Ne kadar iyi? Yeni iPhone 3G S'i test ettik

Ne kadar iyi? Yeni iPhone nihayet arz-ı endam etti, CHIP Online'a da test etmek düştü...

TEST : Apple iPhone 3G S

iPhone 3G S geçtiğimiz günlerde ilk kez ortaya çıktığında, biz de sizlere ana hatlarıyla tanıtmaya çalışmıştık. Ve şimdi sıra, Apple'ın yeni harikasını en ince ayrıntısına kadar incelemeye; hatta didik didik etmeye geldi. Başlıyoruz...

iPhone bir fenomen olarak kabul ediliyor. Daha iki yıldır piyasada, ama bütün cep telefonu sektörünü alt üst etti. Bu arada da birkaç milyona ulaşan bir tutkulu iPhone kullanıcı kitlesini kendine bağladı, cep telefonu üreticilerini belirgin bir şekilde etkiledi ve Microsoft'un ünü kadar bir üne sahip oldu. İncelmemizden sonra şu kanıya vardık: Bu yeni model iPhone da Apple'a çok para kazandıracak ve iPhone severlerin kalbini kazanacak.

Daha ürün piyasaya çıkmadan ortada dolaşan söylentilere baktığımızda yeni modelin tasarımı hayal kırıklığına neden olabilir: Yeni iPhone tam olarak halefi ile aynı görünüme sahip. OLED bir ekrana sahip değil, 'nano' etiketli daha küçük bir versiyonu bulunmuyor ve 3 veya daha fazla farklı model versiyonu da bulunmuyor. Ama bu çok da önemli değil; Apple, asıl kaputun altında gerçekten tuning yapmış: Daha fazla performans, daha fazla şarj tutma süresi ve daha fazla fonksiyon yeni hız serisini (S) tanımlıyor. iPhone 3G S'in artı ve eksileri hakkında her şeyi sonraki sayfalarda bulabilirsiniz.

Donanım: İşlemci ve diğerleri

Donanım: İşlemci ve diğerleri
Ses ile komut: iPhone artık ses ile kumanda edilebiliyor.

Apple stil sahibi yeni telefonuna güncel en yüksek HSDPA seviyesi ve MMS desteğini entegre etti. Ayrıca daha fazla performans için gelişmiş bir grafik işlemcisi tercih edilmiş.

Telefon fonksiyonları
Telefonun fonksiyonları arasından mesaj servisleri konusunda gelişme var. Örnek olarak: Ses kaydedicisi standart olarak bulunuyor; kaydettiğiniz sesleri daha sonra mesaj olarak gönderebiliyorsunuz. Kaydedici, zil seslerinin ya da görüşmelerin kaydedilmesine olanak sağlamıyor. Yine de bunun için, App Store'da, birçok uygulama bulunuyor. Artık MMS de iPhone 3G S ile standart özellikler arasında. Bu işlev ile artık küçük resim veya videoları mesajlarınıza ekleyebiliyorsunuz.

Yeni ve aynı zamanda başarılı bir özellik: iPhone'un ses komutları ile yönetimi. Menü tuşuna uzun süre bastıktan sonra ses komutu aktive ediliyor. Bu özelliği kullanabilmek için ses alıştırması yapmanız gerekmiyor. Sadece aramak istediğiniz kişinin ismini veya numarasını söyleyin; ya da müzik dinlemek istediğinizde parçanın ismini ya da sanatçının adını söyleyin, yeter. Telefon anında tepki verecektir ve istediğiniz komutu yerine getirecektir. Bunun dışındaki özellikler önceki seri ile aynı: GSM-Quadband, serbest konuşma (handsfree), dinamik rehber fonksiyonu, ajanda ve özelleştirilebilme seçenekleri.

Veri fonksiyonları

Entegre edilen WLAN alıcısının yanı sıra artık HSDAPA teknolojisi de Phase 3 seviyesi ile destekleniyor. HSDPA'da veri aktarım hızı teorik olarak 7,2 Mbit/s. Ayrıca hızlı USB (USB 2.0) ve EDR'lı Bluetooth 2.1 da iPhone'un özellikleri arasında. iPhone'un hafıza kapasitesine satın alırken karar veriyorsunuz. Her ne kadar hala hafıza kartı yuvası bulunmasa da dahili hafıza seçenekleri 32 Gbayta varıyor. Biz test ettiğimiz 32 Gbyte versiyon iPhone'a 29,2 Gbayt kadar kişisel veri yükleyebildik.

