NASA Mars Habitat Yarışma Finalistleri

İnsanloğlu, Mars'a araç göndermeyi başardı; peki orada yaşamak neye benzeyecek? Cevap, NASA'nın yarışma finalistlerinde olabilir...

Mars'ta nasıl yaşanabilir?

Henüz Mars'a insan yollamayı başarmış olmasak da, hayal etmemiz, planlar yapmamız ve hatta yarışmalar düzenlememizde bir sakınca yok. NASA'nın 2015'te başlattığı 3D-Printed Habitat Challenge yarışması, Mars üzerinde insanların oluşturacağı habitat tasarımı konusunda tasarımları kabul etti. Uzun süren elemeler ardından finalistler belli oldu. Yarışmacılar şimdiyse tasarımlarının 3/1 boyutunda modellerini inşa edecekler.

Yarışmanın bu aşamasına ulaşan ekipler 100.000 dolar para ile ödüllendirildiler, bu da yarışmacı başına 20.000 dolar anlamına geliyor.

New York'dan SpaceFactory, maksimum alan kullanımı için silindirik bir yaşam alanı tasarladı.

Üçüncü sırada yer alan Jackson, Mississippi takım Kahn-Yates, ışığın içeri girmesi için yarı saydam noktalı bir tasarıma sahip bir yapı tasarladı. Ayrıca Mars'ın büyük toz fırtınalarına da dayanmak için inşa edildi.

New York'tan SEArch + / Apis Cor, ışığın içeri girmesini sağlayan ancak güçlü radyasyon kalkanı sağlayabilen bir yaşam alanı yaratmayı hedefliyor.

Son olarak, Illinois Northwestern Üniversitesi, bir dış parabolik kubbe ile küresel bir kabuk özellikli bir tasarıma imza attı. Ayrıca bir 3D yazıcı için taban olarak şişirilebilir bir kap kullanarak mümkün olduğunca kolay bir bina yapmak istiyorlar, böylece çapraz kirişli bir kubbeyi hızlı bir şekilde basmayı umuyorlar.

Yarışmacılar şimdi bu fikirlerinin 3/1 boyutunda 3D baskılarını almaları gerekiyor. Kimin kazanacağını merakla beklerken, Mars'ta insan hayatının nasıl olacağını hayal etmeye devam ediyoruz.

Okuyucu Yorumları