuyordu. Eğer bu da yetmezse microSDHC bellek kartları ile depolama alanını arttırabilirsiniz.

XP yüklü test bilgisayarımız bellek kartı takılmamış telefonu harici disk olarak tanıdı. USB 2.0 (High-Speed) ile telefondan PC'ye aktarım veya tersi sürükle-bırak yöntemiyle rahatlıkla yapılabiliyor. 3 MB büyüklüğündeki test-MP3'ümüz bir saniye içinde telefonun belleğine ulaştı... Daha hızlısı mümkün değil.

<strong>Nokia N96:</strong> Yeni multimedya deviMultimedya fonksiyonları
Kamera konusunda N95 8GB ile karşılaştırıldığında pek bir ilerleme yok. Nokia 2592 x 1944 piksel (5 Megapiksel) çözünürlüğü ve otomatik odaklamayı destekliyor. N82'de kullanılan Xenon flaştan da feragat edilmiş. N serisinin en üst modelini temsil eden bir telefonda böylesine işe yarar bir kamera özelliğinin kullanılmamasına bir anlam veremiyoruz. Açık mekânlarda ve fotoğraf laboratuarında yapılan testler büyük ölçüde ikna ediyor. Fakat bazı resimler detay keskinliğinden yoksun kırmızı bir renk izine sahip.

Müzik ve oyun meraklıları N96'da tamamen bir hazinenin içine düşecek. Nokia bazı N-Gage oyunlarını telefona önceden yükledi. Klasikleşmiş Tetris oyununu bile bedava elde ediyorsunuz. MP3 çaların güçlü bir sesi, düzgün bass'ları ve farklı etkiler yaratan ekolayzır ayarları var. Pratik 3,5 mm girişi sayesinde kendinize has kulaklıkları kullanabiliyorsunuz. Çok hoşumuza giden bir diğer özellik bütünleşik internet radyosu oldu. Tarz, dil, ülke ve hit listesine göre sıralanmış devasa bir kanal dizininden kendinize göre bir favori listesi oluşturabilirsiniz. Kusursuz bir şekilde çalışıyor ve cidden eğlendiriyor. Fakat internet radyosunu kullanırken ya WLAN üzerinden bağlanın ya da ucuz bir veri transferi tarifesinden faydalanın, yoksa aktarım maliyetleri çabucak çok pahalı hale gelebilir.

Multimedya 1: Mobil-TV eğlendiriyor

Multimedya 1: Mobil-TV eğlendiriyor
Cepten televizyon izleme keyfi...

N96 ile yapılan test Mobil-TV'nin son derece iyi çalıştığını ve cidden eğlendirebildiğini gösteriyor. 2,8 inç büyüklüğündeki TFT ekranda TV görüntüleri hem yatay hem de dikey pozisyonda seyredilebiliyor. Hareketli sahnelerde görüntü biraz gecikebiliyor fakat genellikle renkler, kontrast ve çözünürlük tatmin edici seviyede. Mobil-TV program rehberi yapılan testlerde çalışmadı. Aynı zamanda N96'nın yayın kayıt özelliğini de kullanamadık. Pratik: Cihazın arkasından açabileceğiniz TV-standı çok dayanıklı gözükmese de N96 mini televizyon biçiminde hiç de kötü gözükmüyor. İki stereo hoparlörden çıkan ses ise duymaya değer.

Multimedya 2: İyi bir rehber

Multimedya 2: İyi bir rehber

Sadece araba şoförleri GPS navigasyon için sevinmeyecek çünkü yayalar da Nokia Maps 2.0 ile hedeflerine ulaşabilir.

Multimedya 2: İyi bir rehberNavigasyon yazılımı Nokia Maps 2.0'i N78 veya 6220 classic'ten tanıyoruz. Nokia Maps 2.0 N96'da etkilemeyi başarıyor ve bizi rahatlıkla A noktasından B noktasına götürüyor. Navigasyon elbette araba şoförleri için de işe yarıyor fakat daha çok yayaların ihtiyaçlarına hitap ediyor. Mesela "Yürüme" modunda daha detaylı yön bilgileri görünüyor. Harita hizmeti park yerleri ve kaldırımları da gösteriyor, uydu görüntüleri de bu kapsama dâhil.

Testte N96'nın bulunduğumuz yeri GPS üzerinden kesin olarak saptaması 20 saniye sürdü. 10-12 saniyede 200 metre doğruluk payı ile yeri bulabiliyor.

