NASA'dan geleceğin uçak tasarımları

Günümüz uçaklarının tasarımları genelde 80'lerden kalma. Peki 20 yıl sonra uçaklar nasıl görünecek?

Geleceğin uçan canavarları

Günümüzdeki birçok uçağın tasarımları ve teknolojileri 80'lere ve hatta 70'ere dayanıyor. Genelde uçak üreticileri eski tasarımları günümüz teknolojileri ile uyarlayıp, modifiye edip, piyasaya sürmeyi tercih ediyorlar. Tabi durum böyle olunca günümüz uçak tasarımları artık ihtiyaçlara yetişmekte zorluk çekiyor. Artan ticaret hacmi, nüfus ve dünya üzerinde hava yolunu kullanan yolcu sayısının artması günümüz uçaklarının sınırlarını zorluyor. Durum böyle olunca da hava taşımacılığının en büyük sorunu kapasite oluyor.

Hava yollarının kullanımı hem ticarette, hem de yolcu taşımacılığında durmadan büyüyen bir hacme sahip. Örneğin 2004 yılında hava trafiğinin %5 büyümesi beklenirken, yılın ilk altı ayında hiç beklenmeyen bir büyüme gerçekleşti ve hava trafiği%20 oranında arttı. Günümüz yük ve yolcu taşımacılığının hava yollarına yönelmesi ve beklenmeyen artışlar, uçak teknolojisinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

NASA'nın önümüzdeki 20 yılın uçakları olarak gördüğü ve geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaştığı özel tasarımları bir araya getirdik. Kimisi sadece kendi başına küçük bir havaalanı olabilecek kapasitede, kimisi ise sadece güneş enerjisi kullanarak uçabiliyor. Hepsi galerimizde sizleri bekliyor...

Okuyucu Yorumları