Ses ile komut: iPhone artık ses ile kumanda edilebiliyor.
GPS ve İnternet

Navigasyon alanında telefonun yeni bir özelliği de entegre edilen pusula. Bu pusula GPS alıcısını da destekliyor. Özellikle yaya olarak yoldayken ya da mekâna özgü servislerden yararlanırken bu pusula size yardımcı olacaktır; çünkü bu şekilde nerede olduğunuzu tam olarak görüyor ve hangi yöne doğru gitmeniz gerektiğine karar verebiliyorsunuz. Ne yazık ki yeni iPhone da tam bir navigasyon programına sahip değil. Yine de Google Maps programına rota planlamalarınız sırasında başvurabiliyorsunuz.

Daha fazla hız !
Apple, geliştirilen grafik işlemcisi ile iPhone 3G S'in belirgin gir şekilde daha hızlı olduğunu iddia ediyor. Uygulamalı testimizde gerçekten küçük bir hız artışına şahit olduk. Uygulamalar daha hızlı açılıyor, menüler daha seri çalışıyor ve kamera daha erken çekime hazır oluyor.

Artık internette de biraz daha hızlı geziniyor iPhone. Yeni iPhone, standart internet sayfalarını açmak için, iPhone 3G'den 3-4 saniye daha az zamana ihtiyaç duyuyor. Safari internet tarayıcısı, sayfaları rahatlıkla oluşturuyor ve ekrana yansıtıyor; bunun yanında geliştirilen Multitouch ile desteklenen menü kullanımı da size çok konforlu bir internet deneyimi vaat ediyor. Zum fonksiyonunu iki parmağınızı dokunmatik ekranın üzerinde birbirinden uzaklaştırarak çalıştırıyorsunuz. Multitouch özelliğine sahip düzinelerce rakibinin türemesine rağmen, internet konusunda hiçbiri iPhone kadar iyi değil.

Mültimedya: YouTube'a göbek bağı

Mültimedya: YouTube'a göbek bağı
Kamera: Autofocus parmağınızın ucunda !

Yeni iPhone şimdi Autofocus özelliğine sahip 3 Mega Piksel bir kamerayı barındırıyor. VGA kalitesindeki filmlerinizi direkt YouTube'a aktarabiliyorsunuz.

Kamera
Kamera konusunda iPhone rakiplerinin her zaman gerisinde kaldı. Aynı şekilde yeni iPhone 3G S'de bu konuda pek gelişme gösteremiyor. Yine de iPhone, eski modele göre 1 Milyon daha fazla Piksele sahip, ayrıca bir de iyi çalışan Autofocus özelliğine sahip oldu. Görüntünün istediğiniz bölümünü basit bir tıklama ile yakınlaştırabiliyorsunuz. Yeni iPhone ile çektiğiniz resimler, önceki seri ile çekilen resimlerden kesinlikle daha iyi. Gelişmiş ayar seçenekleri bu yeni seride de bulunmuyor.

Video fonksiyonu testimiz sırasında beğenimizi kazandı. Artık istediğiniz uzunlukta video kayıt etmeniz mümkün; bu görüntüleri isterseniz iPhone üzerinden direkt olarak YouToube'a upload edebiliyorsunuz. Video kayıt çözünürlüğü ve kalitesi gerçekten etkileyici: VGA klipleri (640x480) keskin ve akıcı oynatılıyor.

Kamera: Autofocus parmağınızın ucunda !iPod
iPhone aslında telefon özelliği entegre edilmiş bir iPod. iPod'un sahip olduğu kalite ve özelliklerin tümüne sahip. Müzik ve videoları yasal olarak hala ücretsiz yazılım iTunes üzerinden indiriyorsunuz. İndirdiğiniz dosyaların albüm kapakları arasında parmağınızla gezinebilirsiniz. Albüm kapağına kısa bir tıklama ile o albümdeki parçalara kolayca ulaşabiliyorsunuz. Mobil iTunes servisi üzerinden kolayca müzik parçalarını iPhone'a indirebiliyorsunuz; tabii ki belli bir ücret karşılığında.

iPhone müzik parçalarının çok kısa sürede hafızasına kaydediyor. Bütün bir albüm (60 MBayt-10 MP3) sadece 13 saniyede telefonun hafızasına kaydediliyor. Ayrıca oynatıcının sesinin de oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz. İsteyen, 20 adet ses ön ayar arasından kendine uyan seçeneği tercih edebilir. Apple, yeni model ile geliştirilmiş bir kulaklık veriyor; kulaklık kablosunun üzerinde bulunan kontrol ünitesi ile sesin yüksekliğini ayarlayabilir ve şarkılar arasında geçiş yapabilirsiniz. İsterseniz başka bir kulaklığı da 3,5 mm jak çıkışına bağlayıp kullanabiliyorsunuz.

