NASA’ın Ay’a göndereceği yeni bir yolcusu var: İşte NASA'nın "sürpriz astronotu"

NASA’nın Ay’a gerçekleştireceği Artemis 1 uçuşunda, uzay aracının güvertesinde sürpriz bir isim de yer alacak.

Ay yolculuğu için seçilen "sürpriz astronot"

NASA'nın Artemis 1 test uçuş mankeni, Ay'a uçuş sırasında yalnız kalmayacak. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), koyun maskot Shaun’un da insansız göreve katılacağını duyurdu. Aardman tarafından hayata geçirilen bu sevilen karakter, teknik olarak Artemis programına katılan ilk ESA astronotu olacak.

ESA İnsan ve Robotik Keşif Direktörü David Parker,Bu, Shaun ve ESA için heyecan verici bir gelişme” diyor ve ekliyor: “Görev için seçildiği için çok mutluyuz. Bu, bir insan için küçük bir adım olsa da bir koyun için dev bir adım olacak.

Yeni nesil SLS roketinin başarılı geçen yakıt ikmal testinin ardından NASA, Artemis 1'in 23 Ağustos'ta fırlatılabileceğini açıkladı. Görev, ajansın Orion uzay aracının yanı sıra Shaun ve manken Komutan Moonikin Campos'u da Ay’a gönderecek.

Her şey plana göre giderse, kapsül uzayda 39 ile 42 gün geçirdikten sonra Dünya'ya geri dönecek. Uzay aracı, hız kazanmak ve ilerlemek için Ay kütle çekimi kullanarak uydunun çevresinde dönecek ve bu dönüş sırasında Ay'ın 70.000 kilometre arkasına gelecek. Bu sırada Dünya'dan neredeyse yarım milyon kilometre uzaklıkta olacak. Bu nokta herhangi bir insanın - veya koyunun - şimdiye kadar uzayda seyahat ettiği en uzak mesafe olacak.