NASA, en küçük karadeliği bulduğunu duyurdu

NASA, bugüne kadar bilinenden oldukça küçük bir kara delik bulunduğunu açıkladı.

En küçük karadelik

J1650 adlı kara delik, bir şehir boyutunda olmasına rağmen, kütlesi Güneş'in dört katı kadar.

Kara deliğin bu yoğunluk nedeniyle yarattığı müthiş yerçekimi yüzünden, üzerine bir insan çıkması durumunda, "vücudunun bir spagetti gibi uzayacağı" bildirildi.

NASA'nın Goddard Uzay Merkezi'nden Nikolay Şaposnikov, bu kara deliğin "sınırları gerçekten zorladığını" söyledi. Uzay bilimcilerin yıllardır, bir kara deliğin en fazla ne kadar "küçük" olabileceğini sorguladıklarını belirten Şaposnikov, yeni bulunan kara deliğin bu soruyu cevaplamak yolunda önemli bir adım olduğunu kaydetti. Şaposnikov, galaksilerin merkezinde bulunan büyük kara deliklerden daha "güçlü" olduğu tahmin edilen J1650'nin, kendisine fazla yaklaşmaya cüret eden bir insanın vücudunu "spagetti çubuğu" gibi uzatacak kadar büyük bir çekim gücü olduğunu söyledi.

Güneş sistemi dışında bugüne dek gözlemlenen en küçük kara delik olduğu belirtilen J1650'nin kütlesinin, Güneş'ten 3.8 kat büyük ve çapının yaklaşık 24 kilometre olduğu belirtiliyor. Bilim adamları, J1650'den daha küçük bir sönmüş yıldızın, kara delik değil nötron yıldızı olacağını belirtiyor.

Okuyucu Yorumları