Native Client: Google Chrome'a yeni teknoloji

Google Chrome çok daha hızlı! Ama sandığınız gibi sayfa yüklemekte değil, işin aslı bambaşka!

Chrome nasıl uçacak?

Chrome'un 4.0.220.1 sürümüyle birlikte internet uygulamaları güçleniyor. Google Native Client teknolojisini Chrome'un son sürümüne dahil etti. Böylece Chrome internet uygulamalarını daha hızlı çalıştırabilecek.

Native Client ya da kısa adıyla NaCl, Google'ın hırslı projelerinden birisi. Masaüstü uygulamalar ile internet tarayıcı üzerinden çalışan uygulamalar arasındaki uçurumu kapatmaya yönelik. Google Docs gibi hizmetlerin, Microsoft Office ile rekabetinde anahtar bir rol oynuyor.

Google internet tabanlı bir şirket olduğu için yazılımların geleceğini de internette görüyor. Yazılımların ve işlemlerin sunucularda yapıldığı bir gelecek için çalışıyor. Chrome internet tarayıcı üzerinde yapılan çalışmalar, ayrıca Chrome işletim sistemi için de yararlı olacak.

Haberin devamında: JavaScript ve Flash...

İnternet tarayıcılar nasıl değişecek?

İnternet tarayıcılar nasıl değişecek?
Chrome için uygulama çalıştırma hızı en önemli şey

İnternet tarayıcıların çalıştırdığı programlar JavaScript ya da Flash kullanıyor. Bunlar normal masaüstü yazılımlardan daha yavaş çalışıyor çünkü dolaylı yoldan işlemciye komut veriyorlar. Native Client sayesinde programcılar x86 işlemci modelleri için programlama yapabiliyorlar. Bu yazılımlara masaüstünde olduğu gibi hızlı çalışma imkanı veriyor. Öte yandan internet üzerinden çalışan yazılımların sistem kaynaklarına bu şekilde erişmesi güvenlik riski oluşturuyor. Bunun için de Native Client'e güvenlik önlemleri dahil ediliyor.

Chrome'un 4.0.220.1 sürümü Native Client'i dahili bir özellik olarak taşıyor. Bu Windows'ta bir ilk, daha önce bu yazılım sadece tarayıcı eklentisi olarak mevcuttu. Google bunun nasıl çalıştığına dair basit testler ve örnekler gösteriyor. Bunların arasında tarayıcı üzerinden çalışan Quake FPS de yer alıyor.

Native Client, Google'ın Chrome'dan amaçlarına yönelik olarak nasıl faydalandığını çok iyi bir şekilde gösteriyor. Microsoft ile aralarındaki karakter farkı çok daha iyi anlaşılıyor. Microsoft bilgisayara kurulan geleneksel yazılımlar üzerinden giderken, Google başta da belirttiğimiz gibi internet üzerinden çalışan uygulamalara ağırlık veriyor ve bu teknolojiler üzerine yepyeni bir dünya kurmak istiyor.

Haberin devamında: Faydası nedir?

Google Docs'un Office'e karşı başarısı

Google Docs'un Office'e karşı başarısı
Google Docs, Microsoft Office'in en önemli rakibi

Bu yaklaşımın en büyük artısı Google Docs'ta yer alan "Collaboration" yani ortak çalışma şeklinde kendini gösteriyor. Pek çok kişi aynı materyallere erişebiliyor ve ortak çalışma platformu etkileşimi arttırıyor. Bununla birlikte böyle bir gelecek için Türkiye'de olmayan sağlam bir internet altyapısı gerekiyor. Ama iş buraya gelene kadar Google'ın internet uygulamalarını masaüstü kadar hızlı çalışabilir hale getirmesi gerekiyor.

Google'ın bu alandaki tek çalışması Native Client değil. Google O3D isimli bir Chrome projesi üzerinde de çalışıyor. Programcılar bu sayede tarayıcı üzerinden donanım hızlandırmalı 3D grafikler oluşturabilecekler. Bu Mozilla Firefox'un üzerinde çalıştığı WebGL'den çok daha yüksek bir seviyede programcılığa yönelen, gelişmiş bir proje.

Native Client'e dönersek, Google bu projesini ilk olarak 2008 Aralık ayında yayınlamıştı. 2009 Haziran ayında güvenliğine güvendiğini belirterek bunu araştırmadan üretime geçirmişti. Şimdi çıkan sürümü sadece Windows üzerinde ve geliştirici ön bakış sürümünde yer alıyor. Bu özelliği açmak için Chrome'u "--internal-nacl" komutuyla çalıştırmak gerekiyor.

Chrome'da eklentiler gelişiyor

Chrome'da eklentiler gelişiyor
Chrome'un basit ve temiz arayüzü acaba hep böyle kalacak mı?

Google Chrome'un yeni sürümünde bu büyük değişikliğin yanı sıra eklentilerle ilgili gelişmeler de yer alıyor. Bunların detaylı bir incelemesini daha gelişmiş bir Chrome sürümüne bırakıyoruz.

Ancak şimdilik eklentilerin tarayıcı ayarlarında bir seçenek olarak göründüğünü ve Chrome'un ana araç çubuğunda bir düğme yer aldığını belirtelim. Eklentileri kişiselleştirmek ve Firefox'la daha iyi rekabet edebilmek yolundaki Chrome çalışmaları da durmuyor.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi ayarlar ve düğmeler ekleniyor. Geriye ise şu soru kalıyor: Acaba Google Chrome da diğer internet tarayıcılar gibi özellik eklendikçe şişecek mi?

Okuyucu Yorumları