NASA uzay yürüyüşü planını değiştirdi

NASA, ilk defa sadece kadınlardan oluşacak uzay yürüyüşü planını ekipman eksikliği yüzünden değiştirdi.

NASA'da plan değişikliği

Tam uyan giysilerin olmaması, NASA'nın ilk defa sadece kadınlardan oluşan bir uzay yürüyüşü yapmasını engelledi.

Astronotlar Christina Koch ve Anne McClain, 20 Mart tarihinde Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) dışında yürüyeceklerdi ancak uzay ajansı yapılan bir basın açıklaması ile planların "istasyondaki uzay giysisi kullanılabilirliği sebebiyle" değiştiğini söyledi.

Problem, uzay giysilerinin üst kısmını içeriyordu. NASA'nın söylediğine göre "McClain ilk uzay yürüyüşü sırasında orta boyutlu sert üst gövdenin – temel olarak uzay giysisinin gömleği – ona en iyi uyduğunu öğrendi. 29 Mart, Cuma gününe kadar sadece bir orta boyutlu gövde hazırlanabileceği için onu Koch giyecek."

NASA uzay yürüyüşü planını değiştirdi
Astronot McClain'in Twitter'da paylaştığı fotoğraflar

Astronot Nick Hague McClain'in yerini alacak ve uzay istasyonunun güneş enerjisi sağlayan ekipmanlarının bataryalarının değişiminde Koch'a katılacak.

Bu, gözden kaçan garip bir şey gibi gözükebilir ancak Space.com'un açıkladığı üzere, uzay giysileri için boyut hazırlamak, düşük yerçekimi dolayısıyla zorlayıcı olabiliyor. Astronotların omurgaları Dünya'da olduğu kadar sıkıştırılmış olmuyorlar ve bu da uzayda bir miktar vakit geçirdikten sonra daha uzun olmaları anlamına geliyor.

Uygun ekipman eksikliğinin sebebinin bu olup olmadığı belli değil ancak McClain bu ay gönderdiği bir tweet'te, Aralık ayında Dünya'dan ayrıldığı zamana göre 2 inç (yaklaşık 5 santimetre) daha uzun olduğunu söylemişti...

Okuyucu Yorumları