Pratik: Arama ve kesme

Pratik: Arama ve kesme
Arama fonksiyonu: Bütün içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki modelde, standart donanımda olmayıp da, App Store'dan indirilebilen birçok yardımcı araç artık yeni iPhone'un standart donanımına dahil edildi. Böylece yeni modelde kapsamlı arama fonksiyonu ve kopyala-yapıştır fonksiyonları standart donanımda kullanıcılara sunuluyor.

Ek detaylar
Dış görünüşe baktığınızda bir önceki modele göre bir değişikliğin olmadığını gözlemliyorsunuz. Cep telefonunun ölçüleri 115x65x12 mm ve ağırlığı 136 gram. İşçilik kalitesi iyi, hiçbir eklem yerinden ses gelmiyor ve her halükarda size değerli bir model olduğunu hissettiriyor. Pil dayanıklılık testimizde 5 saate yakın bir konuşma süresi sağlamayı başardı yeni iPhone. Bu bir cep telefonu için iyi bir değer; ayrıca bu performans ile önceki modele belirgin bir fark atıyor.

İşçilik kalitesi ve günlük kullanım
Önceki model gibi 3G S de çok değerli bir görünüme sahip ve işçilik kalitesi gayet başarılı. Bu cep telefonunun gövdesinden herhangi bir çatırdama ya da oynama sesi duymanız mümkün değil. Bu konuda eksik bir noktası ise, önceki modelde de bulunan bir sorun: Arka yüzün kolayca çizilebilmesi. Buna karşı size tavsiyemiz arka yüzeyi bir kılıf ile koruma altına almanız.

Yeni olan başka bir özellik de arama fonksiyonu. Bu fonksiyona ya home tuşundan ya da ana ekran üzerinden sağ yöne parmak hareketi ile ulaşıyorsunuz. Q klavyeyi dokunmatik ekranda yatay olarak kullanabiliyorsunuz. Üretici Apple erişim kolaylığına da önem vermiş. Görme yada duyma özürlü kullanıcılar; ekran okuma fonksiyonunu, çeşitli zum modlarını ya da özel kontrast modunu (siyah üzerinde beyaz) kullanabilirler. Spor yapmayı sevenler için iPhone standart olarak 'Nike+iPod' fonksiyonunu sunuyor; opsiyonel olarak alacağınız, spor ayakkabısına takılan, bir verici aygıt ile iPhone kişisel fitness antrenörünüz olabiliyor.

Arama fonksiyonu: Bütün içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.Akustik / Ekran
Bu cep telefonun kalbi, sahip olduğu Multitouch özellikli dokunmatik ekranı. Yeni iPhone 3G S'in dokunmatik ekranı yağ tutmayan bir tabaka tarafından korunuyor. Her ne kadar daha az parmak izi görünüyorsa da, sorunu tamamen ortadan kaldırmıyor. Olumlu olan, bir bez ile üzerinden bir kere geçtiğinizde dokunmatik ekran temizleniyor. Önceki modelde ekranı temizlemek çok daha fazla zaman alıyordu. Ekranın görüntü kalitesi çok iyi. 50x75 mm dokunmatik ekranın üzerinde görüntüler; 480x320 Piksel çözünürlüğünde; gayet net, keskin ve yüksek kontrast oranı ile yansıtılıyor. Aynı zamanda videolarda çok iyi bir şekilde ekrana yansıtılıyor.

Akustik testimizde, iPhone çok iyi bir izlenim bıraktı. Gerek sabit hatlar, gerekse cep telefonları ile görüşürken sesler doğal ve tok çıkıyor; ender olsa da bazen sesler biraz boğuk çıkabiliyor. Hoparlör üzerinden konuşmalarda hoparlör gayet yüksek sesi ile bizi etkilemeyi başardı; hoparlör aynı zamanda tınılarda da çok başarılı. Aynı şekilde mikrofonun da görüşme kalitesi çok iyi. Sadece, ender olarak, sabit hatlar ile konuşurken karşımızdakinin ne dediğini anlayamadık.

