NASA'dan yeni internet teknolojisi DTN

Uzay ve dünya arasındaki veri iletimi, NASA'nın yeni DTN teknolojisi, internetin daha önce hiç olmadığı kadar hızlı olmasını sağlayabilir!

NASA'dan yeni internet teknolojisi!

ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu) ve NASA'nın artık yeni bir teknolojisi daha var. NASA'nın uzayda yer alan araçlarıyla dünyadaki istasyonların veri iletişimini daha sağlıklı kılacak olan yeni veri iletim teknolojisi, uzayın karanlıkları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağlayacak. Zira DTS adı verilen yeni teknoloji; veri iletişimi için günümüzde kullanılandan daha yüksek hızda veri transferi gerçekleştirebilecek. Bunun yanı sıra zamanı kısaltacak ve veri aktarımını da eksiksiz biçimde tamamlayacak.

DTN (Delay/Disruption Tolerant Networking) adı verilen bu teknoloji, uzayda elde edilen verileri dünyaya ulaştırırken "saklama ve iletme" tekniğini kullanıyor. Uzayda yer alan uydu ve mekiklerden dünyaya veri transferi yapılırken, günümüz teknolojisi ile yer yer radyasyon, hava şartları, gezegenler, göktaşı yağmuru ve diğer sebeplerden dolayı kesintiler olmakta. Dolayısı ile verinin iletilmesi ya gecikmekte ya da ulaşan veride kayıplar meydana gelmekte. Ancak DTN teknolojisiyle bunun önüne geçilecek.

DTN teknolojisi, aslında gelecekte internet bağlantılarının hızlanması için de kullanılabilir. Ancak bunun ne zaman olacağını kestirmek pek kolay değil.

Peki, DTN'nin çalışma prensibi nasıl? NASA bunu bir video ile özetlemiş. Videoyu hemen yukarıdan izleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları