Dünya'nın en eski bulutlarını inceleyen uzay aracı, 15 yıl sonunda sessizliğe gömüldü

NASA'nın AIM uzay aracı, Dünya'nın en eski bulutlarını inceleme görevini 15 yıl sürdürdükten sonra sessizliğe gömüldü. İlk plan, aracın sadece 2 yıl çalışmasıydı.

Dünya'nın en eski bulutları "öksüz kaldı"

NASA'nın AIM görevi, uzayda geçirdiği 15 yılın ardından sona eriyor. Ajans, kısa bir blog gönderisinde, geçtiğimiz Perşembe günü batarya gücü arızası nedeniyle uzay aracı için operasyonel desteği sonlandırdığını resmi olarak duyurdu.

NASA, AIM'in bataryasıyla ilgili sorunları ilk olarak 2019'da fark etti, ancak görev Dünya'ya hala önemli miktarda veri gönderiyordu. Batarya gücündeki son düşüşün ardından NASA, AIM'in yanıt vermemeye başladığını belirtiyor. AIM ekibi, yeniden çalışma ihtimaline karşı uzay aracını iki hafta daha izleyecek. Ancak blog gönderisinde kullanılan dile bakılırsa, NASA'nın pek umutlu olduğu söylenemez.

NASA, Dünya'nın üst atmosferinde yüzlerce yıl kalabilmeleri nedeniyle fosilleşmiş bulutlar olarak da bilinen, gece parlayan bulutları incelemek için 2007 yılında AIM - Mezosferdeki Buz Aeronomisi – görevini başlattı. Uzay aracı, gezegen yüzeyinin 600 kilometre yukarısındaki gözlem noktasından topladığı verilerle bilim insanları için paha biçilmez olduğunu kanıtladı. AIM tarafından toplanan veriler, insan kaynaklı iklim değişikliğinden kaynaklanan metan emisyonlarının geceleri parlayan bulutların daha sık oluşmasına neden olduğunu tespit eden yakın tarihli bir 2018 araştırması da dahil olmak üzere 379 hakemli makalede kullanıldı.

Başlangıçta bu görevin sadece iki yıl faaliyet göstermesi beklendiği düşünülürse, topladığı veri miktarının küçümsenemeyeceği rahatlıkla söylenebilir.