Detaylı özellik tablosu

Detaylı Özellik Tablosu
Apple iPhone 3G S 32GB
Ürün Apple iPhone 3G S 32GB
Fiyat 950 €
Piyasaya Çıkış Tarihi 2009, Q2
İşletim Sistemi Kendine has işletim sistemi
Açılış Süresi 17 Saniye
Ağ Standartları GSM 850,900,1800,1900 MHz
Ağırlık 136 gram
Boyutlar 115x62x12 mm
SAR-Değerleri 0,63 Watt/kg
Pil Tipi Lityum İyon
Bekleme Süresi (Üretici) 12 gün ve 12 saat
Minimum Görüşme Süresi (Chip Ölçüm) 4 Saat 57 Dakika
Anten Bağalnatısı Yok
Dokunmatik Ekran Var
Ekran Boyutu 75x50 mm
Ekran çözünürlüğü 480x320 Piksel
Ekran Renk Değeri 16.777.216
Ekran Aydınlatması Transflective
Paket İçeriği Eşitleme Yazılımı, Veri Kablosu (USB)
Özellikler Pusula
Hafıza 29.900,8 MBayt
Hafıza Kartı Yok
Kamera 3,15 Mega Piksel
Video Kaydı 640x480 Piksel (VGA); Klip uzunluğu Hafızaya bağlı
Video Oynatıcı Kayıtlı ve Simültane Videolar
Görüntülü Görüşme Yok
Müzik MP3 Oynatıcı
Ses Formatları AAC, Protected AAC, MP3, MP3 VBR, Audible (formats 2, 3, and 4), Apple Lossless, AIFF, WAV
FM Vericisi Yok
MP 3 Transfer Hızı 2 Saniye
GPS Alıcısı Var
Navigasyon Fonksiyonu Sadece İnternet üzerinden
MMS Var
Rehber Dinamik
Dil Seçimi Var
Handsfree Var
Profil Saysı 2
Giriş Yardımcısı Tuş Takımı
SMS Hafızası Dinamik
Kişiselre özel zil sesleri Var
Titreşim Var
Alarm Yok
Ajanda Fonksiyonları Randevu Takibi, Takvim, Hesap Makinesi, Bilgisayar ile eşitleme
Oyunlar 5 adet, Oyun indirilebiliyor
Java MIDP 2.0, Dinamik Hafıza
Bağlantı Noktaları WLAN, Blutooth, USB
UMTS 7200/384 Kbit/Saniye
WAP Tarayıcısı WAP 2.0, xHTML
E-posta Client Var
Push E-posta Var (Microsoft Exchange)

Sonuç: Sonunda olgunlaştı

Sonuç: Sonunda olgunlaştı
Apple iPhone'un sihirli reçetesi: Büyükler için oyuncak, Mültimedya canavarı, dört dörtlük.

Sonunda iPhone da, yeni 3G S modeli donanımsal özellikleri ile de bizi etkilemeyi başardı; bu açıdan bakınca dış görünüşünün fazla değişmemiş olması pek de önemli değil. En büyük artı ise yeni firmware versiyonu; bu firmware eski modellerle de uyumlu olacak. Anlayacağınız eski model iPhone sahipleri, bu yeni modele geçmekte acele etmeleri için bir neden bulunmuyor.

Pusula ve daha iyi kameraya sahip olmak isteyenler ise yeni iPhone 3G S'i satın almak zorundalar. Henüz iPhone sahibi olmayanlar için de iPhone'un bu modelini tavsiye ediyoruz. Özellikle HSDPA gibi geliştirilen veri teknolojileri ve pusula destekli GPS fonksiyonu yeni iPhone'un ilgi çekici ve iyi entegre edilmiş özellikleri. İyi işçilik kalitesi, entegre edilen iPod ve hala rakipsiz dokunmatik yönetim sistemiyle yeni iPhone da birçok kullanıcının kalbini çalacaktır. Buna bir de, cep telefonunun görüşme ses kalitesinin yüksek olması gibi, etkileyici detaylar eklenince yeni iPhone kalitesini bir kez daha ispat ediyor.

Beğenmediğimiz özellikler ise hala çizilmeye elverişli olan arka yüzey ve aygıtın pilinin sadece servis noktalarında değiştirilebilmesi. Aynı zamanda Java uygulamalarından da pek anlamıyor iPhone. Yine de iPhone'u kesinlikle tavsiye ediyoruz; kime mi? Tabii ki Apple fanlarına ve yoldayken sıkça internet kullanıp da henüz bir iPod sahibi olmayanlara.

Apple iPhone 3G S
Fiyat: 950 Euro
Öne çıkan özellikleri:
+ Multitouch yönetimi
+ İyi tasarım
+ İyi işçilik kalitesi
+ HSDPA ve GPS
+ Uzun şarj tutma süresi
- Çizilmeye müsait arka yüzey

Toplam Değerlendirme Puanı: %88 [İyi]
Kategorik Değerlendirmeler:
Telefon / Ajanda: %84
Mültimedya: %88
Mesajlaşma / Veri: %91
Günlük kullanım: %90
Boyutlar: 115x62x12 mm
Ağırlık: 137 gram
Ekran: 50x75 mm, 480x320 Piksel, 1,6 Milyon Renk
Kamera: 3 Megapiksel

Okuyucu Yorumları