Ne tank, ne tren... İşte Omsktransmash CIIM

Fotoğraftaki araç koca bir tank ya da küçük bir tren değil... İşte Omsktransmash CIIM ve görevi!

O bir tank! Hayır; o bir...

Fotoğrafta gördüğünüz ve ilk bakışta bir tanka, hatta bir trene de benzeyen Omsktransmash CIIM adlı bu araç aslında 60 ton ağırlığında bir itfaiye taşıtı. Daha çok endüstriyel alanlarda, örneğin yanıcı patlayıcılarla dolu depolarda çıkan yangınları söndürmekte kullanılıyor.

Omsktransmash, soğuk savaş yıllarında, Sovyetler Birliği adına pek çok güçlü tankı üreten şirket olarak tanınmıştı. Bu tankların en çok bilineni ise, T-80 idi.

Omsktransmash'ın web sitesinde yer alan bilgilere göre ilk defa 2013'teki International Exhibition of Russia Arms'ta görücüye çıkarılan itfaiye aracı, geçen yıl da ilk siparişlerini almaya başladı.

Araçtan iki adet de önümüzdeki günlerde Rus ordusuna teslim edilecek. T-72 ve T-80 model askeri tankların parçaları kullanılarak oluşturulan bu sıra dışı yangın söndürme aracı, sürücüsünü de "olumsuz dış faktörlerden" koruma özelliğine sahip.

Yaklaşık 30 metre uzunluğundaki bu araçta yalnızca üç kişilik bir ekip taşınabiliyor. 25 metreküp su taşıyabilen araç bunu 100 metre kadar uzağa püskürtebiliyor.

Okuyucu Yorumları