Sanal şehir rehberi seçime bağlı
Bunun dışında Nokia Maps 2.0 kullanıcıları, tatil için cep telefonu üzerinden sanal şehir rehberi satın alabilir ve bu sayede şehrin görülmesi gereken yerleri hakkında bilgi, resim ve video elde edebilirler.

Nokia 6210 Naviagator'da kullanılan pusula özelliğinden feragat edilmiş.

Uygulama: Çok cila, az pil süresi

Uygulama: Çok cila, az pil süresi
Nokia N96: Minicik multimedya tuşu.

Biraz daha uzun, daha yuvarlak ve mat yerine parlak yüzeyle süslenmiş... İşte N96, selefinden bu şekilde ayırt ediliyor.

Kullanılış
125 gram ve 103 x 55 x 20 mm ile N96 filigran ebatlara sahip değil ama yine de ele iyi oturuyor. Kasa ve çift kızak N96'ya lüks bir hava katıyor. Sadece N81 ve N78'den tanıdığımız parlak cilalı yüzey hemen kirleniyor. Doğal olarak optik parlaklığını korumak için sürekli temizlik yapmanız gerekecek. N95'in mat yüzeyinde bu problem yaşanmıyordu. Yumuşak tuşları, ucuz havası veren plastik arka yüzeyin yanında cidden minicik olan menü tuşunu (resme bakın) seleflerden tanımıyoruz.

Buna karşın 2,8 inç büyüklüğündeki ekran hoşumuza gitti. Çok aydınlık ve ağır görüş şartları altında da iyi bir kontrast oranı sunuyor. Sinir bozucu: TV modunda iken ekran aydınlatması gelişigüzel kapanıp açılıyordu. Nokia bu hatayı en geç bir sonraki firmware güncellemesinde ortadan kaldırmalı.

Selefin çift kızak özelliği Nokia N96'da da var. Kızağı aşağıya doğru ittiğinizde TV ve video moduna has tuşlar ortaya çıkıyor. Sonrasında N96 otomatikman yatay formata geçiyor. Ekran biçimini değiştirmeyi hareket sensoru ile de yapabilirsiniz; N96'yı uygun yöne çevirmeniz yeterli.

Akustik / Batarya
Akustik testinde N96 kısmen ikna etmeyi başardı. Sabit şebekelerde görüşme partnerinizin sesi son derece doğal geliyorken bazen seste cızırdamalar medyana geliyor ve diğer tarafın sesi anlaşılmayacak hale geliyordu. Tüm soruların başı: N96'nın bataryası ne kadar dayanıyor? Tam GSM yükü altında yapılan konuşmalarda N serisi telefon tam olarak 3,5 saat dayandı. Böylece selef, N95 GB'ın önüne geçmiş oluyor. Ama Apple iPhone 3G, Samsung SGH-i900 Omnia veya Sony Ericsson C905'in 4 saat üzerindeki başarımı karşısında N96 güçsüz kalıyor.

Detaylı Bilgi Tablosu

Detaylı Bilgi Tablosu
NOKIA N96 TEKNİK VERİ TABLOSU
Ürün Nokia N96
Fiyat 649,00 € + KDV
Piyasaya çıkış tarihi 2008, 4. çeyrek
İşletim sistemi Symbian OS 9.3 (S60 3.2 ile beraber)
Şebeke standartları GSM 850, 900, 1.800, 1.900 MHz
Ağırlık 125 g
Ebatlar 103 x 54 x 19 mm
SAR değeri 0,91 Vat/kg
Batarya tipi Li-On
Bekleme süresi (üreticiye göre) 9 gün, 12 saat
Konuşma süresi (üreticiye göre) 3 saat 45 dakika
Minimum konuşma süresi (ölçümlere göre) 3 saat 30 dakika
Anten bağlantısı yok
Ekran büyüklüğü 56 x 42 mm
Ekran çözünürlüğü 320 x 240 piksel
Ekran renk desteği 16.777.216 renk
Ekran aydınlatması İletilmiş ışık
Kutu içeriği Eşitleme yazılımı, veri kablosu (USB)
Özel yanları DVB-H alıcı, internet radyosu
Multimedya Nokia N96
Bellek 14.497,2 MB
Kamera 5.04 Megapiksel (2592 x 1944 piksel, LED yardımcı ışık
Video kayıt 640 x 480 piksel (VGA), uzunluk bellek miktarına bağlı
Video çalar Kayıtlı videolar ve akışkan video
Görüntülü konuşma Gerçek görüntülü konuşma
Müzik çalar Music Player (AAC, AAC+, eAAC+, MP3, MP4, M4A, WMA, AMR-NB, AMR-WB, Mobile XMF, SP-MIDI, MIDI Tones (poly 64), RealAudio 7.8,10, True tones, WAV), UKW-Radyo
MMS evet
Telefon ve Organize Etme Özellikleri Nokia N96
Adres defteri dinamik
Dil seçimi evet
Ses ile yönetim evet
Hoparlörle konuşma evet
Profiller 6'nın üzerinde
Metin girişi yardımı T9, genileştilebilir sözlük
SMS belleği dinamik
Kişisel zil sesi Gruplar ve numaralar için ayrı ayrı
Zil sesleri: Gerçek zil sesi / Kayıt Geçek zil sesleri (AAC, AAC+, eAAC+, MP3, MP4, M4A, WMA, AMR-NB, AMR-WB, Mobile XMF, SP-MIDI, MIDI Tones (poly 64), RealAudio 7.8,10, True tones, WAV), zil sesi kaydı yapma
Titreşimle bildirim evet
Çalar saat evet
Organize etme özellikleri Randevu yönetimi, takbim görünümü, hesap makinesi, PC-PIM ile eşitleme
Oyunlar evet, ayrıca indirilebiliyor
Java evet
Veri aktarımı Nokia N96
Arayüzler WLAN, Bluetooth, USB
HSCSD (maks. down / up) hayır
GPRS (maks. down / up) 67,0/13,4 kbit/s veya 53,6/26,8 kbit/s veya 40,2/40,2 kbit/s
UMTS 3.600/384 kbit/s
WAP-tarayıcı WAP 2.0, xHTML
E-posta istemcisi evet

Sonuç: 1 Numara

Sonuç: 1 Numara

Nokia, N96 ile büyük bir ünlem işareti koyarak rakiplerine bu işte bir numara olmak için dokunmatik ekran teknolojinse sahip olmak zorunda olmadığını gösteriyor. Finlandiyalılar her seferinde çok iyi multimedya telefonlar üretmeyi başarıyor.

Nokia yine başardı: Finlandiyalılar N95 ve N95 8GB'tan sonra N96 ile yine 1 numara olmayı hak ediyorlar. N96 donanım alanında bu kadar ufak bir cihazın içine sığabilecek her şeyi sunuyor. WLAN, HSDPA, 5 Megapiksel kamera, 16 GB dâhili bellek, 2,8 inç ekran ve GPS alıcısı sayesinde bu telefondan sıkılmanız uzun bir süre mümkün değil. DVB-H üzerinden Mobil-TV keyfi ise cabası...

Cihazın sadece uygulama testinde bazı zayıflıklar gösteriyor. Parlak yüzey ve kısmen yumuşak klavye selefin performansına ulaşamıyor. Ayrıca batarya testinde cihaz 3,5 saat sonra bize veda etti; bu düzeyde bir telefon için çok kısa. Bunlara ek olarak yeni cep telefonu kralının ruhunda pek bir canlılık yok; çoktandır piyasada olan Nokia N81'e çok benziyor ve raflarda gözden kaçırılabilir.

Sırada ne var?

Sırada ne var?
N96'nın alternatifi N95...

Nokia, N95 ve N96'dan sonra çıkaracağı cihazlarda da aynı teknik yelpazeyi ve kolay kullanımı bir arada tutabilecek mi? İşte bu sorunun cevabını merak ediyoruz.

Sonuçta üretici popüler dokunmatik ekran teknolojisini daha fazla görmezden gelemez. Yakın zamanda tanıtılan Nokia 5800 XpressMusic ilk sinyalleri verdi. Dedikodular da, N96'nın ardından dokunmatik bir N serisi telefonu daha gelebileceği yönünde. Bu da, büyük ihtimalle N97 olacaktır...

Alternatif
Bu telefona gösterebileceğimiz alternatif son derece açık ve net: Selef model N95 8GB'a hâlâ güvenimiz var. Benzer teknik özellikleri sunuyor ve fiyat açısından da N96'dan daha avantajlı.

Okuyucu Yorumları